Lale Devri – Tulipomania de la curtea sultanului Ahmed al III-lea

Florile preferate ale Sultanului Ahmed al III-lea, supranumit ”Sultanul Lalea”

Vă voi povesti azi despre cum a devenit laleaua unul din simbolurile florale ale turcilor.

Ahmed al III-lea avea în jur de 30 de ani cînd s-a urcat pe tron și petrecuse vreo 16 ani în Kafes, un fel de închisoare pentru prinții care trebuiau să urmeze la tron și din diverse motive, sultanii nu-i omorîseră încă. Se cunosc numele a 14 din nevestele sale, mult mai multe decît ale oricărui alt sultan. Acestea i-au născut peste 40 de copii, inclusiv vreo 3 perechi de gemeni.

Sub domnia lui, a fost introdusă prima presă de tipărit la Istanbul, instalată în 1727 de către Ibrahim Muteferikka, un nobil maghiar care era în serviciul sultanului. Contactele cu Europa, în special cu Franța, au introdus stilul baroc în arhitectura otomană, iar primul edificiu construit cu astfel de influențe a fost Yeni Valide Camii din Üsküdar, ridicat de sultanul Ahmed al III-lea pentru mama sa, Rabia Gülnus.

În anii săi de domnie, Imperiul Otoman s-a bucurat de o perioadă de pace. Tot acum a fost construit in palat de vară imperial la nord de Cornul de Aur, în cartierul Kâğıthane (se citește Chiathane). Acest loc a fost numit Locul Fericirii, fiind realizat după Chateau de Marly din Franța, ale cărui planuri fuseseră trimise de ambasadorul otoman la Paris. Alți membri ai curții și-au ridicat reședințe impunătoare de-a lungul ambelor maluri ale Bosforului. Aceste palate erau toate înconjurate de grădini pline de lalele. Turcii au dezvoltat o asemenea pasiune pentru această floare, încît, domnia lui Ahmed al III-lea este cunoscută sub numele Lale Devri sau Epoca Lalelei, iar sultanul a primit apelativul de Regele Lalelei.

Ahmed al III-lea este înmormîntat în Mausoleul de la Yeni Cami, lîngă Piața de Flori, un loc de odihnă potrivit pentru Sultanul Lalea. Moartea sa a marcat sfîrșitul unei epoci de declin și decadență poleită, cînd la Istanbul aveau loc festivități pentru a celebra înflorirea lalelelor, în vreme ce Imperiul Otoman se prăbușea de-a lungul zidurilor și frontierelor sale.

S-a păstrat acest obicei de a sărbători înflorirea lalelelor pînă în zilele noastre. Primele două săptămîni de aprilie în Istanbul stau sub imperiul acestei flori. Un covor din 3 milioane de lalelele se întinde în Parcul Emircan din cartierul Sariyer și oameni din toate colțurile lumii vin să-l admire.

Un vizitator al Istanbulului în Epoca Lalelei a fost lady Mary Wortley Montagu, care a sosit în primăvara anului 1717, împreună cu soțul ei, numit ambasador la curtea sultanului Ahmed al III-lea. Ea își descrie astfel sosirea într-o scrisoare datată 29 mai:

”Palatul nostru se află în Pera, care este pentru Constantinopol ceea ce este Westminster pentru Londra. Toți ambasadorii își au reședința aici, unul în vecinătatea celuilalt. O parte a casei noastre privește spre port, spre oraș și spre serai, dar și spre dealurile îndepărtate ale Asiei. Luate în ansamblu, ele alcătuiesc probabil cea mai frumoasă priveliște din lume.”

În grădinile sultanilor

Parcul Emircan (se citește și se pronunță Emirgean) are două iazuri decorative, copaci rari (cedri în special), cîteva trasee de jogging/plimbare, mese de picnic, bănci, locuri de joacă pentru copii și trei pavilioane istorice (Pavilionul Galben, Pavilionul Alb și Pavilionul Roz), construite în secolul 19. Este deschis în toată perioada anului, fără plată, dar în primele două săptămîni din aprilie e senzație, din cauza uimitoarelor lalele, despre care nici măcar nu știți cîte soiuri există pînă nu le vedeți pe toate cele 3000 grupate acolo.

Pentru o mai bună admirare a superbelor flori cea mai bună perioadă de vizitare este la orele dimineții cînd parcul nu este chiar așa de aglomerat. Le puteți admira la cafeaua de dimineață sau la micul dejun pe care le puteți lua din cafenelele și ceainăriile din interiorul parcului. De asemenea, dacă sunteți atenți puteți vedea papagali și veverițe în copaci. (bibliografie: ”Istanbul, orașul imperial” de John Freely și tripadvisor (de la călători adunate și traduse)

Am pus mai sus și linkul cu excursia din aprilie, imediat ce copiii iau vacanța de Paști. Este organizată special pentru Festivalul Lalelor. Au mai rămas cîteva locuri.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :