Intuițiile mele despre … Carmen Harra

Dacă rostesc numele Carmen Harra în Canada, America sau România imediat va sări cineva să-şi dea cu părerea despre “fenomenul Harra”. Am şi făcut această încercare. Şi de fiecare dată am primit o altă reacţie, o altă părere despre aceea care în America este supranumita “clarvăzătoarea vedetelor de la Hollywood”. Aşa că o să-mi permit să emit şi eu o impresie, personală şi intuitivă, pe marginea acestui subiect.

Despre Carmen Harra am auzit prima oară în America cu mulţi ani în urmă. Am văzut-o la un post de televizune american  când îi prezicea actriţei Jennifer Aniston că se va despărţi de Brad Pitt. La vremea aceea, Aniston şi Pitt reprezentau cuplul de aur al Americii. Tabloidele nu începuseră să facă mare tam-tam despre eşecul relaţiei lor şi nici Angelina Jolie nu apăruse cu intenţii periculoase prin peisaj. Îmi amintesc că am urmărit acea emisiune pentru că doamna Harra mi se părea vag cunoscută. Până la sfârşitul segmentului televizat am ştiut “de unde s-o iau”. De pe coperta unui disc de-al tatălui meu. Şi-atunci am avut “revelaţia”: Carmen Harra era fosta componentă a trupei Trio Express, Carmen Mureşan, trupă care făcea, ce-i drept, ceva furori în anii comunismului (când muzica uşoară era cam singura delicatesă primită după greţoasele şi desele “îmbucături” de politică ceauşistă). Eram mică atunci, evident, dar mi le amintesc pe surorile mele mai mari fredonând melodiile celebrului grup de muzică uşoară.

Din curiozitate am citit mai târziu câteva din cărţile semnate de Carmen Harra şi aş minţi dacă aş spune că nu le-am găsit interesante. Însă aceasta este o părere pur personală, părerea subiectivă a unei tinere femei  care a fost de-a lungul vieţii sale catalogată uneori drept “ciudată” pentru presimţirile şi intuiţiile ei. Am rezonat cu lucrările semnate Carmen Harra pentru că le-am citit şi… printre și dincolo de rânduri. Şi am găsit în ele mai multă ştiinţă decât religie. Am simțit că în spatele acelor cărţi există într-adevăr mintea unui psiholog şi a unui om care a învăţat (cuvântul cheie: ÎNVĂŢAT) tainele numerologiei, astrologiei sau secretele altor practici spirituale. Iar dacă această doamnă ajunsese să fie prezentă pe canale americane redutabile de televiziune (NBC, CBS, Fox etc) sau în show-ul uneia dintre cele mai respectate ziariste din America, Barbara Walters, cine eram eu să-i judec motivele, reputaţia sau intuiţia, talentul clarvăzător.

Ca o paranteză adaug că şi eu, de-a lungul anilor, am simţit ce subiecte îmi cad la teze, ce rude ne vizitează şi când, ziua în care tatăl meu nu se va mai întoarce acasă. Şi eu am ştiut încă de pe la 10 ani țara în care voi locui acum, la peste 30 ani (şi atunci ”călătoria peste hotare” părea imposibilă, iar internetul şi accesul la informaţie nici nu existau). Am ştiut data de naştere a bărbatului care mă va lua de soţie şi am visat chipul copilului meu înainte ca acesta să se nască (şi nu, nu făcusem nici o ecografie 3D înainte). Dacă acestea sunt ”clarviziuni” asemănătoare cu ceea ce ”vede” sau ”intuieşte”  doamna Harra, personal, nu i le contest, pentru că le-am experimentat, poate chiar şi la un alt nivel, pe propria-mi viaţă. Şi sunt convinsă că nu sunt unică în această situaţie. Că aleg să nu apar la unele emisiuni cu ”intuiţiile” mele, este o altă poveste care pur şi simplu nu face parte din planul meu de viaţă.

În urmă cu trei-patru ani am întâlnit-o pe Carmen Harra în Montreal şi din nou m-a convins că nu face nici un rău nimănui, că nu minte şi nici nu înşală pe nimeni cu talentul său, dimpotrivă, propovăduieşte iubirea, iertarea, prezența conştientă, trăirea momentului şi gândirea pozitivă. Azi sunt sute de mii de autori din toate colţurile lumii care fac acelaşi lucru. Carmen Harra este doar un om care are curajul de a face din toate acestea o meserie şi mai are şi inteligenţa de a câştiga bani frumoşi din asta. Business-ul ei nu e cu nimic mai prejos decât cel al unei firme de consultanţă în alte domenii. Cine crede că are nevoie de sfaturile sale, apelează la aceste servicii şi le primeşte contra unei sume de bani. Cine nu vrea să o asculte sau nu crede în “baliverne”, poate alege să nu o asculte şi să nu se întâlnească cu ele nici la televizor şi nici în viaţa reală.

Acum doi ani, Carmen Harra mi-a dat un autograf pe o carte a sa pe care era scris, dinainte, numele meu şi data de naştere. Şi la acel moment, şi-a ridicat ochii din carte şi mi-a spus că data mea de naştere este “specială” şi “în legătură directă cu divinitatea”. Am zâmbit pentru că-i intuisem cuvintele. Dar, din nou, nu m-a mirat; am simţit-o onestă şi corectă în afirmaţia sa bazată pe ceea ce citisem şi eu, singură, în nişte tratate de numerologie despre cifrele din data mea de naştere.

Următoarea “întâlnire” cu intuitiva Harra a fost prin intermediul internetului. Mai precis, am văzut-o pe canapeaua lui Măruţă – acest Michiduță al showului românesc, și nu, nu îi fac un compliment! – şi am intuit, imediat, dezastrul. Deşi sunt româncă şi încă ataşată de originea mea, deşi copilul meu de trei ani este uneori chiar “forţat” să vorbească numai româneşte acasă (are timp să jongleze cu franceza şi engleza la grădiniţă), m-a întristat prezenţa lui Carmen Harra în România. Ştiam parcă ce simţea: să fie un nume şi în ţara în care s-a născut, să fie recunoscută şi apreciată pe pământurile natale. Dar plecată de mult din România, uitase probabil de “talentul românesc” pe care îl au unii de a întina, de a nega, de a batjocori şi de a defăima un om doar de dragul rating-ului sau al publicităţii. Sau, mai rău, de dragul de a face rău. Doar pentru un salariu. Şi mi s-a părut şi mai trist să o văd în recente emisiuni încercând cu disperare să-şi protejeze numele şi familia. De reputaţie, ce să mai vorbesc. Dacă unii ”ziarişti” au putut să afirme public, în scris, că ar ”râde cu lacrimi” dacă ar calca-o maşina, îmi imaginez că de renumele său nu s-a mai preocupat nimeni. Toate injuriile şi speculaţiile privind viaţa privată a familiei Harra au degenerat în atacuri publice repetate şi afirmaţii grave la adresa acestei familiei. Ce suflet trebuie să aibă unii români ca să se bucure în astfel de situaţii şi să-şi dorească să arunce cu pietre într-un om care nu le-a făcut nimic rău?

Nu sunt avocat şi nici vreo purtătoare de cuvânt, sunt doar o persoană care a întâlnit-o pe Carmen Harra în viaţa reală şi mi s-a părut un om bun, frumos, care nu mi-a cerut bani să-mi zâmbească şi nici n-am cheltuit dolari ca să-mi vorbească. Nu mi-a “ghicit” niciodată viitorul pentru că nu am nevoie de asta (era să scriu, pot s-o fac/intuiesc şi singură:). Mi s-a părut o femeie de afaceri inteligentă, o mamă iubitoare, o româncă încă legată de rădăcinile ei, chiar dacă accentul şi izul american sunt foarte pregnante acum. Sora mea care a întâlnit-o, de curând, pe Carmen Harra şi pe fiica sa, Alexandra, în Toronto, mi-a reconfirmat prima impresie. Că cele două sunt persoane plăcute, calde, cu care poţi sta de vorbă normal, în faţa unui ceai, că au poveşti de viaţă cuminţi, aspiraţii, vise şi aşteptări de oameni normali. Am încredere în sora mea, Cornelia, ca într-un al doilea sine al meu. Tot ea mi-a mai mărturisit că doamna Harra nu era supărată pe România (după toate cele întâmplate acolo) şi că a impresionat-o puterea de iertare, vorbele calme şi frumoase pe care încă le adresează României. Şi nici azi, în nici un interviu dat peste ocean, nu vorbeşte România (sau românii) de rău. 

Speranţa pe care Carmen Harra o trimite în lume, prin cărţile şi “prezicerile sale” este un lucru bun, şi dacă previziunile acestea ne ajută să fim mai optimişti, atunci nu numai că nu fac rău deloc, ci dimpotrivă, mai mult ne ajută. Creierul omenesc este misterios, energiile emise de tot, toţi şi toate, despre care se vorbeşte azi la orice pas, pare că atrag alte energii asemănătoare. Dacă există chiar şi un dram de şansă ca prin bine şi frumos să atragem şi mai mult bine, şi mai mult frumos, de ce ne-am dori contrariul? Ca şi oameni, suntem capabili de atâtea lucruri frumoase, bune, optimiste, dacă am putea trece peste dorinţa de a mânji totul în jurul nostru și de a crea haos! Indiferent pentru ce motiv, închipuit sau real!

Nota bene: Carmen Harra este implicată momentan în promovarea noii sale cărţi „Wholeliness” şi în realizarea unei pelicule autobiografice  despre care deja se spune că celebra Jennifer Lopez s-ar fi oferit să joace în rolul principal, însă a fost refuzată de compatrioata noastră.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :