Iubiri ca-n artă

un pas inainteNoaptea sfîntului Valentin sau nu, cu toţii avem în sînge nevoia de a iubi şi a fi iubiţi. Poate că nu totdeauna ne e sortit să trăim iubiri ca-n filme sau iubiri cum sunt în cărţi, dar dragostea ne va vizita pe fiecare măcar o dată în viaţă.

Eu sunt şi voi rămîne o romantică incurabilă, o îndrăgostită de starea de îndrăgosteală şi o admiratoare a marilor iubiri. Viaţa mea literară a început cu Arcul de triumf al lui Eric Maria Remarque şi o să port veşnic într-un colţişor de suflet speranţa că legături sufleteşti cum aveau Joan şi Ravic vor exista mereu chiar dacă astăzi văd cum iubirea e în pericol să devină un obiect de schimb, un motiv de comerţ sau o ocazie de a rîde de cineva care încă mai crede.

Astăzi am ales să avem grijă de voi cei care sunteţi singuri pentru că ştiţi că meritaţi mai mult. Şi pentru voi în loc de inimioare şi acadele, am pregătit o listă de filme cărţi pentru sufletul însetat de dragostea care sapă sub piele numele iubitului sau iubitei.

Iubiri pătimaşe, iubiri interzise, vieţi smulse din carnea şi sufletul celuilalt, dragoste şi ura. Orgolii, trădări, împăcări, cuplurile care au scris literatura universală ne dau toate acestea şi mai mult. Vieţi care s-au trăit cu pasiune, secrete, prietenii, aventuri, război şi pace, Europa şi America, pînă şi Australia s-au zguduit de intensitatea cu care Anaïs Nin şi Henry Miller, Frieda şi DH Lawrence, Simone de Beauvoir şi Jean Paul Sartre sau Hemingway şi Gellhorn, George Sand şi şi-au trăit pasiunile. Iubiri puse în cuvinte, iubiri pe care le simţim doar prin cuvintele lor, singurele mărturii că dragostea este o artă pe care doar cei care ard pe interior o pot gusta. Promisiuni, jurăminte, lacrimi şi sânge şi uite o listă de cărţi unde poţi să găseşti toate astea, aşa cum au fost trăite:

Biografia lui George Sand scrisă de André Maurois: Lelia

Jurnalul unei fete cuminţi al lui Simone de Beauvoir

Incest al lui Anais Nin

Amantul doamnei Chaterlly cu prefaţa originală scrisă de Frieda Lawrence

clasa iCorespondenţa dintre Anaïs Nin şi Henry Miller

Lista este foarte scurtă pentru că în seara aceasta, dacă nu ieşi în oraş să fii săgetat/ă de Cupidon, îţi recomand şi două filme intense:

„Henry şi June” sau „Hemingway şi Gellhorn”.

Vă las în spiritul iubirii cu un pasaj dintr-o scrisoare a lui Henry Miller către Anaïs Nin.

„Trăiesc într-o continuă aşteptare. Cînd tu vii, timpul alunecă spre vis. Abia după ce ai plecat, realizez că într-adevăr ai fost lîngă mine. Dar atunci e prea tîrziu. În preajma ta, simţurile-mi amorţesc. […] Sunt îmbătat de prezenţa ta, Anaïs. Îmi spun „iată, aceasta e prima femeie cu care pot să fiu într-adevăr sincer”. Îmi amintesc că spuneai: „m-ai putea chiar înşela. Nu mi-aş da seama”. Cînd merg pe bulevard, mă gîndesc la asta. Nu te-aş putea înşela – deşi mi-ar plăcea ideea. Vreau să spun că nu aş putea niciodată să fiu complet loial cuiva – n-aş mai fi eu. Iubesc prea mult femeile, sau viaţa, sau ambele, nu ştiu. Rîzi, Anaïs. Îmi place la nebunie să te aud rîzînd. Eşti singura femeie cu acel simţ al veseliei, nici prea mult, nici prea puţin. Pari că mă implori să te trădez. De asta te iubesc. […]”

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :