Frumusețe fără muchie de cuțit

 A trecut iarna și am scăpat de peisajul îngheţat, primăvara este în floare. Stau cu mama de vorbă, o femeie frumoasă chiar şi acum la cei 57 de ani, la un ceai fierbinte cu scorţişoară. Femeia asta este un monument de optimism şi de energie, chiar şi astăzi, deşi a trăit experienţa devastatoare a pierderii omului drag la doar 40 de ani, experiența falimentului după 25 de ani, experiența unor depresii care i-au lăsat urme adânci pe obrajii ei cândva minunați și admirați în aceeaşi măsură de femei şi bărbaţi. Dar e frumoasă şi acum, fiindcă un suflet bun şi o minte brici nu îmbătrânesc niciodată. Îi promit că atunci când voi avea suficienţi bani, îi voi readuce pe chip tinereţea pierdută.

Ea râde amar şi îmi spune că la vârsta ei, numărul anilor nu mai contează, aşa cum nu mai contează nici numărul ridurilor, că tinereţea redată artificial în cabinetele esteticienilor nu contează dacă spiritul şi mintea nu îţi sunt încă la 20 şi ceva de ani. Totuşi, pentru că a avut un cabinet de cosmetică, îmi spune mereu că e mai sănătos şi mai natural să îţi menţii tenul curat, să foloseşti o dată pe săptămână un gomaj şi o mască şi să foloseşti o cremă hidratantă zilnic dimineaţa şi seară după ce te-ai demachiat. A avut acces la toate felurile de creme şi tratamente şi totuşi rămâneam uimită să o văd în propriul cabinet de cosmetică folosind încă tărâţe şi mălai pentru gomaj sau banană şi smântână pentru mască şi veşnicul apidermin românesc pentru hidratare.

Mă amuza chipul ei plin de măști pe care dacă le-aş fi băgat într-o tavă şi apoi în cuptor aş fi făcut mai degrabă un minunat pandişpan cu fructe. Totuşi, pentru că nu mai sunt vremurile de odinioară, iar buzunarul meu nu mai suportă costurile cremelor pe care obişnuiam să le folosesc şi pentru că tot ce foloseşte mama se găseşte zilnic în bucătăria mea, din primăvara asta m-am întors la cosmetica tradiţională.

Surpriză, după ce m-am aburit 15 minute deasupra unui ceai de albastrele, m-am curăţat atent cu tărâţe şi suc de castravete, mi-am aplicat o mască cu gălbenuş de ou, smântână, miere şi banană, 15 minute, şi apoi mi-am aplicat tradiţionala cremă românească, fața mea nu a fost niciodată mai fină şi mai luminoasă!

Iată câteva din secretele mamei:

1. Detoxifiere: apă, ceaiuri, curăţarea pielii înainte de duș cu perie specială de corp, zaț de cafea după duș, puţin ulei de măsline amestecat în crema de corp.

2. Vitaminizare: mese de fructe şi legume într-un procent mai mare decât restul alimentelor, un supliment de vitamine şi minerale adecvat vârstei sau situaţiei, eu voi merge pe un supliment pentru păr şi unghii.

3. Îngrijirea părului: până ne scoatem căciulile, o dată pe săptămână folosim înainte de baie o mască din gălbenuş de ou, ulei de măsline, ulei de ricin, vitaminele A şi E (eu folosesc un produs românesc care conţine deja acest amestec plus petrol) şi se acoperă părul cu un prosop fierbinte jumătate de oră. Face minuni! Cum scăpăm de căciulă, tundem vârfurile. Sau recapitulăm ce-a scris Roxana acum un an despre îngrijirea superbului ei păr.

4. Tonifiere: Mişcare, mişcare, mişcare, preferabil în aer liber, sau în casă dacă bugetul nu permite. Se pare că sunt suficiente chiar şi 15 minute zilnic cu un program inteligent care să stârnească metabolismul. Dacă o faci în faţa geamului deschis, efectele pentru trup şi minte sunt extraordinare.

5. Relaxare: Odihnă suficientă, hrană pentru suflet, carte, film, hobby, orice te face să ieşi din cotidian şi să te conectezi la tine.

Te provoc să testezi şi să ai un început frumos de primăvară! 

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :