Lista recunoștinței

friendshipSe fac 10 ani de cînd am terminat facultatea, 14 ani de cînd am terminat liceul, 30 de ani de cînd mi-am făcut primele prietene. Ca şi cînd am fi fost într-un club, cu cîteva excepţii, suntem femei fără copii. Unele dintre noi suntem nemăritate, altele n-am apucat să rămînem gravide, celelalte am amînat să facem.

Eu mă încadrez parţial în toate categoriile: puţin măritată, nehotărîtă, genul-care-nu-rămâne-din-prima. Încă nu-mi conştientizez vîrsta fizică şi încă nu-mi fac planuri maternale. Am însă o vecină şi cel puţin alte patru prietene care se simt incomplete, nerealizate, pentru că nu sunt mame.

Într-un interviu realizat acum mulţi ani, un medic mi-a dezvăluit că în ziua de azi numai să nu vrei, nu poţi fi mamă. Între timp, tratamentele şi intervenţiile prin care poţi rămîne însărcinată au evoluat: de la kit sau monitor de ovulaţie, la fertilizare in vitro şi mame-surogat. Nu în ultimul rînd, ai posibilitatea de a adopta un copil.

La un moment dat, în adolescenţă, planul meu despre fericire includea un parcurs clar şi comun: o casă, o familie, o maşină. În timp mi-am dat seama că fericirea sau împlinirea apare spontan, fără planuri şi din lucruri banale.  Asta nu înseamnă ca nu trebuie să avem ţinte, dorinţe bine conturate, ci că ar trebui să ne bucurăm de ceea ce apare pe parcursul drumului către împlinirea lor şi să acceptăm, cu bucurie, schimbările.  Locurile, joburile, oamenii din viaţa noastră se pot schimba, la fel şi noi, şi visele noastre. Aşadar, indiferent dacă eşti sau nu mamă, dacă îţi doreşti sau nu să fii, învaţă să vezi bucuriile pe care ţi le oferă fiecare etapă.

Decizia de a fi sau nu mamă îţi aparţine şi esti singura responsabilă de propria fericire.

pui de lebadutaLista recunoştinţei de 8 martie

Cu copil sau nu, ai motive să sărbătoresti Ziua Femeii. Dacă treci printr-o perioadă grea, în care totul pare nedrept, de neschimbat, nesigur, e timpul să te focusezi pe realizările tale de pînă acum şi să-ţi creezi o listă a recunoştinţei, pentru a putea trece la cea a dorinţelor.

Dacă nu-ţi trece prin minte ce ai putea scrie, poţi porni de la lucrurile mici, recente:

-sunt recunoscătoare pentru mărţisoarele primite de 1 martie

-sunt recunoscătoare pentru că am putut să-mi cumpăr rochia dorită

Sau dacă nimic din prezent nu te încîntă, poţi mulţumi trecutului:

-sunt recunoscătoare pentru că am terminat masteratul

-sunt recunoscătoare pentru că am primit inelul de logodnă

Sau pentru lucruri generale, pentru care uităm să fim recunoscătoare:

-sunt recunoscătoare pentru că sunt sănătoasă

-sunt recunoscătoare pentru ghioceii care au răsărit, pentru ajutorul primit de la părinţi etc.

Acum poţi trece la lista dorinţelor şi e bine să nu le neglijezi nici pe cele mici: o ieşire la cafea cu cea mai bună prietenă, un film la cinematograf, o ciocolată cu stafide, o plimbare prin parc. Pînă la urmă, aceste lucruri mici, pe care uneori ni le refuzăm din lipsă de timp, sunt cele care ne creează şi ne menţin buna dispoziţie.

Sărbătoreşte-ţi trecutul, prezentul şi pictează-ţi cum doreşti viitorul pentru că nimic din ce-ţi doreşti nu e irealizabil!

La mulți ani tuturor femeilor, fie că sunt mame sau nu!

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :