Güner Akmolla, poetă, prozatoare, traducătoare – invitată azi la emisiunea Școala după școală

hqdefaultUn spirit neobosit, o mare căutătoare a adevărului istoric, o păstrătoare de limbă şi de tradiţii, o lingvistă cu mare respect pentru cuvântul vorbit şi scris, pentru limba română și cea maternă – în acest caz tătara – Güner Akmolla este o martoră activă pe scena istoriei contemporane – pe care chiar o face cu respect și evlavie, o observatoare implicată, o scriitoare prolifică şi  traducătoare de excepţie. Azi, la emisiunea “Școala după şcoală” vom afla mai multe despre munca şi activitatea literară şi de pedagog a unei doamne care şi-a luat energia şi puterea din cărţile pe care le-a citit, pe care le-a respectat, din cele pe care le-a scris, le-a tradus sau le-a recomandat. Şi nu în ultimul rând, o putem numi şi o păstrătoare de idealuri. Nu întâmplător a continuat munca la revista Emel (Ideal) – o revistă a cărei istorie de editare ar putea ea însăși face subiectul unui film de aventuri.

11355425_842556295830225_1280643961_nActivitatea redacţională a acestei reviste începe în 1930 în Bulgaria se extinde în România, în comună Tătaru, care înființează o filială, în anul 1933. Au fost oameni care și-au dat viața pentru ca această publicație să-și continue obiectivele pentru care a fost înființată. Datorită acestei reviste activitățile cultural-sociale se extind și în alte localități, vizând în special, tineretul liceal și universitar, din Medgidia, Constanța, București. Activitatea acestor filiale și comitete cuprindea conferințe pe teme istorice, literare, regiza piese de teatru din repertoriul autorilor locali, ei fiind în același timp autori, regizori, iar copiii fiind interpreții, pregătea spectacole cu recitări, cu dansuri, toate aceste activități încadrându-se în scopul final: redeșteptarea şi reevaluarea tradițiilor.

Despre toate acestea şi despre Şcoala din Tătaru, singura școala din România care poartă numele unui erou tătar, va avea prilejul să ne vorbească azi, Güner Akmolla, scriitoare şi traducătoare, membră a Uniunii Scriitorilor Români din Dobrogea şi, deopotrivă, din Crimeea.

Emisiunea începe la ora 18.00 la Litoral Tv şi o puteţi urmări online pe www.tvlitoral.ro.

Reluare: sâmbătă la 8.00.

Zully Mustafa

După ce am lucrat în presă mai bine de 20 ani, dar și ca profesoară de franceză și engleză, timp de 7 ani, m-am dedicat din 2007 exclusiv scrisului și călătoriilor. Am publicat cărți pentru copii, am avut rubrici în revistele FHM, Unica, Femeia. Primul roman a fost “Strugurii s-au copt în lipsa ei”. Au urmat romanele “Nopți orientale” și ”Al treilea călător”. Plus altele pentru copii. În prezent, călătoresc des, traduc filme turcești și-mi pregătesc următoarele romane. Din cînd în cînd, mai scriu și pe aici. Dacă ai de gînd să comentezi, fă-o civilizat și doar dacă ai ceva de spus. Dacă nu, așteaptă-te la un răspuns pe măsură și ia viteză.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :