Kurt Vonnegut – despre cum să scrii o poveste grozavă

Nu vă așteptați ca scriitorul Kurt Vonnegut să vă dea totul mură în gură fără să se distreze puțin pe seama voastră. Chiar dacă pare că sfaturile lui sunt cumva date din amuzament, le-a așternut foarte serios pe hîrtie. Și dacă le citiți cu atenție, o să-i dați dreptate.

  1. Folosește timpul unui străin (cititorul în cazul ăsta), astfel încît el sau ea să nu aibă impresia că și-a pierdut vremea.
  2. Dă-i cititorului măcar un personaj în care să se regăsească.
  3. Fiecare personaj vrea cîte ceva, fie chiar și un pahar cu apă.
  4. Fiecare frază trebuie să facă unul sau două lucruri – fie să mai dezvăluie cîte ceva din psihologia personajului, fie să înainteze în acțiune.
  5. Începeți cît mai aproape posibil cu sfîrșitul.
  6. Fiți sadici. Indiferent de cît de dulci și inocente sunt personajele principale, faceți să li se întîmple lucruri oribile – pentru ca cititorul să vadă din ce sunt construite.
  7. Scrie ca să satisfaci doar o singură persoană. Dacă deschizi fereastra și faci dragoste cu toată lumea, vorba vine, povestea ta va face pneumonie.
  8. Dă-le cititorilor cît mai multe informații într-un timp cît mai scurt. La naiba cu suspansul. Cititorii ar trebui să aibă o înțelegere completă a ceea ce urmează să se întîmple, astfel încît să poată termina ei înșiși povestea. N-au decît să mănînce gîndacii ultimele pagini din carte.

Zully Mustafa

După ce am lucrat în presă vreo 20 ani, dar și ca învățătoare și profă de franceză și engleză timp de 7 ani, m-am dedicat din 2007 exclusiv scrisului și călătoriilor. Primul roman a fost “Strugurii s-au copt în lipsa ei”. Au urmat “Nopți orientale” și ”Al treilea călător”. Plus altele pentru copii. În prezent, călătoresc des, traduc filme turcești și-mi pregătesc următoarele romane. Din cînd în cînd, mai scriu și pe aici. Dacă ai de gînd să comentezi, fă-o civilizat și doar dacă ai ceva de spus. Dacă nu, așteaptă-te la un răspuns pe măsură și ia viteză.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :