Helioterapia, vindecarea prin razele soarelui

summerN-am înţeles niciodată de ce femeile albe cred că sunt mai frumoase cu pielea neagră, la fel cum n-am înţeles nici de ce Michael Jackson a vrut să fie alb. Probabil e o chestiune de modă, aşa cum a fost şi părul făcut permanent sau ars-decolorat în anii ’80, conturul maro al buzelor şi alte tentative eşuate de a arăta mai bine. Şi totuşi ador vară, soarele şi arămiul pielii mele la întoarcerea din vacanţă.

Suntem bombardaţi de informaţii cu privire la riscul expunerii la soare. Eu îţi voi spune astăzi că soarele ne poate trata, nu doar înveseli şi înfrumuseţa. Trebuie doar să ştii cît să-i permiţi să te inunde.

Soarele, calea spre sănătate şi frumuseţe

Terapia solară ajuta organismul să reţină mai bine calciul şi fosforul, reface globulele roşii şi albe şi fixează calciul în oase (datorită generării de vitamina D), stimulează circulaţia sîngelui, digestia, activitatea glandei tiroide, măreşte apetitul, întăreşte inima şi energizeaza întreaga fiinţă. Acest tip de terapie este folosită cu succes şi în tratarea dispensiilor de origine nervoasă, stării generale proastă, randamentului redus al muncii intelectuale, durerilor de cap, insomniilor, debilitaţii fizice, pubertăţii întîrziate, anemiei, hipocalcemiei, tuberculozei osoase şi articulare, abceselor reci, peritonitei tuberculoasă, adenitei cronice, pleureziilor în convalescenţă, oboselii, convalescenţei, reumatismului, acneei, furunculelor, fistulelor, anexitelor, leucoreei, diareei etc.

bronz 2Momentul ideal pentru helioterapie este toamna, însă cel mai mult timp pentru noi îl avem în concediul de vară şi, printr-o expunere corectă – frecvenţa şi de scurtă durată – putem beneficia din plin de băile de soare vindecătoare. Cele mai eficiente sînt primele raze de soare ale dimineţii, care ne feresc şi de pericolul cancerului de piele sau al arsurilor.

Cum trebuie să practicăm helioterapia?

1.Trebuie să ne trezim cu 15 minute înainte de răsăritul soarelui

2. Nu trebuie să mîncăm nimic înainte de expunerea la soare şi prima masă trebuie luată după două ore

3. Înainte de baia de soare, se face un duş cu apă caldă, apoi se şterge bine pielea.

4. Este necesară o fereastră către răsărit (pielea va căpăta o tentă aurie, chiar şi atunci cînd terapia este practicată iarna). Stai cît mai aproape de fereastră.

5. Întinde-te pe podea şi expune-ţi trupul cînd pe o parte, cînd pe cealaltă. În prima săptămînă, se sta la soare timp de 3-4 minute, ajungînd treptat la 10 minute, pînă la un maxim de 20 de minute.

6. Respiră cît mai adînc şi corect. Starea de bine se va amplifica treptat odată ce energia luminoasă a soarelui va fi asimilată.

7. Pe durata terapiei solare este complet interzis consumul de cafea, alcool şi tutun.

la apus de soare vRemedii naturale de tratare a arsurilor solare


 Cele mai simple şi la îndemînă remedii naturale:

1. Comprese reci cu lapte, ceai de muşeţel sau de şoc, propolis

2.Băi cu apă călduţă şi bicarbonat de sodiu

3. Iaurt pentru arsuri

4. Mălai amestecat cu tarîte de grîu şi apă pentru exfolierea pielii arse

5. Masca pe bază de zeamă de lămîie, suc de ceapă sau infuzie de dediţel pentru pistrui

6. Infuzie de violete şi decoct din coajă de mesteacăn alb pentru petele de la soare

7. Cataplasme cu infuzie de levănţică pentru obrajii prea îmbujoraţi

Ars/ă sau nu, cu geantă plină de loţiuni de plajă şi ascuns/ă sub umbrele largi ale teraselor, umbrelor sau a pălăriilor, nu ai cum să nu recunoşti că soarele aduce bună dispoziţie. Responsabilă pentru starea de bine este vitamina D. Soarele a fost dintotdeauna simbolul vieţii şi al iubirii, chiar şi în religia creştină. Pentru noi, cei care nu ne gîndim la soare ca tratament sau ca un cult, soarele înseamnă vacanţă, plajă, distracţie, relaxare, îndrăgostire, libertate.

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

  1. O mica corectura spune:

    Din cate stiu eu Michael Jacskon suferea de Vitiligo (o afecțiune care duce la distrugerea sau slăbirea melanocitelor, acele celule pigmentare responsabile de culoarea pielii), deci nu si-a decolorat pielea in mod voluntar

    • Oana Catanoiu spune:

      Din cate stiu eu, Vitiligo era o inventie menita sa-i pastreze nestirbita imaginea. Probabil adevarul il stiau doar el si medicii sai.

Comentează :