Istoria rujului – de la interdicție la seducție

d6Rujul de buze este produsul indispensabil oricărei femei, în special datorită rezultatului: buze senzuale, irezistibile şi apetisante! Dar cum a luat naştere arta colorării buzelor?

Cea mai veche apariţie datează din vremea reginei Cleopatra, care folosea cărăbuşi carmin zdrobiţi. Tot în Egipt femeile foloseau o mixtură letală de henna, iod şi brom, o combinaţie periculoasă ce purta numele de sărutul morţii.

În Grecia Antică, rujul era interzis, fiind folosit doar de femeile cu moravuri uşoare, iar în Evul Mediu, rujul şi fardurile erau considerate o manifestare a Satanei şi o sfidare a chipului divin.

Pe vremea reginei Elisabeta I, rujul roşu aprins, făcut din ceară de albine şi plante, a devenit foarte popular şi se evidenţia mai ales pentru că fața era colorată cu o pudră din cretă albă, căci aşa dicta moda. Conturul de buze, din ipsos şi pigment roşu, a fost inventat tot la curtea reginei Elisabeta.

La începutul secolului următor, produsele cosmetice au fost interzise. Parlamentul englez aprobase o lege ce prevedea ca femeile care seduc bărbaţii cu ajutorul machiajului sunt vrăjitoare şi orice căsătorie trebuia anulată dacă femeia purta machiaj înainte să devină mireasă, fiind considerată o metodă de înşelătorie.

a9În 1800 regina Victoria interzice rujul, mai ales că asocia buzele colorate cu lucrarea Divolului, iar femeile care nu se supuneau restricţiei, erau considerate eretice şi arse pe rug.

Rujul îşi recapătă popularitatea la sfârșitul secolului al 19-lea, când Guerlain inventează rujul de buze solid împachetat în hârtie. Odată cu dezvoltarea industriei filmului a început şi ascensiunea cosmeticelor, iar în 1915 apare primul ruj comercializat în ambalaj metallic, de Elizabeth Arden şi Estee Lauder. În acelaşi an apare şi rujul pentru volum.

În 1930 Max Factor, marele artist de la Hollywood, a inventat luciul de buze, iar în anii ‘50, buzele colorate în roşu au revenit la modă graţie actriţelor Marilyn Monroe şi Elizabeth Taylor, devenind astfel simbolul puterii feminine. Tot în 1950, chimistul american Hazel Bishop a creat primul ruj care nu se întinde şi rezistă mult timp pe buze.

În anii ce au urmat, culorile şi texturile s-au diversificat, la fel şi ingredientele, iar în prezent produsele ecologice, fără substanţe chimice, sunt cele mai căutate, mai ales după ce s-a descoperit că multe rujuri conţin plumb.

Pentru a aplica în mod corect rujul trebuie să ţii cont de câteva reguli: înainte de toate foloseşte un balsam pentru a-ţi hidrata buzele. Conturul va ajuta rujul să reziste mai mult şi să nu migreze, iar culoarea creionului de buze să fie de aceeaşi nuanţă cu rujul.

a10Culoarea rujului trebuie să fie în ton cu nuanţa pielii şi a părului. Rujul roşu scoate în evidenţă trăsăturile feţei şi este asociat cu o personalitate puternică. Nuanţele bej roze se potrivesc în general persoanelor cu tenul deschis de porţelan, iar tenul măsliniu  merge de minune cu prună sau roşu oranj. Rujurile în culori pământii se potrivesc femeilor cu părul şaten, pentru părul arămiu – nuanţe de corai sau zmeură.

Istoria ne-a demonstrat că rujul este simbolul senzualităţii şi erotismului şi că folosirea lui este o practică de mii de ani, ce a ajutat la dezvoltarea feminităţii şi exploatarea sexului tare. În Evul Mediu rujul era considerat opera Satanei, iar Epoca Modernă a condamnat purtarea lui, pentru că femeile l-au folosit, de-a lungul timpului, pentru a seduce şi ucide, deopotrivă… şi iată cum, după un trecut controversat, rujul reuşeşte să-şi menţină popularitatea, fiind în continuare cel mai folosit produs de înfrumuseţare.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :