Iubirile Fridei Kahlo

frida-kahlo-portraitÎnşelată, umilită, cu o cascadă de iubire şi talent de oferit, cu imaginea iubirii ideale şi nemuritoare pe care o au toţi artiştii, Frida Kahlo a continuat să coloreze lucrurile şi inimile, chiar dacă idolul, soţul, profesorul, copilul şi muza sa, tăvălea în patul lor visele, femeile, sufletele.

„Am avut două accidente grave în viaţa mea. Unul, cînd m-a strivit tramvaiul. Al doilea a fost Diego”, spunea Frida. Iubirea ei s-a îndreptat spre femeile din viaţa lui Diego, apoi spre Troţki, căruia i-a oferit, ca dar de  despărţire, un autoportret, considerat astăzi Gioconda unui muzeu din Washington. Mai puţin cunoscută a fost povestea de dragoste cu  José Bartoli.

Într-o scrisoare din 29 august 1946, Frida îi scria acestuia: ”Noaptea trecută m-am simțit mîngîiată de aripi pe tot corpul, ca și cum degetele tale ar fi avut nenumărate guri cu care îmi sărutau pielea”.

Pictoriţa l-a întîlnit pe Bartoli prin  sora sa, Cristina, în timp ce aștepta să fie supusă unei complicate operații de coloană vertebrală la un spital din New York. Pictorul spaniol a început s-o viziteze şi astfel a început o idilă, pe care Frida a lăsat-o mărturie în cele peste o sută de pagini scrise între august 1946 și noiembrie 1949. Frida îi scria, între lungile declaraţii pasionale, despre boala sa, despre relația dificilă cu soțul său, Diego Rivera și despre dificultatea de a picta, semnînd cu pseudonimul Mara, ce se presupune a fi diminutivul cuvîntului maravillosa (minunata, în spaniolă), aşa cum o numea José.

normal_m197402411993 „De pe patul meu micuț de suferință mă uitam la linia elegantă a gîtului tău, îți admiram rafinamentul feței, linia umerilor și spatele lat și puternic și simțeam că, dacă nu îmi atingi mîinile, gura, tot corpul meu își va pierde simțurile”. Asta simţea Frida în apropierea pictorului sau poate era doar iubirea neîmplintă, oprită pe care o simţea pentru Diego şi o reflecta asupra altuia.

Corespondenţa dintre Frida Kahlo și iubitul ei spaniol au fost vîndute la licitație de Casa Doyle din New York, oraşul în care cei doi amorezi s-au cunoscut şi şi-au trăit povestea de iubire. Pentru cele 25 de scrisori, casa de licitaţii a obţinut aproape 140.000 de dolari.

N-a fost dezvăluită identitatea cumpărătorului, însă s-a aflat că acesta este un colecţionar de artă şi, la rîndul său, artist din New York, mare admirator al operei şi femeii Frida Kahlo.

Cel mai mare admirator al operei sale rămîne însă infidelul ei soţ, care spunea despre Frida că: „V-o recomand, nu ca soţ, ci ca admirator entuziast al operei ei. Este acidă şi tandră, dură ca oţelul şi delicată şi fină ca o aripă de fluture, amabilă ca un surîs frumos, profundă şi crudă ca amărăciunea vieţii”.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :