Fetița și țigara – Benoît Duteurtre

 

       Se simte din plin că Benoît Duteurtre, înainte de a se apuca să scrie cărți, și-a făcut mâna scriind pentru reviste ca Paris Match, Le Figaro sau Revues Minuit. Nu ne pierde timpul cu detalii balzaciene şi descrieri naturale morbide, deşi subiectul său tratează moartea unei societăţi logice. Nu este vorba în această carte despre ura faţă de copii, cum au unii impresia, nici despre criza bărbatului de 40 de ani, ci despre dreptul fiecăruia de a-şi trăi viaţa aşa cum are poftă și chef.

Scriitorul ne invită subtil la un frumos exerciţiu de imaginaţie, povestindu-ne două istorii aparent paralele. Prima este a unui condamnat la moarte a cărui ultimă dorinţă a fost să fumeze o ţigară, dorinţă care este în contradicţie cu interzicerea strictă a fumatului pentru orice categorie de cetăţean, darămite a unui condamnat. Puse în faţa acestei dileme, autorităţile nu ştiu cum să acţioneze şi ce decizie să ia. Aşa că, ceva pagini mai încolo, vedem că i se anulează execuţia. Viaţa condamnatului putem spune că a atârnat de un fum de ţigară.

Tot de un fum de ţigară a atârnat şi viaţa unui hedonist de 40 de ani. Cum orice interdicţie atrage după sine încălcarea ei, a doua poveste se construieşte în jurul unui fumător, care trăia cu o femeie frumoasă şi inteligentă, iar singurele lui griji erau să facă sex, să bea vin, să călătorească şi să fumeze departe de ochii lumii. Până într-o zi când este prins de Amendine, o fetiţă de cinci ani care a intrat peste el într-un wc public unde hedonistul nostru se ascunsese ca să fumeze liniştit o ţigară. Şi astfel soarta lui este pecetluită pentru totdeauna.

Urmează un fel de teatru al absurdului (atât de gustat de publicul francez încă de la Sartre încoace) pe scenă căruia personajele principale sunt copiii. Cuvântul lor împotriva adulţilor devine literă de lege și influențează verdictul, iar aparenta lor fragilitate denotă doar cruzime inconştientă, efect al lipsei de experiență și a nepriceperii lucrurilor esenţiale. Aşa că treptat, subtil, Benoît Duteurtre ne invită să facem următorul exerciţiu de imaginaţie punându-ne la modul subliminal întrebarea: „Cum ar fi să trăieşti într-o societate condusă de copii?!”, adică o societate în care toţi tremură în faţa lor sau îi răsfaţă prea tare, până când devin impertinenţii din tramvaie, trolee, răzgâiaţii de pe stradă, care cresc răcnindu-şi din toţi plămânii dorinţele şi nu contribuie cu nimic interesant la dezvoltarea lumii. De ce să nu recunoaştem, asta se întâmplă deja, doar pentru că unii puberi şi-au spus “emo” nu înseamnă că e ceva de capul curentului, şi nici că sărmanii de ei sunt mai emotivi decât ar trebui.

Adevărul este că mi-a plăcut hedonistul lui Duteurtre, nu pentru că e neapărat un om care-şi vede de ale lui, ci pentru că mintea lui funcţionează după o logică frumoasă, dar din păcate nefuncţională într-o lume condusă de imbecili. El chiar zice undeva spre final: „Nu sunt victima unei conspiraţii, ci a unei acumulări naturale de prostie”. Până şi frumoasa lui consoartă se dovedeşte de o tâmpenie colosală la proces, făcând nişte declaraţii cam nelalocul lor, care au menirea mai mult să-l îngroape, decât să-l salveze.

Mai trebuie spus că e o carte care se citeşte rapid, scriitorul mizând mai mult pe mesajul pe care are să-l transmită decât pe lentoarea acţiunii. Nu vă aşteptaţi, deci, la ceva monumental gen “Portretul unei doamne” a lui Henry James, în care personajele pălăvrăgesc până te ia ameţeala ca să ajungem în final la concluzia că am dat peste o damă rafinată, inteligentă, educată şi frumoasă-n toate cele, lucruri care nu i-au folosit la nimic în final, fiindcă tot o alegere proastă a făcut.

Am citit “Fetiţa şi ţigara” în timp ce aşteptăm pe la cozile birocraţiei. Aveam de depus dosare şi de schimbat acte şi o fetiţă de doi ani urla în urechile mele sub ochii unei mame pe care o cam durea în freză. Nici că se putea să am un fundal mai bun.
Lectura plăcută!

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :