Iluzia perfecțiunii

Vine vara, bine-mi pare! Pe şolduri am în plus câteva kilograme. Auchhhhh!

Mi-au trebuit 20 de ani şi trei copii să încetez să mai caut perfecţiunea. Am aflat, cam târziu, că frumuseţea nu înseamnă 60-90-60, deşi asta ne vinde societatea, filmele, revistele, pilulele de slăbit, dietele magice, o industrie de miliarde făcute pe supravalorizata perfecţiune.

M-am vindecat în timpul ăsta de iluzia că perfecţiunea te face mai fericit. Sunt sigură că nu, fiindcă am avut privilegiul să cunosc doi frumoși celebri şi să îmi dau seama că niciodată nu am întâlnit oameni mai goi sau mai trişti. Şi cei despre care vorbesc, nu sunt doar frumoşi, ci şi bogaţi şi celebri. Revenind, îmi fac calcule absurde la cât am cheltuit de-a lungul anilor pe cele mai promiţătoare pilule, pe cele mai scumpe alifii, doar ca să arăt bine, repede şi doar cu eforturi financiare. Târziu am înţeles că cel puţin până la 30 de ani, dacă ştii să îţi foloseşti potenţialul, eşti frumos oricum. Şi mai târziu, doar că sunt câteva trucuri simple care te ajută în lupta cu timpul şi cu kilogramele.

Pentru mine a fi frumos a însemnat mereu că trebuie să fiu în primul rând slabă. Știți doar, niciodată nu suntem suficienți de slabi, de deştepți sau de bogați. Cu orice preţ.

 Astfel până la prima sarcină  am făcut continuu foamea, periodic răbufnind într-o orgie de alimente care mă făceau să mă simt urâtă, grasă şi incapabilă. Am folosit majoritatea pastilelor de pe piaţă şi a dietelor publicate vreodată. Şi da, toate au funcţionat un timp. Care a fost costul?! În afară de bani, o permanentă stare de anxietate dusă până la depresie. După 30 de ani, am descoperit că frumuseţea înseamnă mai mult decât atât.

Înseamnă să fii în formă, să fii sănătoasă, îngrijită, cultivată, să ai un job care să îţi aducă mulţumire, să ai o viaţă personală care să te facă să radiezi chiar dacă eşti parte într-un cuplu sau eşti single, să ai un hobby de care să ai grijă să-l cultivi. Toate acestea îţi vor da acea încredere în tine, acea stare de bine care se vor vedea în exteriorul şi interiorul tău.

Astfel, am înlocuit dietele drastice cu regimul de viaţă echilibrat. Unul bine ales, care se potriveşte gusturilor mele alimentare. Alimentele interzise, tabu, au deveni mici plăceri savurate cu măsură.

Sportul este un aliat, nu un duşman şi am aflat că îl poţi practica oriunde. Acasă, în parc, la plimbare, la club.

O minte sănătoasă este un bun sport. Citesc. Nu neapărat reviste glamuroase. Cărţi. Autori noi care au multe de spus, clasici la care revin din când în când. Bloguri interesante, mala hierba.

Scriu. Fac mişcare. Toate astea sunt mijloace care te fac să te simţi fumoasă şi să treci dincolo de perfectul celor 90-60-90. Trebuie să îţi cauţi frumuseţea mai departe de norme. Normele sunt făcute să vândă produsele marilor corporaţii. Oamenii normali nu arată nici că Naomi Campbell şi nu se îmbracă precum blonda de la Cotroceni. Oamenii normali suntem noi şi avem dreptul să fim frumoşi îngrijind ceea ce ne-a dat natura şi completând apariţia noastră cu hainele care ni se potrivesc. Indiferent de cost sau de brand. Brandurile sunt pentru snobi. Găsesc haine extraordinare făcute de oameni pe care nu-i promovează nimeni. Cu bani de 10 ori mai puţini. Asta m-a lecuit şi pe mine de snobism. Asta nu înseamnă să nu avem extravaganțe, dar nu cu orice preţ şi nu ca fiind un etalon.

Personalitatea ta şi atitudinea te îmbracă mai bine decât o sută de designeri renumiţi. La fel un trup lucrat. Indiferent de greutate, de conformaţie sau de cm din talie şi şolduri, un corp tonifiat arată de milioane. Arată sănătos în primul rând.  

Iar astăzi, să fim serioşi, dacă chiar ai o problemă, chirurgia estetică o poate rezolva. Nu pledez pentru ea, dar este o opţiune dacă asta îţi aduce fericirea. Sfaturile mele pentru un look perfect? Compară-te cu tine.

Îmbracă-te cu haine care sunt pe măsura ta, nici mari, nici mici. Asortează piesele decent şi când simţi nevoia să ieşi din inerţie, pune-ţi un accesoriu extravagant prin formă sau culoare.

Părul, accesoriul natural cel mai de preţ al unei femei, trebuie să arate impecabil vopsit şi tuns.

Corpul trebuie să fie în formă. Ţinuta dreaptă.

Dinţii îngrijiţi. Zâmbetul natural.

Mintea brici şi simţul umorului bine dozat.

Încredere. Curaj. Atitudine. Respect pentru tine şi ceilalţi.

Da, eşti perfectă oricum fiindcă eşti creaţia naturii! Arat-o!

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. Feli spune:

    Da…mi-a placut foarte mult articolul.
    Perfectiunea, de fapt acceptarea propriei persoane, iubirea de sine si a celorlalti, fara impunerea unor limite exagerate ne fac sa ne simtim perfecti…perfecti pentru noi, perfecti pentru ceilalti (indiferent de starea lor).

Comentează :