Insomnia – nopți albe, gînduri negre

luna luna nouaDin ce în ce mai multe persoane, de toate vîrstele, trec pragul cabinetului meu, plîngîndu-se de insomnii, oameni cu aparent vieți perfecte și stări psihice bune. Eu, iubitoarea de somn și vise, am trecut prin trei tipuri de insomnie: una a îndragostirii, care dura cam o lună și murea o dată cu trecerea îndrăgostelii, alta a ieșirilor nocturne, care dispărea forțat o dată cu programul fix de la serviciu și încă una a lacrimilor.

Prima insomnie împletită cu tristețea a fost un amestec de trăiri şi senzații de furie, neacceptare, neînțelegere. Îmi osteneam trupul pînă cînd adormeam epuizată și mă trezeam în toiul nopții cu mintea plină de aceeași mare pierdere, ce-mi ocupa gîndurile întreaga zi. Îmi pierdusem cel mai bun prieten într-o lume din care nu se putea întoarce. Am acceptat insomnia ca parte necesară din ritualul durerii, ca pas spre altă bucată din viața mea. Și, încet-încet, ochii mi s-au deschis spre noi bucurii iar noaptea mi-a mai dăruit cîte o oră în plus de somn. Numai că doamna cea albă a coșmarelor cu ochii deschiși a apărut cînd nu mi-am primit trei salarii la rînd sau cînd mi-a murit pisica sau cînd am vrut să schimb ceva, fără sa știu ce.

Cînd putem spune ca suntem insomniaci?

Cînd ne prinde noaptea uitîndu-ne la lumina farurilor proiectată în tavan sau cînd ascultam respirația celui de lîngă noi, gîndindu-ne cît e de norocos că poate dormi.

Cînd adormim și ne trezim fără motiv după două-trei ore, apoi petrecem alte cîteva ore gîndindu-ne la vrute și nevrute. Cînd e week-end și suntem cei mai matinali din tot blocul sau cînd începem serviciul la 9 și ne trezim la 6, deși suntem obosiți. Aproape întotdeauna, insomnia e însoțită de depresie, stare de oboseală dimineața, migrene, stări de iritare și dificultate de concentrare, slăbirea sistemului imunitar.

patInsomnia solicită foarte mult atît mintea, cît și corpul. Starea de anxietate, derivată din nesomn, accelerează metabolismul și nu se mai secretă nici melatonina, hormonul produs de corpul nostru care are rol în reglarea ciclului somn-veghe. Devenim conștienți că adormim cu greu, începem să ne facem griji că vom petrece iar o noapte albă, gîndurile devin iraționale și cresc şi mai mult anxietatea. Ajungem, în acest fel, să nu mai dormim din cauza gîndului că nu vom putea dormi.

Cum îl chemăm pe Moș Ene?

Regulile generale pentru un somn bun sunt temperatură optimă și liniște în dormitor, mișcare și exerciții fizice dimineața, limitarea consumului de alcool, cofeină și nicotină, evitarea meselor consistente înainte de somn. Dacă insomniile durează de mai bine de o lună și aceste reguli nu funcționează, trebuie să ne adresăm unui specialist.

Tratamentul medicamentos, prin administrarea calmantelor sau somniferelor poate alunga insomnia, însă nu îl recomand decît dacă tratamentele naturiste nu au dat roade, din cauza efectelor secundare.

Cele 3 valuri ale relaxării

NLP tratează nu doar efectul, ci și problema, prin tehnici de relaxare sau de ancorare. Exerciţiul pe care propun să-l încercați singuri îi aparține specialistului NLP Steve Boyley ,un exerciţiu numit „Cele 3 valuri ale relaxării”: Totul începe cu eliberarea tensiunii din zona scalpului, a feţei şi a obrajilor. Dacă mintea fuge către alte gînduri, încercaţi să reveniţi cu atenţia în prezent pentru a simţi fiecare val al relaxării de pe chipul vostru. Poate părea un exerciţiu minor pe care aveţi tendinţa de a-l neglija tocmai pentru că este atît de simplu, însă deseori, lucrurile simple sunt cele care se dovedesc a fi cele mai folositoare. “

Tratamentul pe bază de plante e altă variantă non-invazivă prin care putem trata insomnia:

– Valeriana-o linguriță rasă, cu 15-30 de minute înainte de somn, cu puțină apă. Tratamentul durează 3 saptamani, urmat de o pauză de 4-5 zile. Este recomandat celor care adorm greu sau care se trezesc din orice zgomot.

-Sunătoarea: o linguriță de tinctură, de 4-6 ori pe zi. Este recomandată persoanelor deprimate, neliniștite, care adorm greu sau se trezesc noaptea din cauza puzderiei de gînduri.

-Sulfina: 1-2 lingurițe de pulbere cu puțina apă, înainte de somn. Este recomandată celor care suferă de insomnie în urma unor probleme emoționale de genul divorț, moartea unei persoane apropiate etc.

Combinate, plantele si tehnicile NLP, chiar ne pot așterne visele pe pernă pînă dimineața, cînd ne vom trezi pregătiți pentru o zi frumoasă. Somn ușor, ferit de gînduri negre!

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :