„Feng Shui pentru grădini” – Lilian Too

coperta feng shuiPentru că tot a venit primăvara m-am gîndit să vă recomand o carte despre lucrările în grădină din această perioadă. Ştiu că am devenit cu toţii obsedaţi de viaţa civilizată, poate tocmai pentru că nu suntem în stare să avem una şi confundăm civilizaţia cu comoditatea şi cu apăsatul pe butoane sau tot felul de telecomenzi. Cu cît investim mai puţin timp în treburile casei datorită noilor tehnologii, cu atît parcă devenim mai sedentari şi puturoşi, de ce să n-o recunoaştem.

Dacă acum 15 ani oamenii încă mai ieşeau în grădini în prag de primăvară să-şi cosmetizeze grădinile sau să planteze flori sau legume, acum rar dacă mai vezi picior de om pe un amărît de balcon. Ei bine, propunerea mea de azi este, de fapt, o invitaţie outdoor … în propria grădină. Fireşte că te poţi considera norocos dacă ai un spaţiu de cultivat în jurul casei. Să nu mai punem la socoteală că feng shui-ul grădinii tale va aduce şi în cămin energii pozitive, cu alte cuvinte, nu numai că vei cultiva plante, dar odată cu asta vei cultiva şi bunăstare, armonie, fericire şi relaţii mai bune cu familia. Tot tacîmul.

Cei puţin aşa ne spune lucrarea lui Lilian Too „Feng Shui pentru grădini”. Şi ce perioadă este mai potrivită să vă recomand această lectură  decît cea în care ne aflăm? O grădină frumoasă nu poate face altceva decît să-ţi delecteze simţurile şi să-ţi reîmprospăteze viaţa, atît cu arome florale alese chiar de tine cu grijă, cît şi cu alimente sau plante cît mai sănătoase pentru alimentaţia ta.

Lilian Too este un expert recunoscut în practica străvechii arte Feng Shui. Aceasta înseamnă că nu este important să ai un colţişor de grădină, ci pentru a beneficia cît mai bine de roadele ei şi pentru a fi cît mai bine conectat la energia pozitivă a naturii, trebuie să respecţi anumite reguli. Astfel, vei găsi în această carte un ghid practic şi curpinzător care îţi va arăta cum să încorporezi cele mai eficiente principii feng shui pentru a-ţi îmbunătăţi viaţa, vei găsi de asemenea sfaturi practice în cazul jardinierelor, terasei, curţii, spaţiului verde în general, dar şi care sunt plantele cele mai norocoase care pot atrage armonia şi belşugul în viaţa ta, o listă interesantă a plantelor pe care trebuie să le eviţi şi tot felul de formule secrete, care, bineînţeles, nu vor mai fi secrete după citirea acestei cărţi, despre cum să foloseşti apa pentru sporirea norocului în carieră, relaţii şi ce mai vrei să îmbunătăţeşti prin viaţă.

come sitEste un ghid complet ilustrat cu subtitlul: „Arta de a-ţi amenaja o grădină în perfectă armonie cu tine şi cu mediul înconjurător”. „Nu puteţi atinge potenţialul maxim al Feng Shuiului din grădina voatră şi, prin extensie, al casei, indiferent cîte eforturi depuneţi, pînă nu aplicaţi corect principiile Feng Shui-ului apei.” ne avertizează autoarea. „În China, grădinile amenajate în jurul palatelor imperiale şi reşedinţelor celor bogaţi şi puternici conţin detalii de apă elaborate, precum eleştee, cascade şi cursuri şerpuitoare.”

Iată cîteva dintre cele mai bune produse pentru grădină pe care le putem folosi pentru decorarea ei, astfel încît să beneficiem de oaza noastră în cel mai armonios mod:

Fîntinile exterioare sunt în topul acestei liste. Există şi în acest caz o formulă precisă, cu care se poate descoperi cel mai potrivit loc pentru instalarea decoraţiunii respective, dar această formulă o vom descoperi tot citind cartea. Apa simbolizează afluxul de bunăstare şi este simbolul suprem al banilor. Se pare însă că un bun Feng Shui în amplasarea fîntînilor exterioare rareori aduce numai prosperitate, ci se fac simţite şi alte beneficii, precum viaţă lungă şi copii cu care să te mîndreşti. Iată că nu e deloc de joacă cu Feng Shuiu, şi la o adică, dacă toate acestea ne ajută să ne echilibrăm mai bine, de ce nu le-am practica?

Îţi poţi, deci, achiziţiona orice fîntînă, construită din orice material sau formă, important este să-ţi placă şi să se potrivească de minune colţului tău de verdeaţă. Apoi, de la clopoţeii de vînt, pînă la iluminatul exterior, de la statuetele pentru grădină pînă la pervazul sau colţul în care pui firimituri pentru păsări, de la aleile din grădină pînă la băncuţele de odihnă sau locul de citit sub un umbrar, vei primi sfaturi practice din această carte, bogat ilustrată şi bine structurată, astfel încît chiar dacă nu ai momentan o grădină, sigur îţi veţi dori una după lecturarea ei.

liliac2Utilizarea inteligentă a lămpilor şi a sistemelor de iluminat constituie o metodă eficientă de a profita de norocul pămîntesc, ştiai asta? De pildă, chiar dacă ai o casă cu contururi nefericite, lămpile de exterior sau felinarele alese cu grijă pot fi un puternic antidote împotriva absenţei anumitor sectoare, pot remedia înclinaţiile nefaste de teren şi pot disipa energiile neplăcute generate de factorii externi sau dezintegra suflul ucigător al “săgeţilor otrăvite” de peste drum. Ce înseamnă aceste “săgeţi otrăvite”? Ei bine, vei afla tot din cartea lui Lilian Too. Trebuie să admit că pînă să descopăr această carte habar n-aveam că sunt înconjurată de acest gen de săgeţi otrăvite şi se pare că chiar una dinprincipalele cauze ale stresului vine din faptul că nu ştim cum să ne integrăm pe noi înşine în mediul nostru înconjurător şi că nu ştim să profităm de energiile benefice ale naturii. Şi că de fiecare dată cînd construim ceva fără cap, natura se răzbună pe noi. N-o spun eu, o spun japonezii, arta Feng Shui şi Lilian Too. Dar pînă la urmă tind să cad şi eu de acord şi cu japonezii şi cu autoarea acestei cărţi. Pentru că de fiecare dată cînd s-a tăiat aiurea un copac din grădina mea i-am simţit parcă lipsa în propria mea viaţă, de pildă dudul din curtea care a fost tăiat din cauza omizilor, dar odată cu el au fost distruse şi amintirile zglobii despre căţărături, julituri şi mozoleli, ca să nu mai pomenesc despre răcoarea de sub el. În fine, am eu ceva cu tăiatul copacilor, mai ales atunci cînd sunt distruşi ca să mai apară pe pămînt o altă măgăoaie fără sens şi fără utilitate.

Deci, ca să încheiem această pledoarie pentru grădini, puneţi mîna pe greble, sape şi săpăligi şi înfrumuseţaţi-vă curtea. Dar mai întîi puneţi mîna pe cartea „Feng Shui pentru grădini” ca nu cumva dintr-un exces de zel să stricaţi ceva sau, dimpotrivă, să cădeţi în latura aceea kitsch şi să vă umpleţi grădina cu pitici şi albe ca zăpada. Că de aceea există cărţi, ca să ne mai tempereze piticii de pe creier.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :