James Dean, născut pentru a fi rebel

James_Dean_-_publicity_-_earlyCe ne-am face fără filme? Ce ne-am face fără starurile care-și pun viața la dispoziție pentru ca noi s-o disecăm uneori fără milă, urmărindu-le cum se mișcă prin viață, din colțul nostru neștiut de umbră? Pelicula de azi rememorează viața neștiută și detaliile misterioase care alcătuiesc portretul unuia dintre cei mai populari tineri ai anilor 50. Deși a murit de tînăr, la doar 24 de ani, James Dean, rămîne unul din cele mai rezistente și misterioase iconuri de la Hollywod, chiar și după 6 decenii de la moartea lui. Cetatea filmului încă-l mai plînge, încă-l mai caută pe următorul James Dean.

A fost de neînlocuit, deși tînărul actor a făcut doar 3 filme în scurta sa carieră. Unul dintre ele este “La Est de Eden” (1955) în care a jucat rolul fratelui cel rău într-o repovestire a lui Cain și Abel, apoi a urmat rolul care l-a consacrat definitiv, cel al unui adolescent furios în filmul deja clasic “Rebel fără cauză” (1955) și „Uriașul” (1956) unde juca rolul unui cowboy nonconformist. Toate cele trei filme au fost realizate în anii de glorie ai Hollywoodului, această cetate a filmului în care foarte greu pătrundea cineva la vremea aceea. În anii săi de aur, chiar trebuia să ai acel ceva unic, irepetabil, ca să fi primit cu brațele deschise. Iar James Dean avea din plin. Carismă, imprevizibilitatea specifică vîrstei, sex appeal, acea combinație complexă între vulnerabilitate și putere masculină, pe care din păcate, prea puține staruri efeminate și cosmopolite din ziua de azi le mai au.

Filmele în care a jucat James Dean au devenit clasice, dar el n-a apucat să vadă decît unul: “la Est de Eden”. Cînd a fost terminat montajul la “Rebel fără cauză”, James Dean era mort deja. Accidentul, care i-a frînt destinul și o carieră care erau abia la început, a avut loc într-o zi de 30 septembre 1955.

16626927_P97VRDar cine a fost bărbatul din spatele sex simbolului construit de mașinăria Hollywood? Iată cîteva fapte interesante, dar mai puțin cunoscute, care v-ar putea da o idee. Iar noi, cei care-i știm deja filmele, poate n-ar strica să aruncăm un ochi în viața lui, așa scurtă cum a fost, pentru a ni-l reaminti exact așa cum a fost: un James Dean mereu cu țigara în colțul gurii, eternul rebel fără cauză, tînărul îmbrăcat cu jacheta sa de piele, cu părul dat pe spate, o figură carismatică, de al cărui zîmbet și replici s-au îndrăgostit, fără excepție, toate adolescentele anilor 50.

Copilăria sa a fost marcată de decesul mamei sale și de abandonul tatălui său. Biografii lui Dean au scris destul despre asta, de la băncile universității în care a stat foarte puțin pînă la cursurile de actorie de la Actor’s Studio, și apoi au disecat și punctul culminant al gloriei sale de pe marele ecran, dar și despre experiența de pe micul ecran.

James Dean visits the farm of his uncle, Marcus Winslow, in Fairmont, Indiana, in 1955 and in the dining room reads some poetry by James Whitcomb Riley.

James Dean visitează ferma unchiului său, Marcus Winslow, în Fairmont, Indiana, în 1955. La masă citea câteva poeme ale lui James Whitcomb Riley.

Cu toții au fost de acord că James Dean are o fațetă atipică unui icon.  Instantaneele din viața acestui frumos june, îl arată cu o furie de viață, pe care a știut s-o interpreteze în filmele sale, cu o dragoste față de natură și tot ce era natural, de la mersul desculț prin iarbă sau prin casă, pînă la culcatul în fîn. Era pasionat nu numai de mașini, ci și de poezie, era înconjurat mereu de discuri și de cărți, îi plăceau dansul, fotografia și sculptura în mod special.

1937_reference2Copilăria

Cînd mama lui Dean a murit de cancer cervical, pe cînd el avea doar 9 ani, familia lui s-a evaporat. Tatăl său l-a trimis în Indiana ca să locuiască la ferma unchiului și a mătușii sale, iar acesta a fost începutul unei înstrăinări între tată și fiu, care i-a măcinat pe amîndoi pentru tot restul vieții lor.

Tinerețea

A fost un sex simbol cu o carismă deosebită pe marele ecran, dar dincolo de camere, lui James nu-i prea păsa de apariția lui în public și avea mai mereu un aspect ciufulit. Odată, la un prînz formal, a apărut în picioarele goale și blugi murdari și era cunoscut că apărea la repetiții cu pantalonii prinși în ace de siguranță. Prietenii lui au povestit că avea schimbări extreme de atitudine, trecea rapid de la furie la nepăsare, de la dragoste la ură, de la extaz la dezamăgire cruntă. Tot prietenii au mai spus că “nu se simțea deloc bine în pielea lui”.

BrandoUn idol numit Brando

Dean îl respecta pe un alt mare actor foarte la modă pe vremea aceea, și anume  Marlon Brando. În timp ce Dean era la începutul carierei lui la Hollywood, Brando, care era doar puțin mai în vîrstă decît Dean, avusese un mare succes cu pelicula “Un tramvai numit dorință”, a lui Stanley Kowalski (în 1951), cu rolul său ca lider al unei găști de motocicliști din The Wild One (1953), și cîștigase deja un Oscar pentru  „On the Waterfront” (1954). Dean a încercat să-l sune pe Brando și să socializeze cu el, dar acesta din urmă i-a respins brutal încercările de a se împrieteni cu el. “I-am dat numele unui psiholog și Dean s-a dus la el, a spus Brando. Cel puțin munca lui s-a îmbunătățit,” a mai adăugat cinic titanul. Să fi fost invidie sau teamă? Nu știm. Presupunem totuși că după moartea lui James Dean, marelui Brando i-a părut rău că n-a avut ocazia să-l cunoască îndeaproape, pe cel care l-a întrecut în popularitate și i-a dat clasă cel puțin pentru faptul că Dean avea o inimă mai uriașă decît a lui și o inocență tinerească pe care Hollywoodul nu a mai apucat să i-o pervertească.

Les-planches_reference2Debutul

Începuturile lui Dean ca actor au fost într-un pub unde făcea reclamă la Pepsi, iar America descoperea chipul său pentru întîia oară. După ce și-a întrerupt studiile la UCLA după numai un semestru, James decide să se mute la New York, la vîrsta de 20 de ani.

James Dean este acceptat de Actors Studio. Profesorul său este Lee Strasberg, cel care i-a format, printre altele, pe  Marilyn Monroe și Marlon Brando.

Filmele

James Dean prinde primul său mare rol în cinema cu pelicula “La est de Eden”, a lui Elia Kazan, după un roman scris de John Steinbeck. Actorul, încă necunoscut marelui public, semnează apoi un contract cu Warner Bros. Dar campania de producție se luptă din greu să-l canalizeze pe acest actor de-a dreptul imprevizibil, dar cu un farmec de necontestat.

„Gigantul”, regizat de George Stevens, este ultimul său film. Rolul său a primit o nominalizare postumă la Oscar pentru cel mai bun actor.

4switchÎn „Rebel fără cauză”, James Dean este Jim Stark, un adolescent dificil și violent, care se ia la întrecere cu alți tineri într-o cursă de automobile foarte riscantă. Personajul său personifică disconfortul unei generații. Acest film, care i-a adus o nouă nominalizare la Oscar pentru cel mai bun rol masculin în rolul principal, a făcut din el idolul tinerei generații americane și a rămas, prin acest rol, o legendă eternă.

Iubirile lui James Dean

Printre relațiile importante ale lui James Dean, o găsim și pe actrița italiană Pier Angeli. Aceasta din urmă a trebuit să-și înfrunte mama pentru Dean, căci nu suporta s-o vadă la brațul unui actor roșcovan. Pier-Angeli_reference2În anii după moartea lui James, Pier Angeli, intervievată de “National Enquirer”, își amintește: „Eram tineri, tot ce doream era să ne bucurăm de viață și asta am făcut. Uneori, luam mașina și hoinăream, ne opream să mâncăm un sau să vedem un film la drive-in. Era totul atât de incocent și romantic.” Așa o fi fost, dar a doua zi după ruptura de Dean, Pier Angeli și-a anunțat logodna cu Vic Damone.

Ursula-Andress_reference2În 1955, James Dean a făcut un cuplu frumos și cu actrița suedeză Ursula Andress, cunoscută cîțiva ani mai tîrziu pentru rolul său de Bond Girl, știți scena celebră cînd Ursula ieșea din apă ca o sirenă care tocmai își pierduse coada. Vedem un James Dean relaxat și îndrăgostit, ce i-ar mai fi putut lipsi?

O lună mai tîrziu după ce și-au recunoscut relația în public, James Dean a fost găsit mort la volanul mașinii sale.

curseCursele de automobile

În anii aceia, James Dean a dezvoltat o pasiune enormă pentru cursele de automobile. Îi plăcea în mod deosebit marca Porsche. Viteza cu care conducea chiar și în afara competițiilor, i-au adus unele probleme cu poliția, și, după ce-a semnat contractul cu casa de producție, n-a mai avut voie să facă acele curse în timpul filmărilor.

Les-courses-automobiles_reference2Moartea lui Dean

Și-a găsit sfîrșitul în 1955, la volanul Porsche-ului său 550 Spyder, pe drumul 466, California. James Dean avea doar 24 de ani. Această moarte prematură, după o scurtă carieră cinematografică, l-au ridicat la statutul de legendă. Actorul britanic Alec Guiness își amintește într-un interviu:

“L-am întîlnit pe James în prima mea noapte la Hollywood. Era foarte în vogă atunci. Făcusem cunoștință cu Grace Kelly și alți actori, dar în seara aceea eram singur. Iar o femeie pe care o cunoșteam m-a sunat și trebuia să iau cina cu ea. Am ieșit într-un loc foarte plăcut. Îmi amintesc că purta pantaloni și era un restaurant la modă prin 195. În fine, am fost la un restaurant italian, era plin și nu aveam loc, așa că am spus, că nu contează, mă mulțumesc și cu un hamburger. Mi-era foame. Am ieșit în stradă, dar am auzit pași în urma noastră.

2jacket (1)Era James Dean. “Eram în restaurantul acela. N-ați putut găsi masă?” apoi s-a prezentat. “Numele este james Dean. Vreți să stați cu mine la masă?” Am spus da, foarte drăguț din partea ta. Dar întorcîndu-ne în restaurant, înainte de a intra, ne-a spus: “Vreau să vă arăt ceva. Doar ce mi-am cumpărat o mașină nouă.” Și acolo, în parcarea restaurantului era… nu știu ce marcă era… o mașină argintie, foarte interesantă… Și l-am întrebat cât de repede poți merge cu ea? El mi-a spus că poate atinge 150 km/h. L-am întrebat: „Ai condus-o… „ „Nu, n-am condus-o încă”. Și ceva ciudat s-a întâmplat atunci, parcă nu era vocea mea: „Uite, mă alătur mesei tale, dar te rog nu te urca în mașina aceea, pentru că dacă te vei urca – și m-am uitat la ceasul meu – dacă te vei urca în mașina aceea pînă joi, ora 10 din noapte, vei fi mort.”  Apoi am luat o cină minunată …

Joia următoare a fost găsit mort… în acea mașină.”

$_1Și totuși, oricît de iconic a devenit Dean în foarte scurt timp de la primul lui film, publicul îl cunoaște mai mult pe tînărul James dintr-o serie de fotografii care i s-au făcut la vremea aceea de remarcabilul fotograf Dennis Stock, cu mult înainte de a filma prima sa peliculă, “La Est de Eden”.

În cartea sa „James Dean: 50 de ani mai tîrziu”, Stock scrie cum l-a convins pe actorul în plină ascensiune, pe care abia dacă-l cunoștea, să accepte să se lase fotografiat în timp ce el își vede de treburile lui în New York, dar și acasă în Indiana, unde a crescut alături de mătușa și unchiul său.

_1378460903Fotografiile pe care Stock le-a realizat în timpul pe care l-a petrecut alături de Dean au surprins un artist introspectiv, intens absorbit de sine însuși și de analizarea trăirilor lui, deși putea uneori, să se subaprecieze foarte tare, pînă la punctul de parodie uneori.

James Dean poses in a casket in a funeral parlor in Fairmount, Indiana, in 1955, seven months before he died.

James Dean pozează într-un coșciug în Fairmount, Indiana, în 1955, cu 7 luni înainte de moartea sa. Se spune că nu e bine să te joci cu moartea și nici s-o provoci. În cazul lui Dean, superstițiile au depășit legenda.

Cu 7 luni înainte de moartea sa James Dean pozase într-un coșciug într-o parohie funerală în Fairmount, Indiana.Cum vă simțiți privind această fotografie, pentru prima dată, cînd știți deja că bărbatul în raincoatul lui lung, cu zîmbetul său indescifrabil a devenit ceva mai mult decît un simplu star?

Revista LIFE nu ratează ocazia ca din cînd în cînd să-și amintească de prea scurta viață a lui Dean, atît de violent retezată, o viață așa cum a fost ea văzută prin lentilele unui fotograf care s-a întrebat toată viața: oare cum ar fi fost?

enhanced-buzz-29229-1362720318-7Cum ar fi fost de exemplu să primești prin poștă un număr săptămînal din revista Life, într-un orășel din, să spunem, New Mexico sau New Hampshire— sau în Boston sau Chicago sau Miami, nu contează — cum ar fi fost oare să deschizi revista și să-ntîlnești în paginile ei acea poză uimitoare a unui James Dean cu țigara în colțul gurii care mergea repede într-o zi ploioasă, de parc-ar fi fost urmărit? Te impresionează pînă la dezolare — o singurătate sumbră și romantică în același timp, care evocă povestea oricărui tînăr, care s-a mutat într-un oraș mare ca să-și împlinească visul.

Dacă reușim să ne detașăm de ideea – pentru o secundă măcar – că știm totul despre James Dean – tot ce ne-au spus alții, și nu el, că nu a mai apucat, imaginile pe care vi le-am prezentat pînă acum, aceste fotografii-portret sunt mai mult decît o celebrare a spiritului său. Ne oferă șansa să ne imaginăm ce-ar fi putut deveni James Dean dacă ar fi trăit mai mult. Un tînăr frumos, în plină ascensiune la Hollywood, care ar fi trebuit să joace în filme mult timp și să ne încînte cu prezența și personalitatea sa.

JamesDean-front„Cred că în această lume, principalul motiv pentru care trăim este descoperirea”, obișnuia el să spună. Și îi plăcea atît de mult viața, încît nu lăsa să treacă o zi fără să și-o imagineze mai bună, mai generoasă, mai intensă!

„Visează ca și cum ai trăi etern. Trăiește ca și cum ai muri azi.”

Și-a urmat crezul din urmă cuvînt cu cuvînt.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :