“Fluxul – 40 de zile pentru o transformare totală a vieţii” – Tara Meyer-Robson

2606Iată o carte care ne arată cum să ne trasformăm total viaţa în 40 de zile. Nici mai mult, nici mai puţin. Există, desigur, mii de cărţi de genul acesta, total motivaţionale, care ne promit schimbări de durată, o viaţă împlinită, copii ascultători, bani cu nemiluita şi o poziţie socială de invidiat. Aşa că vei spune: de ce să mai citesc una care promite marea cu sarea şi nu se întâmplă nimic la capătul celor 40, 100 sau 1001 zile? Cu adevărat însă foarte puțini încearcă să aplice sfaturile dintr-un articol, darămite dintr-o carte? Dar cum 40 e mai puțin decât 100 sau 1001, de ce nu ți-ai dedica totuși o lună și 10 zile exclusiv unor mantre pe care să ți le spui și unor exerciții și teste pe care să ți le faci, ca să te cunoști mai bine? Cum nu există oameni care să nu-și fi făcut măcar un test de psihologie în joacă – sau cel puțin așa-mi place să cred – recomandat ar fi să-ncepeți lectura cărții făcându-vă imediat testul și 4 exerciții pe zi timp de 40 de zile. Hai că nu e mare lucru. Exercițiile sunt chestii de genul: când mergi la piață miroase fructele și legumele pe care le cumperi, aprinde o lumânare parfumată sau ascultă melodia care-ți place cel mai mult. Vezi, sunt deja lucruri pe care le faci zi de zi, dar nu ai știut că făcându-le mai conștient îți vor schimba viața.

Acum bineînețeles că e cazul să ne punem problema în felul următor. De ce să-ți schimbi viața și cum? Evident că dacă ești fericit, nu-ți lipsește nimic și nici n-ai probleme cu capul, probabil că această lectură nu te ajută la nimic. Fluxul ți-a invadat viața și știi apriori ce să faci cu el. Ești un/o înțelept/ă, avansat/ă spiritual și de o generozitate și empatie fără precedent. Lasă-mi un număr de telefon, vreau să te cunosc mai bine și să ne spui povestea ta despre cum ai reușit să le împaci pe toate atât de armonios. Chiar nu glumesc.

taraTara Meyer-Robson a studiat psihologia, fizica, filosofia şi medicina occidentală şi răsăriteană, căutînd răspunsuri care să permită oricui să obţină o schimbare profundă a minţii, corpului şi a vieţii sale. Venind însă din lumea corporatistă, Tara a întâlnit mulţi oratori şi lideri spirituali care te motivează pe moment, cu programe bune pentru toţi, însă motivaţia cursanţilor şi informaţiile se pierdeau imediat după ce se termina cursul. (Cunoaștem povestea altora care au dat grămezi de bani pe cursuri de dezvoltare personală, hipnoze, sugestii și alte prostii – dar, într-un fel, eu am avut noroc, poate o să povestesc odată despre acest noroc).

Noroc a fost și că am dat peste cartea aceasta. Felul în care am primit-o (de la Univers, se înțelege) are o istorie pe care n-o pot povesti decât prietenilor apropiați, tot ce pot să spun este că nevrând să se piardă cărți bune pe rafturi de bibliotecă, nerecomandate de nimeni, aproape c-am smuls-o din mâinile cuiva ca să mi-o însușesc. Când vine vorba despre cărți, sunt nemiloasă.

La un moment dat, pe la 32 de ani, Tara Meyer-Robson face un calcul și-și dă seama că dacă ar trăi până la 80 de ani (puțin peste durata medie a femeii americane), ar avea parte de 29.200 de zile. Oricine ar face calculul ăsta tot atât i-ar da. Ipotetic vorbind, dacă fiecare dintre noi ar trăi 80 de ani (dar n-o s-o facem pentru că nu trăim în America), avem la dispoziție mai puțin de 30 000 de zile ca să fim fericiți.

11059537_840228232720731_1409166386097605672_nȘi iată motivaţia scriitoarei pentru scrierea acestei cărţi.

Începând să rememorez zilele din viața mea, m-am trezit întrebându-mă câte dintre ele pierdusem cu certuri, conflicte, boală sau diverse greutăți. În câte zile mă simțisem atât de epuizată încât abia mă mai puteam mișca? Câte zile petrecusem frământându-mă pentru vorbele pe care le spusese cineva despre mine sau pentru ceea ce simțea cineva în legătură cu deciziile pe care le luam sau chiar cu viața mea în general? Ce să mai vorbim despre zilele pe care mi le petrecusem la un job sau într-o relație personală care nu-mi plăceau? În câte alte zile fusesem supărată, frustrată, speriată, sau simțisem, pur și simplu, că nu mă plăceam pe mine?

Să fi fost 3000 de zile? 6000? Poate chiar 8000?

Indiferent care ar fi fost numărul, acesta era, efectiv, prea mare. Și nu aveam în nici un caz de gând să mai pierd alte zile. În clipa aceea m-am întrebat: Ce-ar fi dacă-aș putea făuri viața pe care mi-o doream cu adevărat și aș putea s-o trăiesc clipă de clipă? Și – asta chiar că era ceva radical – ce-ar fi dac-aș găsi un mod prin care să obțin toate aceste lucruri cu ușurință? Încă și mai bine, ce-ar fi dacă aș reuși să-i ajut pe alții?

Este exact ceea ce a făcut începând din ziua aceea.

Nu știm cum a reușit, dar a scris această carte.

Tara ne linişteşte că merităm să avem tot ceea ce ne dorim, că putem schimba absolut oricare aspect al vieţii noastre, aflăm că suntem conectaţi chiar în acest moment la toate dorinţele noastre, că aşteptările noastre sunt un fel de telecomandă a indivizilor înzestraţi cu gîndire, că suntem propriii creatori ai vieţii noastre, că fiecare rugăciune a noastră este deja îndeplinită chiar în momentul în care a fost rostită, cu condiţia să credem în cuvintele pe care le rostim. Complicat de povestit ce spun aici. Dar citind „Fluxul”, am avut flashuri din viața mea când credeam cu adevărat că se întâmplă ceva și nu admiteam alt sfârșit decât cel pe care-l voiam eu și lucrurile se aranjaseră după voința mea. Habar n-aveam atunci de fluxuri, energii și conectări la Sursă – nu c-aș avea acum, dar cel puțin sunt mult mai deschisă la a-mi asculta instinctul (feeling-ul/al șaselea simț sau spune-i cum vrei) decât mintea cea rațională.

Pe tot parcursul cărţii avem parte de sfaturi urmate de explicaţii logice de ce dacă faci într-un fel ai parte de o anumită reacție, de ce orice judecată de valoare pe care o faci asupra cuiva se va întoarce însutit asupra ta, ca un bumerang, pentru că toţi şi toate sunt create din fluide şi energii. Şi dintr-o dată te trezești cu numeroase experienţe de viaţă în care ești judecat cu asprime şi nu vei avea parte de îngăduinţă din partea nimănui. Perfect logic dacă ar fi să recunoaştem că în noi se reflectă alţii, iar noi îi reflectăm pe alţii în noi, funcţionând ca nişte oglinzi unii pentru ceilalţi. Conceptul nu e nou, desigur, când însă îți dai seama cât de simplu și crud e adevărul acesta atunci începi să-i privești pe cei din jur ca pe niște făpturi interesante care te ajută să descoperi mai repede lumea.

10421249_906385869382188_2274304302299282331_nCâteva pagini mai încolo, Tara ne asigură că “Nimeni în afară de voi, nu are autoritate asupra vieţii voastre, atât timp cât nici un adevăr nu este întotdeauna şi tot timpul adevărat pentru toată lumea. Singurul sfat bun pe care ar trebui să-l luaţi cu adevărat în considerare este acela că trebuie să încetaţi să mai fiţi obsedaţi de părerile altor persoane despre propria voastră fiinţă, şi să fiţi mai degrabă obsedaţi de propria voastră părere despre propria voastră fiinţă.”

Cam greu, nu? Dacă pare simplu, e doar o capcană.

Nu citisem cartea Tarei când într-o zi a încetat din senin să-mi mai pese de criticile altora sau chiar de sfaturilelor bineintenționate. Pot să vă confirm același lucru. Odată ce-am încetat cu prostia asta, n-au mai avut asupra mea nici un efect vorbele rele/negative sau critice ale nimănui. Orice ar spune cineva în plus sau nelalocul lui știu că se va întoarce asupra lui/ei. Știu, pentru că asta mi s-a întâmplat și mie și-am intrat aiurea în multe buclucuri doar pentru că nu aveam grijă de felul în care mă purtam cu cei din jurul meu, asta nu înseamnă că unii chiar nu meritau câteva ironii usturătoare. Numai că în momentul în care am început să experimentez tăcerea, am simțit din ce în ce mai puțin nevoia să dau cuiva replica potrivită. Nu degeaba se spune că tăcerea e de aur. Cufundându-mă în ea, am lăsat loc liber în jurul meu, ca bumerangul să ajungă mai repede la cei care emiteau judecăți de valoare. Citind acum Fluxul, i-am dat imediat dreptate scriitoarei, pentru că deja trecusem prin asta și observasem efectele atât asupra mea, cât și asupra altora.

Iată un alt sfat de-al Tarei, care-mi place foarte mult: „Scăpaţi de persoanele care vă stau în gît”. Ia, haideţi să citim puţin partea asta:

Dacă ajungeţi în asemenea situaţii şi vă îndepărtaţi de interlocutorul vostru compătimindu-vă, simţindu-vă slabi din fire şi învinşi, atunci, nu încape vorbă, aveţi şi voi persoane care vă stau în gît. Nu vă pierdeţi, însă, speranţa: puteţi învăţa să vă protejaţi gîtul (şi restul corpului) de astfel de oameni, numai că astea presupune un oarecare travaliu. Vă piere vocea în preajma anumitor persoane pentru că vi s-a inoculat cum să vă exprimaţi în anumite situaţii.”

image020Ți-a spus mama sau bunica atunci când erai mic/ă să-ți ții gura chiar dacă ai dreptate și să nu iei apărarea celui mai slab ca să nu suferi mai tare? Te-a apostrofat bunicul să nu te bagi în treaba celor mari? Nu ți s-a cerut părerea atunci când familia ta a decis să se mute în alt oraș? Nu e de mirare să te blochezi în fața celor care cred că au autoritate asupra ta, fie că este una socială, una personală sau una financiară. Are autoritate asupra ta numai cel căruia îi permiți să aibă. Cei care te iubesc și te acceptă așa cum ești, nu vor încerca să-ți impună nimic din ce nu vrei sau nu simți să faci. Dar cine să aibă timp sau chef sau delicatețea să te întrebe ce simți sau ce vrei să faci, când nici tu nu-ți găsești timp pentru așa ceva?

Cunoscută şi ca Diva Transformării, Tara Meyer-Robson vă dezvăluie un sistem ingenios şi personalizat care îți dă posibilitatea să-ți schimbi modul de gândire în aşa fel încât să simţi acel imens impact pozitiv în toate aspectele vieţii. Nu o poți face decât dacă găsești timp pentru tine. Timp să te întrebi ce muzică-ți place, ce mâncare preferi, pe unde ar dori inima ta să se plimbe, ce și-ar dori urechile tale să audă. Timp să scuipi oamenii care-ți stau în gât și să faci loc în viața ta altora care-ți stau alături.

Tot ce trebuie să faceți, după sau în timp ce citiți cartea, este să treceți prin testul Factorului de Flux şi Testul Tipului de Realitate, teste urmate de explicaţii și suficiente argumente pentru ca cititorulsă-şi dorească să meargă singur spre finalul cărării, acolo unde va avea libertatea să-și construiască singur un program individual de rezolvarea problemelor personale.

Nu e nici un secret, decât că dacă doar îți dorești cu adevărat ceva, dar nu întreprinzi nimic în acest sens ești ca în bancul acela în care un individ se tot ruga la Dumnezeu să câștige la loto, dar nu cumpăra niciodată bilet la loterie.

Probabil că în trecut ai fost ironizat atunci când ai început un curs pentru sufletul tău, poate ai 40 de ani și te-ai hotărât să mergi din nou la facultate, iar prietenii au făcut bășcălie de tine la o bere. Poate ți s-a spus că nu ai dreptul la anumite experiențe pentru că ești femeie, sau pentru că ești din provincie, pentru că ai altă rasă, altă religie sau orice alt pretext stupid pe care l-ar putea inventa oamenii numai ca să te țină în loc, să nu ieși din turmă sau chiar de teamă să nu-ți piardă prietenia. Poate că chiar ai fost acuzat că ești egoist, egocentric sau că-ți abandonezi familia, iar toată povestea asta te-a făcut să te simți vinovat că-ți urmezi visele. Însă a alege să te pui pe primul plan nu este altceva decât o dovadă de iubire față de tine însuți și față de lume. Cum poți dărui înapoi ceva lumii dacă te-ai lăsat suprimat de ea?

lumea e remarcabilaO altă secțiune importantă a cărții este partea în care corpul tău, dacă îl asculți cu atenție, îți spune povestea nemulțumirilor, a frustrărilor provenite din neîmpliniri și a gândurilor negative pe care le-ai aruncat ca pe niște săgeți invizibile către alții, a tuturor geloziilor, suferințelor, invidiilor, tristeților și, în general, a tuturor emoțiilor negative de care te-ai lăsat copleșit, în loc să ai grijă să-ți îmbunătățești viața, ocolindu-le sau ignorându-le. Cei care suferă foarte des de insomnii sau migrene vor afla care sunt problemele pe care trebuie să și le rezolve în propria viață, la fel și cei care au probleme cu pielea. Cunosc cazul unei prietene care avea o descuamare puternică a pielii și după ce-a divorțat problema ei a dispărut ca de la sine. Toate semnele astea pe care nu le asculți, dar care-ți dau de veste constant că este o problemă cu care trebuie să te confrunți, se vor transforma în adevărate drame dacă nu vei găsi timp pentru tine. Și nu uita, ai mai puțin de 3000 de zile sau mai puțin de 1001 sau mai puțin de 40 de zile sau poate că chiar mâine viața ta se poate termina fără să fi fost fericit cu adevărat.

Începe chiar acum.

Cartea “Fluxul – 40 de zile pentru o transformare totală a vieţii”poate fi găsită pe site-ul editurii Cartea Daath Publishing House, acolo unde ştiinţa se îmbină întotdeauna cu spiritualitatea. Pe Amazon are un rating de 5 stele.

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. 5 mai 2015

    […] terminat “Fluxul – 40 de zile pentru o transformare totală a vieții”. Aveți grijă să n-o confundați cu “Cele 40 de legi ale iubirii” a lui Elif Shafak, zic […]

Comentează :