Împreună din liceu, pentru toată viața?

1483291_1123804434320922_1331484958041981120_nPoate ei i s-au împrăștiat caietele pe coridor cînd i-a căzut mapa și el s-a nimerit să fie acolo ca să o ajute. Poate ea nu avea umbrelă cînd au plecat de la liceu și el i-a oferit-o colegial pe a lui, că pe el oricum nu-l plouă. Poate mergeau zilnic cu același autobuz. Nu asta importă, ci faptul că li s-au întîlnit privirile într-un anumit moment, iscat special pentru acel coup de foudre. Ea – clasa a XI-a, el, a X-a. Conta că ea e puțin mai mare? Nu în acel moment. Amîndoi sunt frumoși și tineri, cu nevoia de dragoste romantică încordată ca un arc. Urmează, firesc, căutări, îndoieli, ani de liceu (cînd se-ntîmplă o tragedie fiindcă el te-a zărit la film cu un alt băiat), tachinări, mîngîieri timide, primul sărut, prima îmbrățișare. Apoi dezvirginarea care o leagă pe o fată definitiv de cel care pare primul și ultimul Adam al creației divine.

Și apoi, la terminarea liceului, să existe opțiunea separării drumurilor? Exclus! Cum să accepte vreunul dintre ei așa ceva cînd în ultimii doi ani s-au așteptat unul pe altul pînă la terminarea orelor, cînd s-au implicat în aceleași acțiuni de voluntariat sau în aceleași organizații, numai pentru a fi tot timpul împreună? Evident că merg amîndoi la aceeași facultate, ba ea chiar îl așteaptă un an pentru a fi, în sfîrșit, colegi.

Acum însă nu iubirea adolescentină îi leagă, ci disperarea de a păstra ceea ce le aparține. El e gelos pe toți colegii mai mari care i-ar putea fura partenera, ea e geloasă pe toate colegele mai tinere care i-ar putea seduce partenerul. Așa că se păzesc cu sfințenie unul pe altul, afișînd ostentativ o iubire care a devenit posesie.

Anii trec, facultatea se termină. Opțiuni de angajare sunt reduse – numai dacă își găsesc amîndoi slujbe în același loc. Familia deja îi privește ca pe un cuplu, așadar e imposibil să dezamăgească pe bunica, doar mereu îi întreabă „Pe cînd nunta?“. Nu mai e demult iubirea de la început, dar îi leagă obișnuința de a fi împreună, dorința de a răspunde așteptărilor celorlalți și incapacitatea de a decide singuri dacă e sau nu bine să continue.

Strîng bani, fac planuri, dragoste din ce în ce mai rar… Fac nunta – ea, 25, el 23. Se mută în casa pe care le-au cumpărat-o părinții din agoniseala de-o viață, mizînd pe contribuția la fericirea copiilor. Mimează fericirea în excursii și sejururi scumpe. Ea pierde o sarcină dorită – recunoaște apoi că la insistențele lui.

1929332_1550650368588849_2163879544095220270_nAstăzi, ea are 32 de ani și s-a întors în casa părintească, pentru că el dorea o … pauză (?) – să mai experimenteze și alte relații, să vadă ce ar putea merge mai bine în relația lor. Numai 3 luni, atît să țină pauza, apoi își vor relua viața de familie. După două săptămîni însă ea începe să-și pună întrebări – de ce el nu a experimentat alte relații pînă acum? Ce va face ea la vîrsta asta, fără experiența altor relații? Cu cine și cînd va face copilul mult dorit? Nu-i mai bine că nu a avut nici un copil cu el? De ce s-ar mai întoarce la un bărbat care, după atîția ani, a dat-o pe pauză ca pe-o melodie de care te-ai plictisit?

Îmi spun acum, ca mamă de fată, că nu ești o curvă dacă ai doi-trei prieteni din liceu pînă termini facultatea, fără să te întinzi cu tot colegii din întreg anul. Nici ca băiat nu ești afemeiat dacă, începînd din liceu pînă la o relație stabilă, ai mai multe partenere de sex. Altfel ajungi neexperimentat și frustrat.

În viața reală – nu pe ecranele cinematografelor –, relațiile de durată, care debutează în anii de liceu și îi țin legați pe parteneri prin dragoste pînă la sfîrșit, sunt mai rare ca meteoriții care lovesc Pămîntul într-un an. În viața reală, imposibilitatea de a alege (pentru că ești blocat într-o relație adolescentină care merge din inerție) te va transforma într-un adult care își va înșela partenerul/partenera, pentru că nevoile sunt aceleași și, dacă nu le satisfaci atunci cînd trebuie, te vei trezi la a treia tinerețe îndrăgosit ca prostul și distrugînd imaginea idilică a celorlalți despre căsnicia perfectă pe care o admirau la cuplul ajuns la nunta de argint cel puțin.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :