Îngrijirea și pregătirea pielii pentru iarnă

Atunci când ai 20 de ani sau ești la începutul celor 30 de ani ai tăi, nu-ți prea faci probleme cu îmbătrânirea pielii. Mai mult ca sigur bătrânețea este o poveste neplăcută care i s-a întâmplat bunicii tale. Ei bine, greșești. ”Tinerețea” pielii tale are mai puțină legătură cu înaintarea în vârstă decât cu felul în care o tratezi. Dacă o expui prea mult la soare, la fum, la stress, dacă nu te demachiezi în fiecare seară, dacă n-o hidratezi și, în general, dacă n-o tratezi cu respect pielea ta va începe să se răzbune pe tine pentru relele tratamente pe care i le-ai ”dăruit” zilnic prin indiferență. Își va pierde elasticitatea, luminozitatea și aspectul mat, catifelat. Ridurile îți vor face mai repede apariția, iar pielea ta va avea un aspect căzut, negricios sau pătat, prematur îmbătrânit.

După cum știi, e mult mai bine să prevenim decât să tratăm, așa că, în lupta cu timpul, cu cât începem mai repede îngrijirea corectă și constantă a pielii, cu atât aceasta va îmbătrâni mai greu.

  1.  Oprește-te din fumat. Fumatul este a doua sursă principală a îmbătrânirii premature a pielii, după expunerea îndelungată și fără protecție adecvată la soare. De ce? Pentru că nicotina contractă vasele de sânge și ”lenevește” fluxul de oxigen care ar trebui să hrănească pielea. Nu prea sună bine, nu? Și-apoi, ai observat cum arată pielea unui fumător de cursă lungă? E ternă și are aspectul acela neplăcut de hârtie gălbejită. Pot să-mi dau seama că am în fața mea un fumător/o fumătoare doar după ridurile din jurul gurii care se formează ca urmare a suptului țigării. Mie, personal, mi-a fost foarte greu să scap de acest prost obicei, dar am fost nevoită s-o fac în perioada sarcinii. Am constatat că tenul meu care înainte era sensibil și uscat și-a recăpătat elasticitatea în cele nouă luni de gravidie. Așa că am continuat să NU mai fumez spre fericirea tenului meu. Și a mea, la o adică. (Știu că de fiecare dată când citesc sau mă aflu în preajma unui nefumător tendința unui fumător este să-și aprindă o țigară. Dacă ai ajuns în acest punct și ai reușit să te abții aproape că ai câștigat enorm pentru sănătatea ta.)
  2. Nu trage, nu te ciupi și nu-ți freca pielea ca și cum ar fi dușmanul tău. Sună masochist, dar există femei care cred că dacă-și ciupesc obrajii se vor colora natural, sau dacă-și freacă pielea cu un burete aspru sângele va circula mai repede în organism – după cum și spun unele articole de îngrijire a pielii. Nimic mai eronat. Dacă vrei să-ți circule sângele mai cu viteză fă zece flotări și suta de abdomene sau practică jogging, indiferent de cât de scăzute sunt temperaturile afară, dar nu-ți molesta pielea că ea n-are nici o vină, sărmana.
  3. Nu uita să-ți hrănești pielea cu o cremă hidratantă. Nu numai față, ci tot corpul. E adevărat că chipul este mult mai expus soarelui, vântului etc și tocmai de aceea trebuie să-i acordăm o atenție deosebită, dar de ce să ignori restul, doar pentru că-ți acoperi trupul cu haine călduroase? Ok, știu că vă e baia plină de creme și la fiecare promoție nu vă puteți abține să nu cumpărați încă una pentru colecție. Acum sincer, câte din ele sunt începute? Și câte stau pe raft cu anii, ocupând loc de pomană? Și dacă tot am ajuns la capitolul sinceritate cosmetică, am și eu vreo 2 creme de corp, 3 de față, măști și nu mai știu câte geluri de duș, printre care și unul anti-stress, chipurile, care miroase oribil. Pentru mine, cel mai bine funcționează crema de gălbenele pe care o poți găsi la Plafar, căreia nu i se face atâta tam-tam publicitar, deci nici nu costă mult, și e universal valabilă pentru toată pielea. Protejează și hidratează. Pentru vremea rece e perfectă, plus că dacă dai un fond de ten peste ți-l uniformizează imediat. Anul trecut m-a costat doar 7 lei, nu mai știu cât e acum, dar nu cred să se fi scumpit prea tare, și mereu am preferat-o celorlalte creme de fițe, pe care probabil le voi arunca fiindcă le cam expiră termenul de garanție. În general, când descoperi un produs bun e bine să-i rămâi fidel și, bineînțeles, să-l folosești. Restul se cheamă comerț de o parte și cumpărături nesăbuite de cealaltă parte.
  4. Nu te culca pe o ureche că vine iarna, că nu vei mai ieși așa des din casă și deci poluarea nu te va mai atinge la fel ca astă vară. Cu alte cuvinte, îngrijește-ți pielea tot timpul, nu doar din când în când. Ok, poți spune într-o seară că n-ai chef să te demachezi, dar când vei ajunge pe la 50-60 de ani îți garantez că-ți vei dori să-ntorci timpul înapoi și să fii mai atent/ă cu ritualul tău de îngrijire a pielii. Poate observi că nu spun ritual de frumusețe și că nu vorbesc doar pentru femei. Sigur e cam ciudat să vezi un bărbat că-și dă cu cremă hidratantă pe față, când și-ar putea lăsa barbă și ar scăpa de toate grijile. Există încă mitul că un bărbat care are grijă de pielea lui e un fătălău. Așa că dacă n-o face pe ascuns, n-o mai face deloc. Dar și pielea lui are aceleași proprietăți ca și pielea unei femei. Nimeni nu scapă de îmbătrânire. Nimeni. Ca bărbat, nu trebuie să stai toată ziua în oglindă și să te cremuiești mai mult decât nevastă-ta, dar măcar fă-o când te bărbierești. Adică o dată la două-trei zile. Atunci ai porii deschiși și pielea e mult mai sensibilă la factorii externi.
  5. Poartă ochelari și protejează-ți ochii de lumina soarelui indiferent de vreme, dar mai ales pe timpul iernii. Lasă figurile și nu-i mai lua în seamă pe cei care te cred ciudat/ă că porți ochelari de soare iarna. Atunci lumina e mult mai puternică și mai nocivă pentru ochii tăi și pentru pielea din jurul ochilor tăi decât soarele de vară. E nevoie dar de 20 de minute să fii expus la soarele iernii ca să ai probleme cu vederea mai târziu. Ți se pare că vârsta de 40 de ani e îndepărtată? Mai gândește-te. Ai mai mult de 40 de ani și deja simți efectele? Atunci nu mai pierde timpul. Cumpără-ți o pereche de ochelari cu protecție UV și nu-ți mai face griji pentru ce zic ignoranții. Nu e niciodată vorba despre sănătatea altora, ci despre a ta.

Cam atât pe ziua de azi! Mai sunt multe de zis și multe mituri de dărâmat, așa că rămâneți alături de noi să le dăm glas împreună. Acestea fiind zise, vă doresc tinerețe fără bătrânețe și o viață în care să plesniți de sănătate!

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :