Importanța poeziei în educația copiilor

baba-iarna-intra-155895Se spune că românul se naște poet, cu toate acestea editorii ezită să publice noi autori de poezie pentru copii pentru că, spun ei, textele clasice sunt deja pe piață, sunt arhicunoscute, iar poezie contemporană de calitate pentru copii nu se scrie. Ca autor de literatură pentru copii nu sunt de acord cu aceste declarații pe care le-am auzit de la diverși editori, care nici măcar n-au făcut un efort să caute, să promoveze sau să publice autori de poezie. În ultima vreme, adică în ultimii 7 ani de criză prelungită, nici bani nu mai sunt pentru poezie. Nici poezia pentru adulți nu stă mai bine la capitolul publicare. Editorii sunt reticenți sau tot mai prevăzători, drepturile de autori ajung greu la autori și totuși viața fără poezie este ca un suflet care este cenzurat să se exprime.

De ce totuși continuăm să scriem poezie? De ce de la primele ore de grădiniță până la ultimele de liceu ni se predă importanța poeziei? Primul lucru pe care-l învață un prichindel de 2-3 ani este o poezie, pe care o va reproduce fidel și cu simpatiile vârstei în fața unui public de casă sau în fața lui Moș Crăciun. Abundența de poezie pentru copii care se scrie și se învață pentru serbările școlare contravine ezitărilor editorilor. Educatoarele și învățătoarele sunt mereu în căutare de cărți de poezie, dacă mergi acasă la un cadru didactic vei găsi cel puțin un raft întreg de poezie pentru copii și alte două de poezie pentru adulți.

Literatura română ar fi cu siguranță mai săracă fără Otilia Cazimir, Elena Farago, Gelu Naum sau Ana Blandiana. Editorii se reped să publice astfel de autori, iar singura explicație pe care o găsesc este că nu se scrie așa ceva.

Cele mai frumoase poezii pentru copiiNu intrăm în amănuntele a ceea ce se numește afacerea de carte în general, însă educația prin poezie nu poate și nici nu trebuie ignorată. În seara aceasta, la emisiunea “Școala după școală” vom discuta despre importanța poeziei în educația copiilor cu Iulia Pană, una dintre cele mai cunoscute autoare de poezie din Dobrogea. Nu scrie pentru copii, dar de ce iubește poezia și cum i-a îmbogățit lumea interioară ne va povesti în această seară, începând cu 18.20. De asemenea, vom avea intervenții telefonice cu Simona Epure, autoare de poezie pentru copii și cu Roxana Geantă, editor cu experiență la editura All și coordonatoarea proiectului Galaxia Copiilor.

Ne puteți urmări și pe internet pe www.tvlitoral.ro , începând cu aceeași oră, 18.20.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :