Kate Moss – Dependentă de dragoste

Kate_Moss_12_fullE aproape vară, e soare şi toată lumea, mai ales femeile, vor să arate bine. Asta de cînd lumea şi pămîntul. Eventual ca top modelele din revistă. Şi asta pentru că sezonul estival nu iartă pe nimeni, mai exact goliciunea de pe şezlonguri, nurii şi dietele pe care femeile le ţin ca să arate ca Kate Moss. Ce legătură are un bookclub cu top modelele, ei bine, iată. M-am gîndit să intrăm puţin în lumea acestora, şi să vă recomand o lectură uşoară de vacanţă, o carte pe care o puteţi lua cu voi în geanta de plajă şi pe care o puteţi aprofunda în timp ce vă bronzaţi la soare. Este vorba despre viaţa la scenă deschisă a uneia dintre cele mai bine plătite modele internaţionale, o viaţă pe cît de controversată, pe atît de plină, o femeie care a impus un nou model de frumuseţe, cel al silfidelor, al sexului frumos cu forme plate, aproape băieţeşti, un look ingenuu şi imperfect, total diferit de standardele de pînă atunci. Este vorba despre Kate Moss, că nu degeaba am pomenit de ea mai devreme şi despre biografia ei semnată de Fred Vermorel, cel care s-a ocupat şi de biografiile altor mari artişti, ca de pildă Sex Pistols, Kate Bush şi Vivienne Westwood. Biografii care au dărîmat tabuuri şi au făcut puţină lumină în destinul smucit al acestor mari personalităţi ale lumii.

kate_mossIubitoare de petreceri, regina modei de stradă, supermodel şi milionară, Kate Moss a apărut tot timpul atît în titlurile cele mai fierbinţi ziarelor, cît şi pe podiumurile de prezentare. Dar mai ales pe copertele celor mai glamour reviste din lumea întreaga. Poreclită „the Body” (Trupul) biografia ei este o analiză detaliată a carierei şi personalităţii lui Kate şi are drept punct de plecare perioada plină de rătăciri a adolescenţei din înverzitul ţinut britanic Croydon pînă la evoluţia sa uimitoare din fetiţa speriată de la primele şedinţe foto la doamna sofisticată din ultima vreme.

Cu un debut nesigur şi capricios în 1992, Kate a trebuit să suporte numeroase umilinţe şi refuzuri. I s-a tot spus că este ba prea scundă, ba prea fetiţă, prea introvertită, prea stîngace şi deloc frumoasă. Ca şi precursoarea sa anorexică, Twiggy, Kate Moss nu avea calităţile necesare unui model. Dar ca şi Twiggy, a reuşit să le arunce într-un con de umbră pe contemporanele sale. Ori abia asta e uimitor la o creatură prea mică să fie pe cat walk, prea departe de standardele perfecte ale femeilor din anii 90.

MANGO-KATE-MOSS-3Kate Moss însă este creionată ca o fiinţă care iubeşte riscul şi care este dependentă de dragoste, mai mult decît de cocaină. Fetiţa nesigură, adolescenta minionă şi un pic cam crăcănată, cu o strungăreaţă vizibilă şi cu un ochi cam şui, care a trecut ca orice adolescentă prin sindromul „răţuştei cea urîtă” ajunge să provoace orice şi pe oricine, uneori mînată mai mult de un sindrom autodistructiv. Dar datorită integrităţii şi stilului pe care îl abordează, Kate este mult mai mult decît un chip drăgălaş, este un adevărat simbol cultural. În afară de aceasta, prin cartea lui Vermorel intrăm în culisele cat walkurilor şi a fotografiilor de revistă, acolo unde competiţia este pe cît de acerbă, pe atît de cinică, acolo unde toţi cei din industria modei sunt guvernaţi de bani, dar şi de un profesionalism dur, robotizat, care nu are chef de fasoanelr nimănui. Este o lume în care aproape oricine vrea să acceadă, oricine vrea să se învîrtă dar foarte puţini reuşesc să reziste. O lume aspră, inteligentă, care n-are timp să te cocoloşească, n-are timp de crizele şi dilemele nimănui, o lume care te face să arăţi mai bine, dar care nu are grijă deloc de felul în care deadline-urile sau presiunea acestei artificialităţi de ordin superior te fac să te simţi. Adică de cele mai multe ori al nimănui, singur, lipsit de înţelegerea celor dragi şi mereu departe de casă.

kate-moss-id2Fred Vermorel îi trece în revistă pe fotografii şi iubiţii care au ajutat-o pe Kate Moss de-a lungul timpului, menţionează celebra poveste de dragoste cu Johnny Depp şi cu numeroşi alţi iubiţi faimoşi pe care i-a avut, abordează legătura ciudată cu Peter Doherty, care a făcut-o să îşi piardă foarte mulţi prieteni, din cauza expunerii în paginile ziarelor de scandal.

Să fie neîncrederea în fizicul ei motivul pentru care Kate Moss şi-a găsit la un moment dat refugiul în cocaină şi a ales relaţii distructive, chiar dacă ea cucerise lumea celor mai duri profesionişti în ale modei? Sau faima s-o fi luat pe nepregătite şi s-o fi copleşit pînă în cele mai subtile corzi ale sufletului ei?

Nu ştim adevărul. Şi nici biograful ei nu-l ştie. Iar Kate neagă mereu tot ce se spune despre ea. Cea care a spus că „viaţa mea atîrnă de pomeţii ăştia” a făcut slalom toată viaţa printre paparazzi şi imaginile pe care i le-a creat presa de scandal. Iată ce zice ea la un moment dat: „Ştii, foarte multe din cele prezentate de tabloidele din Marea Britanie sunt doar ficţiune”.

În 2001, Kate a cîştigat un proces împotriva ziarului Daily Mail care publicase un articol în 1999, în care se presupunea că ar fi apărut la o şedinţă foto beată sau drogată. Acţionînd în numele ei, avocatul Gerrard Tyrrel a tunat şi a fulgerat la tribunal că presupunerea era „falsă şi complet nefondată”. Publicaţia a recunoscut că a greşit şi „şi-au cerut scuze fără nici o rezervă pentru orice neplăcere sau daune cauzate lui Moss.” Au plătit şi o sumă confidenţială. Dar asta nu contează atunci cînd vine vorba de liniştea sufletească, pe care Moss n-a găsit-o nici atunci cînd a fost însărcinată. La spectacolul Burberry Spring, din septembrie 2004, Kate, care devenise o marcă mai importantă decît toate mărcile pe care le reprezenta spunea: „M-am săturat pînă-n gît”.

n kS-o fi săturat ea pînă în gît de viaţa la care toţi ceilalţi visează, dar destinul a împins-o mai departe sub blitzurile fotografilor şi pe podiumurile prezentărilor de modă, unde s-a împrietenit cu alte top modele de talie internaţională. Una dintre ele a fost Naomi Campbell cu care călătorea mai mereu. Au vizitat şi Cuba la un moment dat, cînd au făcut cunoştinţă cu dictatorul bărbos Fidel Castro. Se pare că fără ştirea lor, Castro le-a montat microfoane în cameră şi… i-a plăcut ceea ce a auzit.

Dintre toţi iubiţii pe care i-a avut, Johnny Depp este cel mai celebru, fără îndoială. Kate l-a declarat dragostea vieţii ei. Imaginea de „băiat rău” a lui Johnny a fermecat-o imediat, iar inteligenţa lui a a fost cireaşa de pe tort. Fumau, beau şi se drogau împreună. Numai că, într-un final, probabil că el s-a cam plictisit de micuţa lui Eliza Doolittle. Continuarea o ştim în cazul lui: s-a îndrăgostit de altă minionă, franţuzoaică de data asta, celebra Vanessa Paradis şi s-a potolit pentru o vreme. Cît despre Kate Moss vă invit s-o descoperiţi în cartea biografului ei, Fred Vermorel, intitulată chiar aşa „Kate Moss, dependentă de dragoste”.

Kate-Moss-Dishes-On-Her-RelDa, dar dependentă şi de petreceri care se terminau de cele mai multe ori cu orgii şi scandaluri, în fine, un stil de viaţă periculos şi controversat. Prima dată cînd a recunoscut că are probleme de sănătate a fost cînd s-a internat brusc sub numele fals de Priory, din motive de extenuare. De fapt, avea probleme cu rinichii… Avertismentele constante din partea familiei şi a prietenilor de a duce un stil de viaţă mai echilibrat au rămas fără niciun ecou în sufletul lui Kate. Pur şi simplu nu se putea abţine. Cel puţin pentru o vreme. A fost perioada în care presa n-a slăbit-o o clipă. A urmat un bombardament mediatic, în care paparazzi au despuiat-o de orice intimitate şi au fost nemiloşi şi crunţi. Ce mai, un scandal mondial! Dar cum şi-a revenit acest suflet pierdut şi cum a început saga răscumpărării lui Kate vă las să descoperiţi singuri sau singure mai degrabă, căci este mai mult o lectură pentru femei.

Cum spuneam, o lectură de vară, pe plajă, să mai lăsaţi invidiile deoparte şi să fiţi fericite aşa cum sînteţi, să vă bucuraţi de soare şi de o carte lejeră. Am recomandat-o pentru că după lecturarea ei, vă veţi da seama că nu e chiar aşa de uşor să fii celebru, nici aşa de comod. Şi veţi ajunge să apreciaţi lucrurile simple ale vieţii. Şi singura dependenţă pe care dorim s-o aveţi este cea de cărţi.

Lectură plăcută deci!

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. Sonny P. Goodman spune:

    Zooey Deschanel vrea să găsească dragostea adevărată şi este convinsă că îl va întâlni pe bărbatul perfect, bărbatul visurilor sale, alături de care să-şi petreacă restul zilelor, la fel cum au făcut şi părinţii săi. Întrebată dacă ea crede în dragostea adevărată, vedeta a exclamat: „Absolut! Bineînţeles! Cred cu desăvârşire în dragostea adevărată, în ciuda faptului că am trecut printr-o despărţire. Nu spun că nu este şi ceva efemer, ci doar că dragostea adevărată există, iar aceasta durează pentru totdeauna. Părinţii mei sunt căsătoriţi de 40 de ani, iar bunicii mei au fost împreună timp de 70 de ani. Vin dintr-o familie cu tradiţie în <<dragoste adevărată>>.”, a declarat Zooey.

Comentează :