Instigare la educație

Law students at Clayton Campus.

Law students at Clayton Campus.

Aceasta este un fel de scrisoare deschisă generaţiei care intră la 15 septembrie pe uşa clasei a 12-a. “Un fel de” pentru că nu este o scrisoare, ci mai degrabă un gest de încurajare pentru aceşti copii pregătiţi, conform precedentului creat, să rateze. “Deschisă” pentru că nu pot şi nu vreau să aud şi să văd iar şi iar aceleaşi imagini cu copii fără direcţie, care cred că e în regulă să nu le mai pese, care speră că viaţa le va oferi alte nu ştiu câte şanse. Nu, aveţi o singură şansă, acum sau niciodată, şi aceasta depinde doar de voi şi de cât de mult vă doriţi să v-o acordaţi. Aşadar…

1392131433802Dragi şi minunaţi tineri,

Anul acesta este momentul vostru de glorie, ocazia care vă va ajuta să dovediţi că toate etichetele care s-au pus în ultimii ani tinerilor aflaţi în pragul examenului de maturitate, vouă nu vi se potrivesc. Nu sunteţi analfabeţi, nu sunteţi mediocri, nu sunteţi râsul tuturor. Fiecare dintre voi este născut campion, doar că de cele mai multe ori cei din jurul vostru au uitat să v-o spună. V-au arătat cu degetul defectele, de parcă nu am fi trecut cu toţii prin adolescenţă. V-au spus că nu sunteţi în stare de nimic, că tăiaţi frunze la câini toată ziua, că nu puneţi mâna pe carte, că o să se aleagă praful de vieţile voastre, că prieteniii voştri sunt în multe feluri şi aşa mai departe. Poate că uneori au avut dreptate, dar uneori nu înseamnă întotdeauna, poate de multe ori şi voi aţi văzut că lucrurile nu merg aşa cum le gândeaţi, că v-aţi lăsaţi duşi de val şi acum nu se mai poate face nimic. Eu vă spun că se poate! Întoarceţi-vă către voi, către ce este important, către ce vreţi voi să se întâmple cu viaţa voastră.

azbright184861229Anul acesta este despre voi şi despre cum veţi arăta după acest an. Anul acesta este despre cine va plânge şi cine va râde în iunie. Anul acesta este despre recompense şi pedepse. Şi nu vorbesc despre consecinţele venite de la cei care v-au crescut până în acest punct. Vorbesc despre recompensele care vor urma de-abia din iunie când vă veţi câştiga frumoasă libertate la care aţi visat. La anul sunteţi majori. Se deschid porţi către infinite posibilităţi. Şi toate depind de acest examen pe care aveţi datoria să-l treceţi.

Puneţi standardele mai sus, fiţi ambiţioşi, dovediţi-le tuturor care aşteaptă să rataţi şi să umple paginile ziarelor şi orele de prime time cu lacrimile voastre, că se înşeală. Când colegii voştri vor merge la nesfârşite petreceri, voi petreceţi nesfârşite ore citind şi studiind, recuperând din urmă, mergând mai departe. Dacă eşecurile de până acum şi frica vă ţin pe loc, ţineţi minte, e doar un an, sunt dar câteva luni de muncă. Şi apoi urmează viaţa cu tot ce are ea de oferit. Va veni să vă îmbrăţişeze, nu să vă respingă.

original-711504-1Nu rămâneţi prizonierii coşmarului mediocrităţii, al unei vieţi de plătit facturi şi şters pantofii altcuiva, daţi aripi viselor voatre cu un simplu da, vreeu!, da, pot!, da, o să reuşesc!

Apoi mergeţi înainte, viaţa de student este frumoasă şi  petrecerile sunt mai bune. Cei de lângă voi vă vor privi altfel, sunteţi speranţa lor, arătaţi ca sunteți campionii care rescriu coşmarul sfârşitului de clasa a XII-a.

Veţi fi cea mai frumoasă răsplată chiar pentru voi înşivă.

Baftă la învățat!

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :