Lecturile verii cu Nomina

Un cîntec al Corinei Chiriac ”Ce mică e vacanța mare”pe care l-am cîntat toată copilăria zicea la un moment dat așa, ”Să te duci la țară la bunici/să le fii de ajutor aici/ să fii alintat/cum n-ai fost niciodat`/doar atîta vreme cît ești pici”. Ce versuri minunate, nu-i așa?

Dar preferatele mele erau astea: ”Să ai timp de toate să citești/cu prietenii să te întîlnești/Și să dormi cît vrei/la umbra unui tei/sau la umbra oricărui pom dorești”. Le fredonam de fiecare dată cînd mergeam spre biblioteca municipală să-mi aleg cărțile și mai treceam și pe sub niște tei. Așa era cîndva, te duceai tu după cărți, apoi te întorceai cu ele acasă, îți puneai pătura sub un copac și citeai la umbra lui pînă adormeai.

Acum cărțile vin la mine, pentru copilul meu, care nici nu prea și le dorește, pentru că are atîtea alte distracții la îndemînă, atîtea canale de desene animate, atîtea filmulețe pe youtube, încît e o minune dacă o carte îi atrage atenția.

De aceea, cred că e o misiune extrem de dificilă atît pentru părinți, cît și pentru profesori, să-l atragă pe un pici în lumea lecturii. Nu mai vorbim de editori, care se dau peste cap să facă cele mai atrăgătoare cărți, cu cele mai cu lipici desene, cea mai bună așezare în pagină și cel mai bun preț. Unii chiar nu înțeleg de ce se mai insistă atît cu cititul cînd sunt atîtea altele de făcut. Ei bine, cărțile nu sunt pentru oricine, asta e clar. Dar ce bucurie pentru cei care le pricep și le iubesc.

M-am apucat să scriu despre cărți pentru că săptămîna trecută fiica mea a primit un pachet de cărți de la editura Nomina și pentru prima dată am văzut sclipirea aceea în ochii ei. Le prezint mai jos, poate vă vin idei și doriți să le achiziționați.

”Vreau să fiu pompier” a lui Quentin Greban (îi aparțin atît textul cît și ilustrațiile), potrivită pentru copiii care doar ce au învățat să citească, pentru a se familiariza cu aventurile ursulețui Oscar, care dorea să devină pompier.

”Întîmplările detectivului Curios” – scrisă de Claudia Groza, cunoscută ca scriitoare de cărți personalizate pentru copii, ilustrată de Sorina Ștefănescu și cu o așezare în pagină de excepție, sigur va fi pe plac copilașilor care vor să-l cunoască pe detectivul Curios, cel ce vrea să călătorească cu viteza strănutului.

”Albinuța Mili” – scrisă de Isabelle Maquoy și ilustrată superb de acelați Quentin Greban de mai sus. Mili cea neastîmpărată zboară în poiană înainte de vreme și se prinde în pînza unui păianjen. O salvează o pasăre, dar pentru foarte puțin timp pentru că o duce să fie mîncată de puii ei flămînzi. Și uite-așa, din aventură în aventură, Mili ne ține cu sufletul la gură.

”Cele șapte călătorii ale lui Sindbad Marinarul”, ilustrate de Done Stan, unul dintre cei mai buni ilustratori din țara noastră, nu are cum să nu-i prindă și pe copii în șapte aventuri minunate pe mare, unde pericolele vin sub forme de animale ciudate, djini, oameni-păsări, de pe insule îndepărtate, din cer și din ape. E pentru copii ceva mai mărișori, de la 9 ani în sus, cu multe note de subsol, care le vor îmbogăți nu numai vocabularul, dar și cunoștințele despre fascinanta lume arabă.

Din aceeași serie, cu același format și același ilustrator Done Stan, tot din lumea arabă vine ”Povestea lui Aladdin și a lămpii sale fermecate”, tot o poveste cu djini și dorințe împlinite, răsturnări de situație și prințese inteligente.

”Bertoldo și Bertoldini” – ne trimite direct în Italia, la curtea regilor, unde copiii vor învăța multe zicale, proverbe și cimilituri, snoave și sfaturi, gen:

”Cine nu știe că nu știe, e prost: ocolește-l!

Cine nu știe că știe, e adormit: trezește-l!

Cine știe că nu știe, e nepregătit: pregătește-l!

Cine știe că știe, e înțelept: urmează-l!” Unde Bertoldo e înțeleptul, iar Bertoldino, găgăuțul.

Cartea e plină cu astfel de perle și cu personaje captivante ca notarul Mânăfoaie, dreapta Marcolfa, regele Alboino și mulți alții care îi vor face pe cititori să rîdă cu mîinile ținîndu-se de burtă.

Din seria ”Experimente pentru copii” am primit două bucăți și deja am răsturnat bucătăria cu susul în jos să facem experimentele descrise aici, ca de exemplu: iluzia creionului rupt, răsuflarea magică, piperul care fuge, operațiunea telecomanda, mazărea zburătoare, bucata de hîrtie care-ți taie răsuflarea, puricii electrici, tornada din paharul cu apă, balonul care se umflă singur, cum să vezi prin propria mînă și cîte și mai cîte.

Cumpărați ambele cărți cu trucuri magice și faceți-le împreună cu copilul dv. Prelungiți momentele astea și faceți doar 2 maxim 3 experimente pe zi, ca să vă ajungă toată vara. Dacă invitați și prietenii lui cei mai buni, veți fi cel mai cool tată sau cea mai cool mamă și vă vor ține minte toată viața. Credeți-mă pe cuvînt! Singurul secret e să-i puneți pe ei să citească instrucțiunile, pe urmă restul vine de la sine. Ultimele experimente le vor face singuri.

Și pentru că engleza e la putere, vara asta luați-le copiilor dv și o carte cu multe activități, care, de fapt, sunt jocuri. Nici nu vor simți că învață engleza, ci pur și simplu se vor trezi vorbind-o. Aici, desigur, cineva trebuie să-i supravegheze și să le corecteze pronunția. Cărțile le găsiți pe site-ul editurii Nomina.

E momentul să începeți deja, pentru că nu-i așa, vacanța mare e prea mică! ”Sunt atîtea lucruri de făcut/ Că nu este vreme de pierdut/ Apoi, ștergi în calendar/ și este toamnă iar/ Și trebuie s-o iei de la început.”

Nu-i lăsați pe copiii dv. s-o aștepte din nou, sperînd că la anul va fi mai frumoasă. Să fie acum.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :