Fundul mare, licărirea din ochi şi miracolul întîlnirii

12936678_1142800222421343_6252200323834195660_nS-a purtat fusta scurtă, fusta lungă, stilul slab, stilul voluptos şamd. Întotdeauna am învăţat plăcerea. Puţini sunt aceia care ştiu de la început ce le place şi ce le place durează şi nu se schimbă în funcţie de trenduri. Cine are norocul să aibă pasiuni proprii, necultivate, acela este de multe ori urmărit de alte persoane. De multe ori se întîmplă să ne imaginăm că dacă cineva e fericit aprofundînd un domeniu, studiind, dezvoltînd o afacere, ca şi noi am fi fericiţi dacă am studia acelaşi domeniu. Din acest motiv suntem uneori nefericiţi, pentru că nu am decoperit ce ne place nouă.

Este foarte bine că în ultima vreme s-a cultivat fără precedent plăcerea de a face sport. Chiar dacă ciclismul, alpinismul, înotul, deltaplanorismul şamd sunt nişte plăceri induse, avînd ca rezultat îmbunătăţirea stării generale de sănătate, nu poate decît să ne bucure acest lucru. Aud des comentariile mamelor şi bunicilor cu privire la copiii lor, pe care îi consideră nonconformişti cînd practică aceste activităţi. Faptul că aceste activităţi sunt diferite de activităţile pe care oamenii mai în vîrstă le practicau acum 40 de ani, nu ne face pe noi mai buni sau mai răi decît ei. Obiceiurile, preocupările sunt bune, atîta timp cît produc plăcere şi au efecte pozitive asupra noastră. La ce trebuie să fim atenţi este însă să nu ne învăţăm să absorbim orice ni se induce a fi plăcere şi să nu anihilăm complet capacitatea noastră de a rămîne credincioşi felului nostru de a fi. E bună o combinaţie.

Acum se poartă “formele voluptoase”. Fără să vrei, observi că în media apar tot felul de mesaje de genul: “cutărică persoană cunoscută, a înnebunit bărbaţii din Antalia cu formele ei apetisante”, “alt personaj şi-a lărgit posteriorul, sînii, buzele prin tot felul de implanturi”. Cultivarea acestor preocupări de mutilare a corpului clar nu are aceleaşi efecte cu practicarea ciclismului şi maratonului.

12734043_796164563821440_3350593202368166662_nAş vrea într-o zi să se promoveze foarte mult “licărirea din ochi”. Am citit mai dăunăzi editorialul despre Elisabeta Rizea, femeia care a susţinut mişcarea de rezistenţă din munţi şi care nu a abandonat crezul ei pînă la adînci bătrîneţi, chiar dacă a fost schingiuită şi i s-a smuls şi părul din cap. (http://www.istorie-pe-scurt.ro/elisabeta-rizea-eroina-din-nucsoara/). Îmi doresc ochii ei vii, chiar şi la acea vîrstă înaintată. Mi-au plăcut mult ochii tenorului ucrainian care a părăsit vestul Europei şi s-a înrolat să îşi apere patria, plătind cu viaţă.

Mergînd aseară cu picioarele prin apa mării, am observat din ce în ce mai multe persoane care aleargă pe plajă. Unele dintre ele au forme deja ireale, dar nu au nici o licărire în ochi. E multă tristeţe în jur. Este un fel de singurătate în grup. O tristeţe generală mascată întotdeauna în pozele cu multe zîmbete. Care este motivul aceste tristeţi? Este exact incapacitatea noastră de a urma un ţel, de a crede în miracole. Există o emisiune foarte interesantă “50 de minute cu Pleşu şi Liiceanu – Miracolul întîlnirii” https://www.youtube.com/watch?v=ujNCIVZ7SW0. Fiind ademeniţi către plăcerea de a admira forme, am pierdut calitatea exclusiv umană de a depista miracolele, cum ar fi acela al întîlnirii. În această emisiune se vorbeşte despre întîlniri care au schimbat destine. Cu cît dăm atenţie mai mult formelor, pierdem capacitatea de a trăi miracole. Acestea trec pe lîngă noi. Şi asta este o mare pierdere.

Se vorbeşte foarte mult despre faptul că oamenii nu mai sunt cum au fost odată. “Este imposibil să îţi găseşti jumătatea”, spun mulţi bărbaţi frumoşi şi de succes şi fetele care slăbesc din ce în ce mai tare sau îşi operează estetic nasul crezînd că acestea sunt problemele. Oamenii sunt exact cum au fost întotdeauna. Au în ei energii şi calităţi excepţionale, numai că sunt adormite. Numai dacă am putea să ne orientăm şi după semne, după miracolele care ni se întîmplă zilnic şi nu după poze colorate frumos, am fi mai fericiţi şi cu siguranţă am şti întotdeauna ce avem de făcut, fără să ne dicteze altcineva.

(material preluat de pe http://blog.almatours.ro/)

 

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :