Ghidul de supravieţuire al unei mămici

Nu departe sunt zilele când, în postura-mi de proaspătă mămică, m-am aşezat pe podea, în mijlocul casei, şi am plâns minute întregi simţindu-mă învinsă de“nouă meserie” ce îmi fusese dăruită. Nu ştiam cum să-mi dozez eforturile, cum să dorm, cum să îmi stabilizez temerile şi, mai ales, cum să mă împart între copil, casă, soţ şi propria-mi persoană. Au trecut trei ani de-atunci şi, sincer, nici azi nu sunt vreo mamă expertă, chiar dacă am mai adăugat pe lista îndatoririlor reluarea slujbei la birou şi un part-time hobby care-mi cere timp şi atenţie. Însă sunt mult mai relaxată şi timpul, de cele mai multe ori, chiar dacă nu îmi ajunge în doze maxime, măcar este cu mult mai blând cu mine. Nu mă consider o super-mami (deşi fetiţa mea îmi declară în fiecare dimineaţă, în limba franceză, că sunt « super-mami a ei cea frumoasă »), însă cred că am descoperit câteva dintre secretele uneia. Sau am fost nevoită să le descopăr.

  1. 1.       Dormi suficient

Dacă eşti foarte obosită, “a deretica încă puţin prin casă” când ai putea, de fapt, trage un pui de somn, nu va duce la nimic bun. Foloseşte timpul în care copiii dorm pentru a te odihni şi tu puţin. O mămică relaxată este o mămică mult mai productivă şi mai fericită.

2.       Nu-ţi fie teamă să ceri ajutor.

Cel mai nepotrivit lucru este să crezi că poţi face totul singură. Roagă-ţi soţul să te ajute la cumpărături, roagă-l să îl hrănească pe bebe sau să sejoace cu el cât timp tu găteşti, sună-ţi o prietenă, o soră, mama sau mătuşa şi cere-le puţin ajutor (sau, dacă îţi permiţi, chiar angajează-ţi o bonă sau o menajeră o dată sau de două ori pe lună). A admite că ai nevoie de puţin ajutor, nu înseamnă că ai un caracter slab sau că nu eşti o mamă bună. Iar dacă nu dai cu aspiratorul în camera celui mic de două ori pe zi sau îl îmbraci cu aceeaşi bluziţă două zile la rând, nu se va întâmpla nimic grav.

3.       Organizează-te

Fiecare familie ar trebui să aibă un calendar cu îndatoriri şi evenimente esenţiale, gen : petreceri, excursii şcolare, programări la doctor, şedinţe la şcoală, etc. Eu, personal, printez unul în fiecare an, îl personaliz cu pozele noastre şi nu mă sfiesc să aloc sarcini pentru fiecare membru al familiei. În felul acesta ştim clar, în fiecare lună, ce ne aşteaptă şi ce nu putem rata. În plus, încercăm să nu ne umplem timpul până la refuz cu “sarcini” şi îndatoriri pentru a nu ne stresa şi pentru a menţine o balanţă relaxantă în familia noastră.

4.       Nu-ţi uita partenerul de viaţă

E foarte uşor să pierzi ”legătura” cu soţul sau partenerul de viaţă. Dar o super-mami ştie asta şi plănuieşte, măcar o dată pe lună, o ieşire în doi sau dedica două-trei ore pe zi lui, soțului, fără schimbări de scutece, laptic vărsat pe bluze sau vocea lui Diego sau a Dorei în timpane. Nu te simţi vinovată, îţi datorezi această ieşire şi i-o datorezi partenerului şi relaţiei voastre.

5.       Relaxează-te

Dacă cineva mi-ar fi spus acum trei ani ca aceasta ar trebui să fie regula numărul unu a oricărei mame, i-aş fi trântit uşa în nas şi l-aş fi făcut vinovat de o mare inepţie. Azi nu mai gândesc la fel, din contră, relaxarea este o regulă foarte importantă pentru mine. Uneori, trebuie să mă răstesc  la mine, în oglindă: ”Relaxează-te, lasă-ţi copila să exploreze lumea, să se murdăreasca pe mâini, să mănânce pufuleţii căzuţi pe podea, să se caţere pe tobogan pe partea cealaltă sau să îşi coloreze degetele cu acuarele” şi, ca prin farmec,  înţeleg că nu pot să o scutesc de toate capcanele lumii. Uneori, copilul are nevoie să greşească şi să înveţe din propriile greşeli pentru că doar aşa le va reţine. Aşa că, mai nou, mă relaxez şi rămân în preajma ei să o încurajez, orice ar face, oricât de mic ar fi pasul făcut. Ştiu că va avea parte de destule critici din partea altora, când va creşte mare, aşa că, în loc să devin o mamă paranoică, încerc să îi fiu cel mai mare şi încurajator fan.

6.       Găteşte o dată, mănâncă de două ori

Găteşte două porţii, dar congelează una şi, voila, ai ceva de mâncare în caz de urgenţă. Acesta este trucul  la care apelez acum, când lucrez de dimineaţă până seara şi uneori mă trezesc uitându-mă în frigider ca la o zonă crepusculară. Dar dacă duminică am pus la congelator o porţie de paste cu sos de carne, ştiu că miercuri fata mea va avea ce mânca şi nu vom apela la nesănătosul restaurant fast-food de peste drum.

7.       Oferă din puţinul tău timp liber

Oricâţi copii ai avea, oferă fiecăruia măcar câteva minute. Doar tu şi el, sau tu şi ea. Copiii cresc mult mai armonios şi fericiţi când li se dă atenţie personalizată şi adevărată.

8.       Aeriseşte-ţi spaţiul personal

Nu te limita doar la a deschide geamurile pentru a aerisi casa, ci aeriseşte-ţi întreaga fiinţă, leapădă-te de energiile negative şi frustrările strânse în tine (aleargă pe scări, ţipă când nu te aude nimeni, scrie într-un jurnal, orice te-ar ajuta să te eliberezi de sentimentele greoaie care te trag în jos). În plus, aruncă ce nu-ţi mai este folositor, strânge lucrurile copiilor în cutii, organizează ce-ţi trebuie şi donează sau aruncă ce îţi prisoseşte. Oferă-ţi un spaţiu curat şi ordonat în jur ca să poţi funcţiona cum trebuie, chiar şi în momente de haos.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :