Invitație la ceai

Când te gândești la ceaiul de după-amiază (un obicei destul de rar întâlnit în România, dar asta nu înseamnă că nu poate fi adoptat) probabil că-ți vin în minte tot felul de aere britanice, decupate din cărți sau din filme, unde 3-4 madame din înalta societate se pun la curent cu ultimele bârfe, bând ceai cald și aromat din ceșcuțe de porțelan și servind oarecum afectate prăjituri mici cât un degetar și pufoase ca un fulg de nea. Nu e tocmai o imagine rea, aș îndrăzni să spun. Numai că ideea ceaiului de la amiază a apărut în clasa muncitoare a populației britanice și, de fapt, ținea loc de cină. Cu timpul însă, obiceiul a evoluat și a devenit o rutină plăcută în rîndul tuturor britanicilor. Mai mult decît atât, fenomenul a luat amploare peste tot în lume, l-au adoptat americanii în joacă și ca spirit de frondă, și l-au ridicat la rang de artă asiaticii. La noi, se organizau cândva ceaiuri dansante în care tinerii aveau ocazia să se cunoască, să danseze și să se îndrăgostească.

Recunosc că acest obicei m-a cucerit în cele 2 luni cât am locuit în Anglia. Seară de seară, gazda mea avea invitați la ceai de fiecare dată alții, ori mergea în vizită la ceai, de fiecare dată la altcineva. De fapt, ce m-a sedus cu adevărat a fost ritualul pregătirii prăjituricilor pentru ceai. În timp ce-o ajutam sau mă uitam la ea (îmi place să stau în bucătăriile oamenilor și-n timp ce ei pregătesc masa, să-i ascult) îmi povestea despre fiecare invitat în parte, ce face, ce meserie are, cum a hotărât să se căsătorească, unde învață copiii lui, ce fel de caracter au, astfel încât, atunci când apăreau la ușă cu bomboane sau flori aveam impresia că-i cunosc deja.

Gazda mea din Colchester, mrs Rose, își dădea interesul întotdeauna ca prăjiturelele de ceai să iasă perfect de pufoase, perfect de dulci, perfect de crocante, să nu se facă de râs în fața oaspeților ei. Era o chestiune de respect reciproc. De asemenea, era foarte atentă cu aromele de ceai alese. Bucătăria ei era un fel de ceainărie sofisticată, cu tot felul de minuni.

Mă rog, nu e ca și cum nu mai văzusem niciodată cum arată un ceai. Îl serveam mai mereu la micul dejun în copilăria mea, cu dulcețuri de casă și pișcoturi tot de casă, sau cu miere de albine și faguri proaspăt scoși din cuptor, sau simplu, cu pâine prăjită, unt și marmeladă (ciocolata turcească la borcan era un alt deliciu). Dar, de obicei, când voiam să mă încălzesc cu un ceai în vreun bistrou din București mi se aducea unul oarecare, eventual la pliculeț, cu o neglijență maximă, care nici măcar nu mă deranja pentru că nu știam cum se servește cu adevărat un ceai ca la carte. Tot de obicei trebuia să cer zahăr în plus, o linguriță mai mică sau din nou meniul, în care mă uitam după ceva snacksuri, dar în afară de papanași și clătite, altceva nu există în meniurile bucureștene, iar acestea chiar nu se potrivesc la un ceai. Să nu deviez însă de la subiect.

O gazdă bună are întotdeauna invitați de calitate

Observ două tendințe cu criza asta voit interminabilă. Oamenii nu mai ies așa des în bistrouri și nu mai dau petreceri. Ceaiurile dansante și-au închis și ele taraba. Nimeni nu mai e interesat să facă lipeli de când a apărut new-media, iar mătușile care se ocupau pe vremuri de asta preferă să-și piardă timpul la Acces Direct. Lumea a înnebunit, se pare.

Probabil că nu vom înțelege niciodată frumusețea unei petreceri dacă nu vom începe să bem ceai mai mult. Petrecerea poate fi organizată și pentru cele mai bune 5 prietene ale tale ai căror soți n-au apucat încă să se cunoască și să schimbe cărți de vizită sau glume între ei. Iar când zic organizată nu înseamnă că trebuie să arunci într-un ceainic cele mai ieftine pliculețe de la Plafar.

Iată cum arată o după-amiază fericită de ceai sub formă de petrecere (în viziunea mea, desigur, dar tu poți s-o îmbunătățești sau să-ți pui propria amprentă):

–   În primul rând, orice motiv e binevenit pentru o astfel de invitație:  sărbătorirea unui an de muncă, sau ieșirea la pensie, sau prima zi de școală a fetiței tale, sau chiar fără motiv, doar o întâlnire amicală cu un prieten/ o prietenă cu care ai vrea să ai o discuție tête-à-tête.

–  Mâncarea se prepară, firește, înainte de venirea invitaților și constă în mini-sandvișuri, prăjiturele (neapărat făcute de mâna gazdei), brioșe, cornulețe sau plăcințele umplute cu dovleac, brânză sau mere, și fie este așezată stil-bufet, fie așezată pe un platou supraetajat.

–  Singurul lucru pe care îl vei servi în timpul micuței tale petreceri va fi ceaiul. Restul gustărilor, precum și ceștile, tacâmurile și șervețelele vor fi deja aranjate pe masă cu un sfert de oră înainte de sosirea invitaților. Ai grijă ca toate acestea să fie de bună calitate, astfel încât să nu lipsească petrecerii tale eleganța și rafinamentul. O gazdă bună va avea mereu invitați de calitate.

Ghidul unei invitații reușite la ceai

–  Stabilește data și trimite invitații personalizate. Asta îi va face pe musafirii tăi să ia petrecerea în serios sau cel puțin să le stârnească interesul. Adaugă invitației tale un pliculeț de ceai ca amuzament, dar și ca să stabilești tematica petrecerii.

–  Cumpără-ți din timp cele mai interesante arome de ceai și vezi ce accesorii sunt pe piață. Verifică și completează dacă e nevoie setul tău de ceșcuțe și cumpără încă vreo două ceainice ca să servești arome diferite oaspeților tăi.

–   Verifică rețetele pentru prăjiturici, brioșe, sărățele etc și ai grijă să ai cel puțin trei feluri pe masă, pe lângă mini-sandvișuri, astfel încât să combini gusturile de sărat cu dulce, pentru toate poftele.

–   Nu uita ca oaspeții să aibă la îndemână zahăr (preferabil cubulețe de zahăr), lapte, frișcă și bucățele de lămâie, ca să se poată servi singuri.

–  Acestea fiind puse la punct, așază-te confortabil și bucură-te de musafirii tăi.

Încearcă acest gen de relaxare timp de o lună,măcar o dată pe săptămână) și povestește-mi apoi cum și dacă ți s-au îmbunătățit relațiile cu oamenii dragi.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :