Kurt Cobain, o supradoză de muzică

Cel care se regăsea în personajul principal al romanului ”Parfumul” al lui Patrick Suskind, o carte pe care o găseai mereu în buzunarul său, ar fi împlinit azi 50 de ani.

Întrebat de reporteriță despre ce anume era vorba în carte, Kurt Cobain spunea așa într-un interviu pe care cu greu l-a dat : ”Este vorba despre un ucenic parfumar. Acțiunea se întîmplă în Franța. El este dezgustat de oameni, nu poate scăpa de oameni și se simte prins în capcană. Așa că pleacă oriunde, în lume, peste tot, în păduri, în cătune mici. Călătorește doar noaptea. Și de fiecare dată cînd miroase oamenii, un foc la juma de milă distanță, încearcă să-și ascundă dezgustul. Încearcă să stea cît mai departe de oameni. Mă pot identifica cu asta.”

Cîteva lucruri succinte despre Kurt Cobain, azi la aniversarea nașterii lui.

* Mama lui a fost ospătăriță, iar tatăl mecanic.

* Unchiul lui Cobain, Chuck Franderburg, a făcut parte dintr-o trupă numită The Beachcombers – de la care Kurt a luat lecții de cîntat pe cînd era mic.

* Viitorul solist al Nirvanei a crescut alături de sora sa, Kim, născută în 1971.

* A fost interesat de mic de punk rock și s-a împrietenit de la vîrste fragede cu trupele locale din zona sa.

* În adolescență a avut probleme cu poliția și a fost arestat pentru grafittiurile și diverse alte picturi pe care le făcea pe ziduri.

* Prima sa trupă muzicală, Fecal Matter, a înregistrat cîteva cîntece, dar nu a durat mult în formula de-atunci.

* Kurt și Krist repetau împreună în salonul de coafură al mamei lui Novoselic și, după luni de persuasiune, a apărut trupa Nirvana.

* Debutul l-au făcut pe scena din Seattle, cu albumul Bleach în 1989, produs de o casă de producție independentă, Sub Pop.

* Faima a fost atinsă cu hitul Smells ”Like Teen Spirit” din al doilea album al lor, Nevermind.

* Nirvana a vîndut peste 25 de milioane de albume în US și peste 75 de milioane de albume în lumea întreagă.

* Înainte de lansarea pe piață a albumului Nevermind, Cobain o întîlnește pe solista Courtney Love la un concert din Los Angeles in 1990.

* Mai tîrziu, în acel an, Cobain și Love au început o relație romantică care s-a întins în lumea întreagă, în ciuda faptului că amîndoi erau în turnee. Dragostea lor a devenit mai faimoasă decât muzica lor.

* Cu toate acestea, Cobain va fi întotdeauna amintit ca vocea unei generații.

* Relația lor a fost una destul de controversată, cu reclamații care implicau violență fizică, iar poliția a trebuit să intervină de câteva ori.

* În martie 1994, Cobain a încercat să se sinucidă cu o supradoză de droguri și a ajuns în comă la spital. Mai tîrziu a declarat că a fost ceva accidental.

* După acest prim incident, Cobain s-a retras în casa sa din Seattles și rar a fost văzut în public.

* S-a constatat că solistul murise cu 3 zile mai devreme de descoperirea trupului său.

* Înainte de a se împușca, Cobain luase o doză letală de heroină.

* După moartea lui, Courtney Love le-a spus celor de la Rolling Stone că soțul ei mai luase o supradoză în Roma cîteva luni înainte de sinuciderea letală. Sunt mulți care nu au înțeles declarațiile lui Courtney nici atunci, nici mai tîrziu, iar asta a aruncat o umbră de suspiciune asupra ei, umbră care n-a fost îndepărtată nici pînă în ziua de azi.

* ”Kurt Cobain: Montage of a Heck” – este primul documentar autorizat despre solistul formației Nirvana și a fost lansat în 2015 pe HBO. A fost scris, regizat și produs de Bret Morgen (cel care a semnat producțiile ”On the Ropes” și ”Crossfire Hurricane”, pentru care a și fost nominalizat la Oscar)

* Morgen și echipa lui a avut acces la arhiva personală a lui Cobain care conținea peste 200 de ore de muzică niciodată lansată pe piață, proiecte de artă (picturi în ulei, sculpturi), mii de ore de filmulețe de familie și peste 4000 de pagini scrise. Toate acestea l-au ajutat pe Morgen să arate în documentarul său portretul unui artist care foarte rar s-a descoperit pe sine însuși în media acelor ani.

Fiica lui Cobain, Frances Bean Cobain, este unul din producătorii executivi ai filmului.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :