Iepuraş, coconaş…

buzunarul magicO legendă nordică spune că zeiţa Eostre, a primăverii, a găsit pe cîmp o pasăre bolnavă şi, fiindu-i milă de ea, a transformat-o într-o iepuroaică, salvînd-o astfel de la moarte. Deşi nu mai era pasăre, iepuroaica putea să facă ouă, iar drept mulţumire, în fiecare primăvară, îi aducea zeiţei cîteva ouă. Este o legendă despre renaştere, dărnicie şi fertilitate, adică ce ne aduce primăvara odată cu venirea ei.

Prima apariţie atestată a iepuraşului ca simbol al Paştilor a avut loc în Germania. Tot aici au apărut şi primele dulciuri în formă de iepuraş, prin secolul al XVII-lea. Însă, originea simbolisticii acestui animal drăgălaş este foarte veche, fiind legată de muncile cîmpului. Există regiuni din ţară în care oamenii lasă pe cîmp un smoc de grîu, frumos aranjat, numindu-l “iepure” – pentru ca recolta să fie mai bogată în anul viitor. Iepuraşul este simbolul rodniciei datorită fertilităţii sale.

În alte ţări există obiceiul ca adulţii să ascundă în ziua de Paşti cît mai multe ouă prin împrejurimi, iar copiii au datoria de-a le găsi, fiind apoi răsplătiţi cu multe  cadouri aduse de  “iepuraş”. Astfel, simpaticul animal a ajuns să fie îndrăgit de copiii din întreaga lume, fiind un fel de “Moş Crăciun” de primăvară.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :