Fericirea pe limba noastră

roxi si avaCea mai frumoasă declaraţie de iubire pe care o primesc zilele acestea este cea de la copilul meu. Mă “atacă” din senin, cu sărutări dulci şi îmi declară din toată inima ei inocentă: “Te iubesc, mami, TE IUBEEEESC!”. Deşi vorbeşte deja trei limbi, nu îmi spune niciodată “te iubesc” pe franceză sau pe engleză, ci doar în limba română. Abia a împlinit patru ani şi ea, copila mea, m-a învăţat mai multe lucruri despre iubire, fericire, acceptare decît am învăţat vreodată în cele peste trei decenii ale mele de existenţă. Zilele trecute, i-am răspuns fetiteti mele, că de obicei:”Şi eu te iubesc! Sunt atît de fericită acum…”. Şi pentru prima oară, ea a continuat cu o întrebare foarte serioasă:”Mami, ce e  fericirea”?

Abia anul acesta am înţeles şi eu că o viaţă fericită, bogată şi frumoasă nu necesită nimic mai mult decît ceea ce ai deja acum. Aici şi acum.

Trecutul nu mă mai înfricoşează sau ţine pe loc, iar viitorul nu mă mai intimidează pentru că nu le mai permit să o facă. În ultimul timp, îi permit Vieţii să fie şi aceasta curge prin mine, din ce în ce mai lin. Drumul nu este uşor, mai ales cînd obstacolele vieţii de zi cu zi te mai şi izbesc, dar dacă înţelegi că în acest moment în care te afli acum, nu există teama şi durerea care există în “scenariile” fricoase pe care le creezi automat în mintea ta, ai trecut deja pe partea cealaltă a prăpastiei.

0Imaginează-ţi ce există dincolo de… judecare, critică, resentimente (faţă de tine sau alţii)?! Opreşte-te pentru clipă şi realizează că toate acestea, de încă le mai simţi, sunt doar “frîne” pe care ţi le autoimpui, sînt fantasmele ego-ului şi auto-limitări, sînt rezistenţa ta la o viaţă curgătoare, lină, uşoară. Eliberează-te de ele şi vei vedea cît de uşor este să continui drumul, în pace. Începi să simţi gustul fericirii?

Fericit eşti doar atunci cînd îţi permiţi să fii. Nu trebuie să te pregăteşti să fii fericit, nu este necesar să-ţi pui ceasul să sune sau să-ţi primeneşti ţinuta. Fericit eşti…sau nu eşti. Dacă te „pregăteşti” să fii fericit, nu vei fi niciodată pentru că această stare nu vine cu un orar şi nici cu un manual de utilizare. Ea este a ta cînd, simplu şi adevărat, o laşi să fie a ta.

Da, vă puteţi programa succesul, vă puteţi bifa pe o listă posesiunile acumulate, dar acestea nu vă vor aduce automat fericirea. Punînd condiţii  fericirii, vă îndepărtaţi de ea. Nici un obiect şi nici o situaţie aparte nu te va face fericit cu adevărat. Vrei să fii fericit? FII ACUM!! Este chiar atît de simplu! Singura persoană care decide dacă eşti sau vei fi fericit, eşti tu! Iar cînd vei atinge această stare fără nici un motiv aparent, vei realiza că eşti mai împlinit, creativ, productiv şi eficient. Acesta este, de fapt, secretul cel mai bine păzit al omenirii: lucrurile bune ale vieţii nu produc fericirea; ele rezultă din fericire.

“Mami, ce este fericirea?” mă trezeşte copila mea din reverie. Cum să îi explic, ca să înţeleagă?

mamaaaaÎi spun că fericirea este starea pe care o avem cînd alergăm desculţe în nisip şi cînd colorăm, bricolăm sau citim cărţile ei de poveşti cu prinţese; cînd ne umplem piscinuţa de plastic cu apă şi ne bălăcim pe balcon, cînd am rîs în hohote de felul în care căţelul a tras jos, cu lăbuţa, lucrurile ei din coşul de rufe pentru a se cuibări în ele. Îi spun că fericirea este ceea ce simţim cînd sîntem împreună şi ne spunem “te iubesc”, din senin, neprogramat, cînd lacrimile ni se topesc subit cînd ne alintăm, cînd ne revedem după cîteva ore sau zile de absenţă sau cînd apreciem ceea ce avem acum. Îi mai explic că fericirea este zîmbet, rîset, bucurie, dar şi disciplină (“nu se mănîncă îngheţată cînd ai gîtul deja bolnăvior”) şi consideraţie pentru tot, toate şi toţi din jurul nostru.

“Acum ai înţeles, draga mea, ce este fericirea?” o întreb blînd pe fata mea.

DSC05023“Da, mami, răspunde ea natural,  fericirea este ca soarele cald şi ca cerul senin cînd nu plouă şi putem merge în parc cu”vagonetul”. Sau ca atunci cînd mi-ai pus luminiţele de Crăciun în brad şi nu ai plîns că ai obosit sau că te-ai înţepat la deget pentru că eu ţi-am pus imediat un pansament cu DoraSau cînd dorm cu tine în pat şi nu mai vreau ursuleţul de pluş pentru că îţi aud inima cum bate: bum-bum-bum şi ştiu că nu pleci de lîngă mine dacă bag mîna ta sub mine, mami…”

Da! Fericirea este chiar atît de simplă. Şi cumva, în interiorul nostru, o ştim deja cu toţii!

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

  1. Corina Stanica spune:

    O descriere frumoasa si naturala a fericirii.

  2. Roxana spune:

    Multumesc frumos pentru apreciere si pentru vizita aici…Sărbători cu bine!!!

Comentează :