Idei de bază pentru mîncarea de zi cu zi

i love momŞtiu de la mai toate mămicile cu care pălăvrăgesc faptul că “ce mai gătim azi” este problema sîcîitoare cu care ne confruntăm în fiecare zi, cam de trei ori pe zi, nu-i aşa?

Lucrurile devin relativ  simple cînd copiii mănîncă ce mănîncă şi adulţii, doar că diferă cantitatea şi proporţiile repartizate în farfurie. Am cîteva reguli simple de la care nu mă abat decît foarte rar, de obicei în concediu.

Astfel, de bază este faptul că jumătate din cantitatea de hrană într-o zi este reprezentată de hrana vie, legume şi fructe. Restul, în funcţie de momentul mesei, înseamnă  cereale, carne şi ouă, lactate. Cred că este bine să mîncăm puţin şi diversficat. Nu-i forţez niciodată pe copiii mei să mănînce, dar le cer totdeauna să guste din ceea ce este nou. Mîncăm 3 mese pe zi şi 2 gustări.

Cum alcătuiesc un meniu zilnic de bază:

Mic dejun:

Un ou fiert sau omletă însoţite de roşii, castraveţi, măsline, ardei gras, gulie, morcov, conopidă

(cel puţin trei dintre acestea, dacă nu puţin din fiecare, tăiate cubuleţe, feliuţe, săbiuţe etc) şi cacao cu lapte sau ceai de fructe.

Cereale cu lapte

Sandvici cu unt de arahide şi iaurt

Ocazional crenvurşti, legumele menţionate, iaurt de băut şi pîine cu dulceaţă sau miere.

scramble eggsGustarea este la cel puţin jumătate de oră pînă la 2 ore şi constă în fructe sau mix de fructe.

Prînzul constă de obicei într-un singur fel din variantele:

Supa cremă (aveţi deja cîteva reţete) din foarte multe legume cu una predominantă: ciuperci, conopidă, broccoli, mazăre etc, plus puţină carne de curcan şi puţin parmezan (nu neapărat) şi crutoane făcute la cuptor cu ulei de măsline, busuioc şi cimbru. Este foarte consistentă şi niciodată nu mai mănîncă felul doi. Nu gătesc decît pentru acea zi.

Ciorba de perişoare sau văcuţa şi supa de găluşti sau supă de pui cu noodles chinezeşti le gătesc de obicei pentru două zile şi am şi un fel doi care constă în mazăre, fasole verde sau galbenă cu carne sau pilaf.

Cînd ne întindem cu activităţi în afara casei şi ajungem tîrziu le fac cîte o porţie zdravănă de spaghete cu sos de roşii.

Gustarea de după-amiază:

Fructe, baton cu cereale, prăjitură de casă cu fructe,iaurt, fructe uscate, alune, migdale nuci, bol de legume, în general cam ce avem la îndemînă şi nu au servit deja la micul dejun sau gustarea de dimineaţă.

Cina:

Întotdeauna salata imensă cu toate legumele pe care le imaginaţi şi peşte, şniţel sau grătar de ce  am, hamburger sau chifteluţe făcute de mine în casă (a la Jamie şi promit să vă scriu reţeta).

Garnitura este piure de cartofi în care scap dovlecel sau broccoli, spanac sau conopidă. Uneori cartofi prăjiţi, orez simplu sau cuşcuş, ciuperci la cuptor.

colorful pasta saladAcesta este meniul de bază. Masa de prînz o schimb cu cea de seară la nevoie. Vinerea sau în weekend mîncăm pizza sau alte prostii fast food, adică ne porcăim o dată pe săptămînă. Încerc să le dau dulce o dată pe zi, dacă sîntem plecaţi sau avem copii în vizită, îi lassă se prostească. Sucuri nu  bem, nici ei nu cer, dar poate o dată la două săptămîni le cumpăr o cutie de icetea, mirinda sau sprite. Nu cumpărăm în casă, deci nu sunt obişnuiţi să vadă şi să ceară. Dacă au copii în vizită, le cumpăr o sticlă sau cutie de suc “natural”. Cel mai des beau limonada şi ceai făcute de noi. Nu le ţin cont la fructe şi apă, le au la discreţie. De asemenea, am seminţe şi mix de fructe uscate prin casă la îndemînă.

Pîine mănîncă doar dacă este nevoie, sare pun puţină şi dintre condimente şi cel mai des folosesc cimbru, busuioc, curry, usturoi, scorţişoară, lămîi, lime.

Pentru reţete şi idei de gătit la pitici, dar şi pentru noi adulţii, intra pe gastromania să vezi ce-am mai făcut yummyyyyy.

Bon appétit!

 

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :