Lentoarea – Milan Kundera

Cred că nu poți percepe ”Lentoarea” lui Kundera (sau revenirea la ideea de pauză prelungită, lenevia aceea în care se întîmplă mai multe decît în viteza cu care alergi spre destinații false, necunoscute și atît de îndepărtate de realitatea ta intimă) decît după ce trăind rotund în ea (în această lentoare), te dezbari pentru cîteva clipe (sau ani, în cazul meu) și rătăcești ca un bezmetic pe culoarele altora.

Zice Kundera: ”Există o legătură ascunsă între lentoare şi memorie, între viteză şi uitare. Să luăm o situaţie cît se poate de banală: un om merge pe stradă. Deodată, vrea să-şi amintească ceva, însă memoria nu-l ajută, în clipa aceea, reflex, încetineşte pasul, în schimb, cine vrea să uite un incident penibil pe care tocmai l-a trăit, grăbeşte involuntar pasul, vrînd parcă să se depărteze de ceea ce, în timp, se află încă prea aproape de el.”

Și-apoi personajele, sublime în grotescul și ridicolul lor, își joacă felia de viață fără artificii, fără croșeuri artizanale, iar Kundera nu stă prea mult pe gînduri, le aruncă pe hîrtie, ca și cum le-a venit vremea să fie arătate în oglindă, după ce el le-a observat ani în șir slăbiciunile și felul în care oamenii au hotărît să și le ascundă. E o uimire veselă în atitudinea scriitorului. Și îl citez din nou: ”rezultă o palmă, o palmă grea ca disperarea unei plăci dentare, ca jumătate de veac de orgii pătimaşe pe marginea tuturor piscinelor din Franţa.”

În urma unei nopți de amantlîc în care un iubăreț se simte păcălit de metresă (un fel de madam de Mertreuil mai blîndă, mai diplomată, deci cu atît mai periculoasă) avem din nou explicația vitezei. ”E prea trist ca să mintă. Are o singură dorinţă: să uite cît mai repede noaptea asta ratată, s-o radă, s-o şteargă, s-o anuleze — si dintr-o dată simte o mistuitoare sete de viteză.”

… și dintr-o dată simți o mistuitoare sete de odihnă. Iar dacă asta te-ar ajuta să-ți amintești de tine, mai mult decît de alții, de ce nu?

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :