Fii o mamă în formă și mai puțin ocupată!

11430351_470811733095066_6998798578628641989_nCorpul unei femei este frumos în toate formele lui şi este adevărat că nu trebuie să fii perfectă pentru a-ţi celebra trupul, sănătatea şi faptul că te-ai născut femeie (indiferent dacă alegi sau nu, poţi sau nu, să fii şi mamă). Suntem zilnic bombardate cu imagini şi exemple de mame superbe (şi celebre) care îşi arată trupul perfect prin reviste şi la televizor făcându-ne şi pe noi, celelalte, să ne dorim a pedala mai tare la bicicletă sau să ne angajăm antrenori personali care să ne ofere o formulă magică datorită căreia să arătăm precum faimoasele vedete ale lumii.

Dar, oare, este corect şi  sănătos să tindem spre perfecţiunea pe care o afişează celebritățile-mame de vârsta noastră? Ne comparăm noi cu celebrele mămici care îşi afişează nurii perfecţi prin toate mijloacele media existente? Nu prea! Şi nu pentru că nu avem suficientă încredere de sine, ci pentru că oricât respect şi admiraţie avem pentru unele dintre aceste femei celebre, adevărul este simplu: ELE NU SUNT CA NOI!

11244902_1065434180137394_911992752258923512_nAceste mame au acces la antrenori personali costisitori (care, probabil, ne-ar costa într-o săptămână (sau zi) salariul pe o lună) şi au bucătari personali care gătesc cele mai scumpe şi variate diete. Ele sunt îngrijite de cei mai buni artişti make-up şi folosesc cele mai bune şi exclusiviste produse de păr şi piele; în plus, au resurse financiare nelimitate pentru operaţii estetice, iar mai toate pozele lor sunt instantanee realizate de artişti fotografi care ştiu nu numai cum să aranjeze cele mai bune şi scumpe lumini pe trupul lor, dar şi ce filtre şi cât airbrush-ing să aplice în Photoshop pentru a le ajuta să arate the best în revistele lucioase! Aşa că, a tinde să arătăm precum pozează ele este inutil (dacă nu dispunem de luxul şi timpul liber în care se scaldă aceste femei).

Nu ştiu alte doamne-mame cum sunt, dar cine merge (şi exersează) regulat la o sală de sport, probabil nu are şi o slujbă stresantă care îi consumă (timpul şi nervii) aproape 10 ore pe zi, treburi casnice cu duiumul şi un copil (sau mai mulţi) care nu are bunici, alte rude sau babysitters pe-aproape care să ajute cu necesarul de atenţie şi activităţi extra-școlare ce trebuie bifate zilnic. Iar weekend-urile mămicilor sunt, de obicei, pline de alte obligaţii pe care nu le pot scoate “din program” oricât de mult ar mai jongla uneori cu ele.

Cu toate acestea, nu este imposibil să găsim metode prin care să ne lucrăm trupurile, chiar şi făcând slalom printre responsabilităţile pe care statutul de mamă ni le impune:

1322675587_1322507751_victoria-beckham-441Este atât de eliberator să ai încredere în tine! Priveşte-te în oglindă în fiecare dimineaţă şi repetă-ţi că eşti binecuvântată să fii sănătoasă şi frumoasă exact aşa cum eşti. Şi că poţi avea şi trupul visat, cu puţină voinţă, de eşti TU (nu alţii!) nemulţumită de TINE! Pentru că, DA, CHIAR POŢI! Alegerile făcute dintr-un spaţiu de pozitivitate şi încredere de sine, au cele mai mari şanse de a fi finalizate în cea mai frumoasă formă. Mai ales dacă scoţi din viaţa ta cârcotaşii şi răutăcioşii care îţi evidenţiază defectele trupeşti tot timpul (sau măcar încetează să-i mai asculţi sau evită-i cât poți de des).

După ce devenim mame, foarte puţine lucruri ne mai rămân de făcut “doar pentru sufletul nostru” pentru că mai toate eforturile se îndreaptă, îndeosebi, înspre copii şi familie. Aşa că, uneori, chiar şi 10 minute de exerciţii pot conta dacă le înghesuim în timpul în care micuţii dorm la prânz sau dacă le executam dis-de-dimineaţă (cu condiţia de a ne trezi cu 10-15 minute mai devreme). Sau înlocuieşte cele 15-20 minute pierdute zilnic pe internet (Google, Facebook, reţete online etc) cu exerciţii uşoare, pe care le poţi face în casă sau pe lângă casă şi pentru care nu ai nevoie de echipamente sofisticate sau abonamente costisitoare.

Probabil că încetând a mai privi nevoia de sport ca pe o datorie vom câştiga, din start, dorinţa reală de a exersa. În momentul în care eu am realizat că făcând chiar şi câteva exerciţii îmi calmează nervii şi mă energizeaza pozitiv, am început să aştept şi să caut cu nerăbdare o “fereastră” în care să mă pot astfel încărca pozitiv. Chiar şi 5 minute de fandări sau sărit coarda, de exemplu, pot ajuta. Normal, nu vei slăbi 10 kg în două luni cu 5 minute de exerciţii pe zi, dar chiar şi aceste cinci minute de mişcare pot crea un obicei la care poţi adăuga, încet-încet, alte câteva minute preţioase care te vor conduce, în final, spre ţelul propus).

Acceptă că nu poţi face totul singură, tot timpul, fără ajutor. Iar dacă rudele tale şi bunicii copiilor tăi nu locuiesc prin apropiere, încearcă să ceri ajutorul unei prietene/prieten de încredere sau al partenerului de viaţă. Puteţi face cu rândul; uneori – unul merge la sală (sau aleargă în parc), celălalt rămâne cu copiii.

busy-momDacă ai un calendar săptămânal cu activităţi de bifat şi respectat, de ce nu ai include şi cele 30 minute ale tale destinate sălii de sport sau exerciţiilor făcute acasă în acel calendar? Dacă baletul sau fotbalul copiilor, programarea la medic sau golful soţului nu pot fi ratate, sigur îi poţi educa pe cei ai casei că şi minutele tale destinate exerciţiilor fizice sunt la fel de importante şi trebuie, neapărat, respectate.

O nutriţie corectă adaptată nevoilor tale fizice te va ajuta să slăbeşti fără mare efort. Unei mame super ocupate îi este foarte uşor să sară peste micul dejun sau peste un prânz nutritiv. Consultă un nutriţionist, dacă e nevoie (şi îţi permiţi!) şi poate îţi va recomanda pe lângă dieta adecvată şi multi-vitaminele corecte, în cazul în care ai avea nevoie. În plus, nu uita că stresul şi lipsa somnului au fost de multe ori corelate creşterilor în greutate. Pe scurt, informează-te, citeşte, cere sfaturi avizate şi creează-ţi un suport socio-uman  care să te ajute, să te motiveze şi să te susţină atunci când simţi că ziua ar trebui să aibă peste 30 ore ca să mai ai timp şi de fitness.

virna lisiO mamă care se simte bine în pielea ei, este o mamă fericită, plină de vitalitate, umor şi pozitivitate. O mamă în formă (că este căsătorită, divorţată sau văduvă) va fi deschisă mai mult spre bucurie şi experienţe noi, aducătoare de frumos, romantism, decizii cerebrale, dar şi bune pentru suflet. În plus, o mamă activă, într-o formă fizică şi psihică bună, cu zâmbetul mereu pe buze este un exemplu extraordinar pentru copiii ei! Dacă nici aceasta din urmă nu este o motivaţie excelentă pentru a avea grijă de trupul şi, implicit, spiritul nostru, atunci care?

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :