Iubire cu cap sau fără cap?

patrateleMel Gibson este unul din actorii iubiţi de aproape toată lumea şi nu neapărat pentru frumuseţe, ci pentru talent, originalitate, isteţime, creativitate. Şi totuşi, într-un film pe care nu ştiu cum l-am ratat până acum, a jucat rolul unui bărbat fatal, cu intelectul unui copil de câţiva ani. Tim, personajul interpretat de el, cu retard psihic şi sărac lipit ajunge în inima şi patul unei doamne din înalta societate, frumoasă, cultă și inteligentă. Ba mai mult, cucoana îl ia de bărbat, nu-l ţine ascuns de ochii critici ai societăţii. Dacă în realitate s-ar întâmpla sau nu asta, nu am habar, cert e că toate prietenele pe care le-am întrebat, au refuzat categoric ideea unei relaţii cu un bărbat retardat, în sensul medical al cuvântului, că alt gen de retardaţi oricum n-au cum să lipsească din vieţile femeilor, fie și accidental.

Cum rămâne însă cu bărbaţii? În special cei cu convingeri limitative, care caută o femeie ce ştie să gătească, să tacă, să facă sex, dar să fie virgină şi, de preferat, să fie proastă că, dacă e deşteaptă, are gura mare şi prea multe pretenţii. Se mulţumesc ei într-adevăr cu un Tim? Bănuiesc că da, altfel n-ar fi toată ziua emisiuni tv cu rătuşte urâte cu spume și cu sprâncene mirate, ca de travestiţi. Bănuiesc că şi unele femei se mulţumesc cu un soi de Tim, din moment ce acceptă întâlniri cu bărbaţi care nu ştiu să conjunge verbul “a fi”, care apoi nu le mai sună şi ele, masochiste până la capăt, îi lasă cu disperare mesaje, e-mail-uri, ameninţări, promisiuni, declaraţii de iubire.

Am spus un soi de Tim, pentru că personajul avea o inocenţă şi un bun simţ pe care niciodată nu le vom găsi la personajele exemplificate mai sus, necatalogate patologic nicicum.

Are sau nu legătură iubirea cu intelectul?

Cu inteligenţa nu m-am lămurit dacă are sau e doar un soi de admiraţie, de ambiţie, dar cu siguranţă are legătură cu frumuseţea fizică de cele mai multe ori şi cu alte calităţi ca sinceritatea, loialitatea, caracterul, din genul celor care sunt trecute în anunţurile matrimoniale.

În ceea ce mă priveşte, prefer să cred că am un simţ înnăscut de a vedea isteţimea în trăsăturile celui care, la prima vedere, îmi place. E un fel deloc subtil de a mă scuza că îmi place frumosul, înaintea altor calităţi. Vorba bătrânilor, “ce e frumos, şi lui Dumnezeu ii place”.

Ca o concluzie, cred că fiecare ar trebui să aibă propriul top al calităţilor posibilului partener, fără să aştepte acordul celorlaţi. Ce primează la tine?

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :