Garderoba, între risipă și calitate

crownÎn fiecare lună îmi aranjez dulapurile, iar această aventură îmi ocupă mai toată ziua respectivă. Ciudat este că oricât de aranjate şi pline ar fi dulapurile mele cu îmbrăcăminte și pantofi, oricât mi-aş aranja lucrurile pe culori, mărimi, domenii de activitate sau… valoare, ori de câte ori ies din casă, trec prin clasica tortură “cu ce mă îmbrac?” Ştiu că nu sunt singură în această mini-dramă! Nu sunt unica femeie ce se agită în faţa oglinzii sau a garderobei neştiind cu ce să se îmbrace, deşi cel puţin cinci-zece articole de îmbrăcăminte încă au etichetele ataşate pe ele. Cum schimbăm “cultura” cumpărăturilor noastre? Dar, mai ales, cum stopăm risipa şi încurajăm cultul calităţii versus cel al cantităţii?

O noua lege: “No Return”

În 2015 mai toate magazinele reprimesc marfa vândută fără prea multe discuţii, de fapt, aproape fără nici o întrebare, în termen de 10, 14, 30 sau chiar 60 de zile. Uneori marfa este returnată în magazin chiar şi fără factura sau eticheta originală (adevărat, ai nevoie de o explicaţie bună pentru asta, iar articolul respectiv trebuie să nu fi fost purtat). Acest “blestem al returnărilor” încurajează la “shopping” masiv pentru că nu mai există teama “dacă totuşi nu-mi place sau chiar nu-mi trebuie ce cumpăr acum?”

Problema apare atunci când uiţi să returnezi ceea ce ai probat acasă şi decizi că nu îţi mai place sau amâni atât de mult returul, încât nu te mai încadrezi în termenul de restituire al magazinului. Sau ai cumpărat bluza nedorită dintr-un magazin sau oraş mai îndepărtat la care nu mai ajungi aşa uşor. Sau pui puloverul nou pe raftul celor pe care “poate le vei purta într-o zi”. Sau ai pierdut factura deja. Şi ce ne facem cu achiziţiile de la magazinele online? Returnările sunt mai anevoioase şi implică reîmpachetări, plata (încă o dată) a taxelor de expediere, deplasări la poştă etc.

Sună familiar? Ei bine, doar impunându-ne regulile lui “no more returns” şi “no more shopping therapy” vom mai salva spaţiul din dulap şi nu vom mai continua acest şablon disfuncţional al impulsului de a cumpăra şi de a ne burduşi dulapurile la nesfârşit. Respir deja mai uşurată doar la gândul că aş putea adopta cu adevărat acest nou stil de… cumpărături şi viaţă.

14Cheap nu este Chic

Cumpărăturile “din impuls” sau efectuate în zilele în care suntem deprimate (cu sau fără motiv) sigur ne-au împins la a achiziţiona câteva (sau o mulţime) de articole ieftine care sfârşesc, de cele mai multe ori, prin sertare sau la gunoi. Şi magazinele cunosc “virusul” acesta, de aceea veţi găsi în orice mall sau chiar la orice colţ de stradă magazine mai “ieftine” numai bune de vizitat şi înlăturat “dureri” reale sau imaginare (chiar dacă “durerea” nu este decât disconfortul simţit după o zi mai grea la serviciu).

E greu să rezişti unei brăţări, unui tricou sau unei curele care costă mai puţin decât sandwich-ul mâncat la prânz. Şi cine mai are timp sau dorinţa de a returna ceva “atât de ieftin”? Şi uite aşa risipim, risipim, risipim… Ce e de făcut dacă, totuşi, nu poţi ocoli aceste magazine? Donează, donează, donează! Sau examinează-ţi cu seriozitate “durerea” şi “indispoziţia” care apare în timpul unor asemenea sesiuni de cumpărături. Sună-ţi o prietenă, sora, mama sau pur şi simplu opreşte-te, uită-te într-o oglindă şi reaminteşte-ţi că eşti o fiinţă cerebrală, puternică şi care se va simţi mai bine înlăturând cauza reală a problemei decât purtând o brăţară ieftină pe mână.

Ieftin nu înseamnă chic, orice ţi-ar spune reclamele sau anumite reviste colorate. Mai bine salvează-ţi banii pentru a cumpăra ceva de calitate, mai târziu. Personal, oricât de mult îmi place să dăruiesc, am obosit să tot car saci de haine nepurtate la containerele de donaţii (care, fie vorba între noi, de cele mai multe ori îi îmbogăţesc pe alţii și nu-i ajută neapărat pe cei nevoiași – dar asta este tema unui alt articol). Adevărata eleganţă înseamnă şi a refuza să mai cumperi lucruri ieftine.

Schimbarea începe cu tine. Știți deja povestea

Odată ce ai înţeles că un dulap burduşit cu… “whatever” înseamnă nu numai dezordine fizică, dar şi psihică, schimbarea va fi uşoară. Pentru că ea începe în tine, iar fiinţa puternică, inteligentă şi fashion forward care eşti, nu va mai cădea pradă impulsurilor sau magazinelor care îţi vor cu orice preţ banii, fără a oferi în schimb calitate sau stil. Aşa că fă curăţenie în dulapurile (şi gândurile) tale! Cum?

  • gnfddÎmbracă-te ca o “lady”! Păstrează rochiile şi bijuteriile mai sofisticate şi donează-le pe cele vechi sau care nu mai sunt la modă de acum doi-trei
  • Păstrează articolele clasice ce nu se vor demoda niciodată şi pe care le poţi alterna sau combina astfel încât să pari mereu îmbrăcată “altfel”.
  • Ce-i “prea mult” este, de regulă, prea mult! De exemplu, dacă ai prea multe “printuri” în dulap, fă o schimbare. Vei arăta mult mai stilată adoptând o paletă de culori minimalistă şi în care poţi încorpora din când în când câte o “pată de culoare” de calitate (o eşarfă, geantă, curea sau bijuterii).
  • Când îţi cumperi ceva nou (care îţi place extraordinar de mult), taie-i eticheta imediat cum ajungi acasă şi pune obiectul respectiv între două piese favorite din dulap. Astfel vei fi sigură că şi acel articol va fi un favorit şi nu se va pierde, nepurtat, prin
  • Nu-ţi cumpăra pantofi care îţi rănesc picioarele sau articole de îmbrăcăminte în care nu te simţi confortabil, care fâşâie, zgârie, înţeapă sau strânge, oricât de “la modă” sau scumpe ar fi. Te vei uita la ele cu vinovăţie şi nu le vei purta niciodată fără regret.
  • Donează absolut tot ce îţi prisoseşte şi ceea ce nu ai mai purtat de un an de zile.

Se spune că dacă ţinem cu dinţii de ceva în viaţa noastră, este pentru că există în noi o teamă profundă că nu vom mai avea sau nu merităm ceva mai bun. Ba merităm! Aşa că fă ordine azi, eliberează spaţiul din dulapurile tale şi fă loc pentru lucrurile noi, sofisticate şi calitative ce vor veni spre tine. În plus, vei câştiga un dulap aerisit, un spaţiu mental din care poţi crea mai frumos şi… mai mulţi bani în portofel. Pentru că o adevărată fashionista îşi cunoaşte valoarea şi o arată chiar şi prin felul în care se îmbracă şi îşi organizează spaţiul personal.

Spor la treabă şi la cumpărături inteligente!

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :