Ioan Opruț – graficianul din Montreal

IMG_0833Orașul Montreal este un centru cultural prin excelenţă, iar activitatea artistică românească este una dintre cele mai bogate din Diaspora, astfel că sprijinul consulului român este unul important şi lăudabil. Astfel, la Consulatul Român din Montreal a fost prezentată marţi, 17 martie, expoziția de grafică semnată de artistul român Ioan Opruţ. Lucrările realizate pe hârtie (cu pixuri colorate, peniţă şi tuş) au fost îndelung admirate şi aplaudate de invitaţii prezenţi. În deschiderea vernisajului au luat cuvântul Victor Socaciu, consulul român la Montreal, Marc Marinescu, designer şi director artistic al concursului internaţional de arte vizuale «Juste pour rire», Liliana Opruţ (soţia artistului), şi Ala Mândicanu (preşedinta Comunităţii Moldovenilor din Quebec şi coordonatoarea vernisajului). Prieteni, elevi şi alţi artişti români au ţinut să îşi exprime admiraţia faţă de omul şi artistul Ioan Opruţ.

Victor Socaciu, un susţinător al activităţii artistice din sânul comunităţii româneşti din Montreal, a admirat «mâna de desenator extraordinar a lui Ioan Opruţ, născut cu acest daruri care, cu siguranţă, la vârsta tinereţii, şi-a uimit colegii şi profesorii cu lucrările sale». 

IMG_0825Tablourile lui Ioan Opruţ au fost expuse de-a lungul anilor în expoziţii din Italia, Germania, Ungaria, România şi Canada. Adept al stilului hyper-conceptualist, artistul ştie să construiască lumini, umbre şi forme perfecte, iar viziunea filozofică și complexă asupra vieţii se oglindeşte în toate operele sale. Mijloacele sale de expresie grafică sunt punctul, linia şi suprafaţa pe care le utilizează spectaculos.

Ioan Opruţ a absolvit Facultatea de Arte din Cluj unde a studiat designul şi grafica, iar şase ani a studiat desenul anatomic la Institutul de Medicină din Cluj. În România, artistul a fost profesor la Liceul de Artă şi la Facultatea de Arte din Timişoara.

În afara laturii artistice, Ioan Opruţ este preocupat și de artele marţiale. Multiplul campion naţional şi internaţional este antrenorul (Sensei gradul 7 dan) şi creatorul unui stil nou de arte marţiale: Jotaikido Jutsu. Elevii săi se întorc cu medalii şi titluri importante de la mai tóate competiţiile sportive de profil la care participă.

În încheierea evenimentului din Montreal, Ioan Opruţ a avut amabilitatea de a acorda revistei noastre un scurt interviu:

1. De ce grafica şi pictura ca mediu de expresie?

Grafica şi pictura se potrivesc structurii mele cel mai bine pentru că au o forţă analitică foarte mare. Grafica mă atrage pentru că, prin intermediul ei, am avantajul că înainte de a ajunge la culoare, dimensiones spaţiul. Culoarea este o vibraţie vizuală mai virulentă şi mai puţin analitică, ea mai degrabă se datorează unei tendinţe de observaţie, însă îmi place să lucrez utilizând şi culoarea. Am acasă multe picturi în ulei, subiectele unei expoziţii viitoare.

2. Care sunt temele principale pe care le abordaţi în lucrările dvs?

Curentul principal care îmi caracterizează lucrările este suprarealismul. După cum se vede, găsiţi în lucrările mele multe influenţe ale acestui gen. Însă nu mă opresc mereu la suprarealism pentru că şi hyper-conceptualismul îmi caracterizează munca. Mijloacele mele de expresie principale sunt punctul, linia şi suprafaţa. Mă las inspirat de diferite teme, deşi mai toate lucrările mele au o influenţă demiurgică. Unele lucrări sunt mai elaborate, pe altele le premeditez, iar caricaturile, în special, sunt spontane. Uneori nici eu nu ştiu cum se vor termina lucrările mele. Sper doar ca ele să fie la fel de spectaculoase pentru privitor precum sunt pentru mine, executantul lor.

IMG_08393. Care a fost lecţia cea mai important pe care aţi învăţat-o pe parcursul dvs. artistic?

Mi-e greu să spun. Cred că cea mai importantă este aceea de autoeducare prin intermediul liniilor, a milioanelor de linii din fiecare lucrare în parte. Tot lucrând şi trăgând linii, simt că mă purific. Sunt forme şi linii pe care nu le mai pot şterge, odată trasate, ele rămân; de aceea sunt foarte atent şi conştient în tot acest proces de creaţie.

4. Ce legătură există între artele marţiale pe care le practicaţi şi pasiunea dvs. Pentru grafică şi pictură?

Acelaşi demers pe care îl am la sală atunci când mă antrenez şi când încep o nouă oră cu elevii mei (încep şi termin cu salutul), îl am şi în lucrările mele artistice. Există o anumită reticenţă, o anumită umilinţă pe care le am în faţa unui exerciţiu sau a unei lucrări realizate de mine. În plus, în ambele profesii mă las umplut de ceeace vine spre mine, fie că este vorba de muză sau de o doză mare de inspiraţie. Cred, sincer, că totul se rezumă la o conexie a conştiinţei. Că pictez sau lucrez în sala de sport, mă conectez la conştiinţă, la punctul zero al Universului şi de acolo, din acel punct în care toată energia acestei lumi este stocată, creez…

5. Unde vă vedeţi din punct de vedere artistic, în viitor?

I.O: Mă văd… oriunde. Nu vreau să trasez nişte limite tocmai pentru că… m-aş limita. Exact cum spunea Bruce Lee: “Using no way as way, having no limitation as limitation”aşa gândesc şi eu. Ori de câteori am o tentativă de a-mi vedea viitorul, văd numai realizări frumoase. Sper că este ceea ce merit şi vreau să merit asta mereu şi cu fiecare lucrare terminată. Dorinţa asta este ca o rugăciune, cumva.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :