Hrană pentru minte

unnamed-1“Veghează asupra gîndurilor tale – vor deveni cuvinte. Veghează asupra cuvintelor tale – vor deveni fapte. Veghează asupra faptelor tale – vor deveni obiceiuri. Veghează asupra obiceiurilor tale – vor deveni caracterul tău. Veghează asupra caracterului tău – va deveni destinul tău.”

Citatul faimosului Lao Tzu (un filozof chinez, fondatorul taoismului filozofic) susţine că există legături strînse între gândurile noastre şi sănătate, gândurile putând contribui chiar la şlefuirea destinul nostru.

Tot mai multe persoane, printre care şi unii medici (sceptici anterior), încep să creadă în faptul că gîndirea pozitivă afectează foarte mult bunăstarea noastră. Studiile arată o posibilă legătură între gîndirea pozitivă şi o sănătate mai bună, iar aceste păreri sunt afişate în mod repetat în ziare şi pe Internet. Cercetătorii de la Universitatea Ben Gurion din Israel au sugerat că femeile care s-au confruntat cu o moarte în familie sau un divorţ dureros, sunt mai susceptibile de a fi diagnosticate cu cancer de sîn decît femeile care au avut vieţi fericite. De asemenea, acelaşi studiu a constatat că multe dintre femeile care au cancer în prezent au suferit de anxietate sau depresie înainte de a fi diagnosticate. Tot oamenii de ştiinţă mai susţin că sistemul nostru imunitar comunică în permanenţă şi direct cu creierul nostru.

Aşadar, cu ce ne alimentăm mintea cînd dăm amploare grijilor inutile şi lucrurilor stresante, cînd privim ştiri triste la televizor, filme de groază sau ascultăm muzică dură, negativă sau anunţuri pe internet menite să inducă panică?

O viaţă fără negativitate

Nu există nici un moment al zilei în care să nu gîndim, aşa că ce ar fi dacă am încerca să gîndim pozitiv, în mod conştient, în fiecare zi? De cîte ori ne-am pierdut în gînduri negative sau ne-am imaginat o situaţie oribilă care nu s-a întîmplat încă? De cîte ori am început să simţim durere în diferite părţi ale corpului doar pentru că, de fapt, eram prea stresaţi, prea îngrijoraţi sau prea nerăbdători? Este oare posibil să ne gestionăm gîndurile şi, prin urmare, să ne îmbunătăţim sănătatea doar prin trecerea la o atitudine pozitivă? Şi dacă da, cum facem asta?

  • unnamedÎncepe a-ţi viziona gîndurile ca şi cum ai fi un observator extern care are tot timpul din lume să stea şi să le urmărească fără a se identifica cu ele.
  • Fă-ţi un scop de viaţă din a reduce cantitatea de gînduri negative şi din a creşte numărul şi calitatea celor pozitive.
  • Învaţă să recunoaşteţi gîndurile negative încă de „la naştere” sau chiar înainte ca acestea să vină spre tine. E mai bine să nu le dai voie să se formeze, decît să le laşi să te otrăvească sau să le analizezi mai tîrziu.
  • Fii atent la alegerea cuvintelor din timpul conversaţiilor cu alte persoane. Întreabă-te des despre modul în care o anumită persoană te face să te simţi, să gîndeşti sau să vorbeşti. Încearcă să te detaşezi de oamenii negativi sau de cei care îţi epuizează energia pozitivă (dar şi de cei care au tendinţa de a genera conversaţii deprimante, triste sau negative).
  • Vizualizează o lumină puternică care străluceşte deasupra gîndurilor tale negative, nedorite. Imaginează-ţi că folosind această lumină puternică, poţi şterge emoţiile şi gîndurile neplăcute; şi chiar fă-o!

Cu toate că dezbaterea referitoare la legătura dintre gînduri şi sănătate este în toi şi nu există încă un răspuns clar în această privinţă, nu ar strica să încercăm mici schimbări pozitive în gîndurile, acţiunile, obiceiurile şi alegerile cuvintelor noastre. Dacă există chiar şi o mică şansă ca optimismul să ne poată ajuta a avea un trup mai sănătos şi o minte mai puternică, să o adoptăm cu încredere şi credinţa că ea ne poate schimba, în bine, fricile, durerile şi, de ce nu, chiar destinele.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :