Iubeşte-te în pielea ta!

82a30580-3fc8-4ddf-a0cf-3192bc66dead”Ştiind ceea ce ştii azi şi ceea ce ai trăit deja, dacă ai avea oportunitatea de a alege, te-ai mai reîntoarce pe pămînt să experimentezi viaţa umană?” mă întreba aseară sora mea. Dincolo de durerea cruntă de spate pe care o resimţeam în acel moment şi oboseala cauzată de cele 9 ore petrecute la birou, dincolo de oalele cu mîncare ce sfîrîiau pe aragaz,  laptopul deschis pe un proiect neterminat şi copilul care mă striga să-i corectez temele, am spus un DA hotărît. M-aş întoarce mereu şi mereu în trupul meu, lîngă familia şi prietenii actuali pe care nu i-aş înlocui nici în alte douăzeci de vieţi viitoare.

Poate pe ici, pe colo, aş face şi alte alegeri, m-aş comporta şi altfel în cîteva circumstanţe, aş ocoli o persoană sau două, dar, all in all, îmi iubesc viaţa şi trupul, îmi iubesc alegerile, îmi ador familia, îmi mîngîi mereu trecutul, în gînd, cu recunostintă, îmi trăiesc prezentul conştient şi mă visez cu aripi şi mai largi şi colorate în viitor. În clipa în care înveţi să îţi iubeşti fiinţa cu toată puterea şi sinceritatea, nu vei mai dori să fii altcineva, să trăieşti viaţa altcuiva.

Probabil auzi si tu, zilnic, în jurul tău, lamentări de genul:”da, e uşor pentru tine să zici sau să faci asta, tu eşti slabă…” , “tu ai deja un copil, ce-ţi mai pasă?” ori “tu ai avut noroc de job/bărbat/prieten mai bun”. « Norocul » de a fi slabă, de a avea un copil silitor la şcoală, un job bun sau un soţ “de milioane” (la propriu sau figurat) nu e chiar un joc al hazardului; acestea sunt, de cele mai multe ori, rezultatele alegerilor personale. În loc să îţi sufoci creierul cu nenumărate motive pentru a-ţi detesta viaţa, mai bine ai pune acea energie în a găsi motive să te iubeşti sau a schimba ceea ce nu îţi (mai) place în viaţa ta.

a933f3ef-d68e-4b7e-85ed-d7d3616632c6În ciuda zecilor de lucruri pe care le consideri urîte sau greşite în viaţa ta, în trupul tău, IUBEŞTE-TE! Acum, aici, aşa cum eşti azi. Tatuează-ţi gîndul acesta în suflet şi pe creier, repetă-l la nesfîrşit: Mă iubesc! Dacă nu găseşti vreun motiv să o faci, gîndeşte-te măcar la cît de plictisitor, neinspirant este să fii în jurul unor oameni negativi, care nu se iubesc pe sine. E foarte greu să placi, să angajezi sau chiar să menţii o prietenie cu un om care se urăşte şi vede viaţa în gri – oricît de mult ai vrea să îl ajuţi sau să îi pictezi traiul în culori mai vii.

Îţi urăşti greutatea, mîinile sau colăceii de grăsime de pe stomac?! Priveşte-te, în oglindă, drept în frumuseţea ochilor şi promite-ţi să corectezi tot ce poţi prin voinţă, mişcare sau poate o dietă mai echilibrată. Trebuie să-ţi şi placă ceva la tine! Ia-ţi energie de acolo. Uită-te la o fotografie mai veche în care ai poate cu zece ani sau zece kilograme mai puţin. Pun pariu că atunci când ai făcut acea poză te ”urai” pentru alte motive. Acum, însă, privind poza, te găseşti ”mai frumoasă/slabă/liniştită” decît azi. Fă-ţi un selfie acum şi gîndeşte-te că în 10 ani vei fi uimită de cît de superbă eşti azi. Dar de ce ai aştepta zece ani? Fii uimită de frumuseţea ta acum. Scoate-o la suprafaţă, chiar de e cam şubredă şi reclădeşte-o pînă te va îmbrăca toată, pînă se va lipi de tine ca o a doua piele.

Îţi urăşti relaţia sau slujba actuală? Mută-ţi “cuibul” nefericit făcut lîngă un om care nu te apreciază sau respectă la adevărată ta valoare; da, mută-l, chiar cu preţul unei temporare singurătăţi. Fă eforturi de a ieşi din cochilia plictisitoare a rutinei. Caută o nouă slujbă sau măcar mergi la cîteva interviuri doar pentru a-ţi reaminti cît de talentată eşti. Iartă-ţi greşelile şi iartă-i pe cei ce ţi-au greşit! Dar cu adevărat, din adîncul sufletului tău. Ştiu, uneori este greu să ierţi trădarea, abuzul, mojicia, înşelăciunea, minciuna. Dar nu este infinit mai greu să trăieşti cu aceşti bolovani legaţi de suflet? Iartă-te că nu eşti “perfectă” şi fă o lista cu lucruri, activităţi sau oameni care te fac fericită şi învîrte-te mai mult în jurul lor. Oricît de lungă sau scurtă ar fi acea listă, dacă o vei pune în practică, în fiecare zi, fericirea nu se va mai ascunde de tine. Şi nu uita: fii mereu bună cu tine. Dacă nu tu, atunci cine?

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :