Frigider connecting people

13Eram disperată că nu pot dormi de cîteva săptămîni din cauza căldurii și mi-am propus să plec la țară să simt aerul curat, să-mi cînte greierii în cap, nu în călcîie. În mintea mea era o bătălie cruntă: să merg la prietena mea la mare sau să merg la țară la bunica, mi-e dor de ambele persoane, dar timpul și banii sunt al dracu de puțini, ce să aleg? Această dilemă s-a rezolvat repede în momentul în care m-a sunat bunică-mea că i s-a stricat frigiderul. Ce e de făcut? Să dea 300 de lei să-l repare? Să ne înțelegem, era vorba de un frigider vechi de 30 de ani, mîncat de rugină.

Am luat în calcul toate variantele posibile, iar concluzia a fost  că merită cumpărat altul decît reparat cel vechi. A început marea căutare pe site-uri, conversații cu prietenii că doar d’aia sunt prieteni, telefoane peste telefoane.

Am sunat-o pe mama care stă la 14 km de bunica și îmi spune că a găsit un frigider bun la 700 de lei. Surorile bunicii m-au sunat că pun la bătaie 200 de lei, dar îmi mai trebuiau 500 de lei, am făcut calcule peste calcule, dacă nu mai plătesc… dacă împrumut… dacă și iar dacă… bine, îl iau pe ăla de 700 de lei, am vorbit și de transport, și de închipuita garanție, de tot.

Am pus în rucsac, 3 chiloți, 3 ciorapi, 3 tricouri, o geacă de ploaie și la drum, soro. M-am urcat în tren și am ajuns să văd cu ochii mei frigiderul cu pricina, dar toate speranțele mele s-au împrăștiat pentru simplul fapt că avea un congelator atît de mic încît zici că era virgin. Trebuia să mergi la piață zi de zi sau o dată la două zile, ce să zic? Sunt și bătrîni care nu se pot deplasa mai mult de wc și să-și facă o amărîtă de mîncare iar congelatorul este foarte important, odată la două zile poate mai trece pe stradă cîte un băștinaș dispus să-ți ia o pîine.

11391619_10203419661407119_344906904890878836_nConcluzia concluziilor este că frigiderul găsit de mama nu-și merita banii, dar ea trăiește într-un orășel de provincie unde ”rușinea” primează. ”Ochii lumii” sunt foarte importanți, chit că suntem în 2015, e imposibil să zici ”nu”. Cînd am spus ”nu e ce-mi trebuie” s-a supărat foarte tare și nu a fost de necaz că nu a avut dreptate, ci că am făcut-o de rîs în oraș pentru că am refuzat frigiderul.

Eu știu că suntem prea săraci să ne permitem lucruri ieftine, dar, există un dar… Am mers acasă, masa era pusă, biata de ea mi-a făcut din rahat bici, apreciez și iubesc mesele făcute de mama, dar totuși am luat frîiele în mîini și am plecat să caut un frigider util. Am urcat în primul microbuz către cel mai apropiat oraș mare, n-am mașină personală și ce-o fi o fi, ori mă întorc cu coada între picioare, ori găsesc ce trebuie.

in jurul meseiNorocul a făcut să găsesc ce voiam la un preț foarte bun, acum era din nou problema de transport. Sun la prietena mea din copilărie, vine soțul ei în mai puțin de 15 minute, îi place ce am găsit, punem frigiderul în mașină, mă duce la ei la firmă și uite așa suntem față în față după ceva ani, moment în care uit și de frigider și de tot, destinul – sau mai degrabă cumpărarea unui frigider la mîna a doua – a făcut să ne revedem. Ne doream de ani și ani să stăm la o șuetă, dar cum timpul ne presează nu s-a întîmplat. Nici nu mai știu cui să mulțumesc, frigiderului vechi că s-a stricat, orașului fără concurență care m-a pus pe drumuri sau să cred că așa trebuia să se întîmple…

Cert este că prietenii vechi cu care nu mă văd cu anii au sărit să mă ajute fără niciun interes, revederea noastră neprogramată ne-a făcut bine, iar bunica are mai mult decît a visat. Ne-am bucurat cu toții de fericirea din ochii ei, chiar dacă nu mai are puterea de altădată să ne întîmpine cu apă și dulceață, binecuvîntarea ei ne-a făcut să ne simțim bine.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :