Falşii nutriţionişti și cum să-i depistezi

34După experienţa cu MLM-urile, o altă poveste m-a bulversat: cabinete de nutriţie apărute ca melcii după ploaie, cît vezi cu ochii. Fără aviz de liberă practică, fără diplomă de nutriţie, cu alte cuvinte, fără dreptul de a profesa. Auto-intitulaţii nutriţionişti au obţinut, de cele mai multe ori o diplomă de participare, nu de absolvire, nu de specializare, în urma unui curs de 2 ore sau de un weekend,  organizat de un anume producător de suplimente alimentare.

Cum ştii dacă ai ajuns într-un cabinet avizat?

În primul rînd, un nutriţionist cu acte în regulă are diplomele afişate. Îi poţi cere informaţii legate de studiile lui sau îl poţi ruga să-ţi arate avizul de liberă practică.

În al doilea rînd, un nutriţionist nu recomandă niciun produs pînă nu-ţi vede analizele de sînge, pînă nu-ţi află obiceiurile alimentare şi stilul de viaţă.

În al treilea rînd, şi poate cel mai important, un nutriţionist nu-ţi bagă pe gît produse, de cele mai multe ori la preţuri piperate, care-ţi promit o slăbire rapidă, ci încearcă să transforme dieta, de comun acord cu pacientul, în funcţie de nevoile şi preferinţele acestuia, într-un stil de viaţă sănătos şi natural.

Riscurile pastilelor de slăbit

În urma publicităţii agresive, a insistenţei consultanţilor de nutriţie (a nu se confunda cu nutriţioniştii) şi a dorinţei de a slăbi rapid, fără efort, foarte mulţi oameni aleg pastilele sau shakurile de slăbit, fără să ştie la ce riscuri sunt expuşi.

Din cauza efectului laxativ pe care îl au produsele de acest tip, organismul pierde din minerale şi se deshidratează. Între alte efecte adverse, se numără şi distrugerea ficatului, căderea părului, demineralizarea organismului şi pierderea capacităţii de concentrare. Cu alte cuvinte, se dereglează total organismul, dar şi metabolismul, de cele mai multe ori creîndu-se şi efectul de boomerang, adică riscul de a te îngrăşa atunci cînd opreşti administrarea lor.

Una din substanţele folosite în prepararea acestor pastile este dinitrofenolul, cunoscut sub numele de DNP, folosit în general ca agent chimic industrial. Efectele lui sunt devastatoare pentru organismul uman: DNP-ul nu arde doar caloriile, ci şi sistemul muscular!

În locul lor, recomand suplimentele naturiste, pe bază de plante, dar numai în urma unei consultaţii amănunţite pentru că metabolismul diferă de la caz la caz.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :