Joie de Vivre în turism

1505338_963876120293201_4527243942387957722_n“Ce oferte avem anul ăsta?” E întrebarea lansată foarte des în ultima vreme. Am mai afirmat că în turism nici un an nu seamănă cu celălalt, iar anul ăsta e mai diferit decît toate. O destinaţie turistică atrage prin peisaj, istorie, obiective, posibilităţi de entertainment, infrastructură, tradiţii, istorie, dar mai mult decît orice, în momentul de faţă, o destinaţie este atractivă dacă este stabilă. Stabilitatea economică a contat foarte mult, iar acum contează cea politică.

Din nefericire, destinaţii foarte iubite de români, au de suferit enorm de pe urma desfăşurării unor evenimente la nivel global, atît în ceea ce priveşte turismul de sejur, cît şi turismul cultural.

Bulgaria va fi destinaţia anului. Bulgaria şi-a creat deja un renume de destinaţie ieftină cu servicii all inclusive. Este avantajată foarte mult de faptul că Turcia, cu care nu putea intra în competiţie nici la nivelul seviciilor şi nici că poziţionare geografică, un hotel în Turcia putînd funcţiona tot timpul anului, este afectată foarte mult de apropierea de Siria şi de faptul că relaţiile politice cu Rusia, principalul furnizor de turişti în Antalia, Bodrum, Kușadasî nu mai sunt aşa de bune. Din surse nescrise am aflat că peste un milion de turci angajaţi în industria ospitalităţii îşi vor pierde locul de muncă la vară. O dovadă că Bulgaria are deja 80% din capacităţile de cazare ocupate în acest moment o reprezintă anularea ofertelor speciale. În această perioadă a anului primeam zeci de oferte speciale zilnic pentru destinaţia Bulgaria. Acum ele sunt înlocuite de liste de stop sales, adică nu numai că ofertele speciale lansate la începutul anului se anulează, dar există perioade în care hoteluri cu o capacitate de peste 1000 de locuri sunt ocupate în proporţie de 100%.

Hotelieri din Turcia şi din Grecia au organizat intense campanii de publicitate în toate ţările din vestul şi centrul Europei, inclusiv în România şi Bulgaria, iar ofertele speciale apar acum ca ciupercile după ploaie. Am hotărît în luna mai să particip la un info tour în Turcia, să văd concret, la faţa locului exact situaţia. Acum cîţiva ani romanii au renunţat să mai meargă în Halkidiki, din cauza unei ştiri despre un incendiu, care în realitate a fost de o anvergură mult mai redusă în comparaţie cu imaginea creată de media şi de atunci am hotărît că de fiecare dată cînd se lansează o campanie panicardă în domeniul turismului, să merg să verific informaţia la faţa locului.

SYROS ISLANDAm fost în Cipru acum cîţiva ani, imediat după colapsul financiar şi am constatat că singura problemă era tristeţea de pe chipurile localnicilor. Ca un magnet atrag destinaţiile turistice unde localnicii sunt fericiţi. Grecia ar fi trebuit lăsată o destinaţie cu specificul ei, chiar dacă neadaptată la rigorile europene, deoarece relaxarea localnicilor era molipsitoare şi chiar dacă lucrătorii în turism nu debordau de hărnicie şi nu ar fi reuşit să ajungă nici măcar la jumătatea calităţii serviciilor din Bulgaria şi Turcia, starea generală de fericire compensa alte neajunsuri. De multe ori turişti începători comparau serviciile din Grecia cu cele din Turcia şi mereu reuşeam cu greu să îi fac să înţeleagă că fiecare ţară ar trebui lăsată să se prezinte prin ceea ce o defineşte, că diversitatea e atractivă. Grecia are 2500 de insule şi fiecare insulă are specificul ei, astfel încît te îmbie în fiecare an să te îndrepţi către alt loc necunoscut. Ce ar însemna ca într-o bună zi toate destinaţiile turistice să dispună de complexe turistice cu arhitectură similară şi cu servicii identice? Ar însemna că nu ar mai avea sens să ne deplasăm departe, ci pentru relaxare să ne îndreptăm către cel mai apropiat resort.

Am înţeles chiar că în insulele greceşti situaţia este sub control acum. Situaţia imigranţilor a fost cît de cît rezolvată, însă problema cea mai mare o reprezintă faptul că acea preocupare a grecilor de a savura viaţa aproape că dispare şi odată cu ea dispare şi strălucirea acestei destinaţii.

parisÎn oraşe din vestul Europei, Paris, Bruxelles, Londra şamd starea de spirit nu mai este cea definită de francezi ca ”joie de vivre”. E o stare de alertă, de suspiciune.

Aş putea chiar să mă hazardez să afirm că în tendinţa asta de uniformizare a serviciilor ar trebui să se păstreze destinaţiile de vacanţă unde există ”joie de vivre”, chiar în detrimentul eficienţei maxime. Eficienţa în turism poate fi redefinită ca obţinerea relaxării într-un timp cît mai scurt, iar aceasta nu se poate obţine prin uniformizare.

material preluat de pe http://blog.almatours.ro/ (Turism făcut din inimă)

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :