Învățăturile eșecului către fiii săi ambițioși

11755816_386666494866923_4810306278260011374_nPrimul lucru pe care îl înveţi pe drumul spre succes este EŞECUL. Şi oricum vor vrea unii să comenteze acest fapt, cei care nu au avut parte suficient de lecţiile pe care doar eşecul le poate preda, au parte de un succes care se aşază pe o temelie şubredă. Relaţiile, banii, contextul favorabil (să nu îl numesc noroc), toate acestea sunt iluzii. Atunci când nu s-a muncit suficient, când  s-au ars nişte etape, când lucrurile s-au întâmplat înaintea gândurilor, ceva se pierde pe drum şi acel ceva se va întoarce să-şi ceară partea.

Cei care ajung pe culmile succesului (oricum şi-ar define ei conceptul) fără să fi învăţat lecţia eşecului, o vor învăţa de acolo de sus. Am văzut cu ochii mei, copii de 25 de ani care au ajuns undeva cu ajutorul contextului. După doi ani îşi doresc să se întoarcă de unde au plecat şi nu mai pot. Succesul are nevoie de sacrificii înainte, după şi în timp ce îl trăieşti. Iar sacrificiul se măsoară în felul cum nu mai poţi să-ţi gestionezi timpul, sănătatea, relaţiile, viaţa însăşi. Cei care s-au trezit prea devreme sau prea uşor în vârful piramidei simt fisurile acestea şi dacă nu au suficientă experienţă să le acopere cu ceva solid, ele se vor adânci până când se vor rostogoli de sus în hăul de la bază şi vor plăti, subliniez, cu sănătatea, cu timpul, cu relaţiile sau cu viaţa (ştim de câte ori am văzut asta la ştiri)

san franciscoAşadar, este absurdă graba cu care visați să obţineţi totul! Nu priviţi succesul ca pe o destinaţie, a fi în vârful piramidei este un drum continuu. Iar acest drum este plin de lecţii pe care trebuie să le primeşti şi să le asumi. Fiecare nereuşită, fiecare examen sau job ratat, fiecare om, fiecare trădare, fiecare aparentă pierdere, toate te duc spre cea mai bună şi mai de succes variantă a ta. Trebuie doar să înveţi că nimic nu se întâmplă fără un motiv şi să nu te sperie ceea ce unii numesc eșecul. Aceasta este doar o etapă, dar dacă te sperie și te opreşte din drumul tău, devine o destinaţie. De fapt, nu pierzi niciodată nimic, fiecare experienţă te îmbogăţeşte cu informaţia de care vei avea nevoie mai târziu. Iar această informație te va ajuta să înţelegi de ce lucrurile s-au întâmplat aşa şi nu altfel până acum. O experiență, dacă nu este privită strict ca EŞEC sau PIERDERE sau RATARE, se va întoarce iar şi iar până când vei înţelege care este lecţia pe care aceasta încearcă să te înveţe. Şi este valabil şi în carieră şi în relaţii şi în familie.

11692730_892459824134622_1572634122294801277_nEsenţial este să ştii unde vrei să ajungi şi să nu forţezi lucrurile artificial, să te bucuri de aventură, să priveşti către oamenii de lângă tine, să citeşti, să înveţi şi să vrei să fii cel mai bun într-un anumit domeniu, oricare ar fi acela, şi nu în ultimul rând să nu îi laşi pe ceilalţi să facă lucrurile pentru tine ca și cum ai fi un copil răsfăţat. Gândește-te nu cine vrei să fii, ci cum vrei să fii! Pune mâna, fă ce poţi face, când nu reuşeşti singur cere sprijin, învaţă mereu, fă greşeli, cere scuze, apreciază oamenii şi mergi mai departe.

Vine toamna, străzile se vor popula din nou de oameni, stațiunile se vor goli, oportunitățile de vor înmulți. Fă o schimbare, ia drumul spre succes pas cu pas, nu rata lecția și nu te opri!

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :