Facebook ori Fakebook?

Breaking news!

A fost difuzată de curând o ştire conform căreia utilizatorii reţelei de socializare FB sunt predispuşi să sufere de depresie şi anxietate, binecunoscuta reţea de socializare molipsind utilizatorii cu un anumit tip de dependenţă la fel ca orice alt drog. Cei din eşantionul pe care s-a făcut studiul au declarat cu o majoritate impresionantă că utilizarea FB le provoacă nemulţumire. Aceasta era întreţinută de timpul mare petrecut în lumea virtuală. Principalele motive enumerate erau fotografiile din călătorii ale prietenilor din listă, fotografiile de la petreceri, statusuri care exprimă senzaţii legate de un trai de lux, o carieră înfloritoare sau iubiri ca-n filme.

Îngrijorător? Caut să descopăr alte ştiri şi aflu că cei care folosesc reţeaua sunt niște narcisişti, nesiguri pe ei şi fără pic de respect faţă de ei înşişi. Majoritatea folosesc FB ca pe o oglindă, verifică numărul de prieteni din listă sau numărul de aprecieri asupra propriilor foto. E drept că eşantionul studiat era de 100 de studenţi, alcătuit dintr-un număr egal de bărbaţi şi femei, cu vârste cuprinse între 18-25 ani. Nivelul de narcisism al subiecţilor a fost evaluat în urma unor teste psihologice specifice în condiţiile în care noţiunea de narcisism a fot definită ca fiind „un tipar persuasiv al grandorii, nevoii de admiraţie, alături de un simţ exagerat de auto-importanță”. Dar sigur că la vârsta asta narcisismul este ceva normal, ar fi fost o ciudățenie dacă cineva pica testele psihologice.

Mai mult, cercetătorii canadieni, că despre ei este vorba de data asta, au descoperit că narcisiştii au accesat zilnic de câteva ori contul de Facebook, spre deosebire de ceilalţi subiecţi care intrau o singură dată pe zi pentru a-şi verifica mesajele sau pentru a împărtăși prietenilor un link interesant. S-a descoperit şi o mare diferenţă între bărbaţi şi femei. Încă una, dacă mai era nevoie. Bărbaţii îşi promovează, în general, imaginea prin texte scrise pe propria pagină, comparativ cu femeile care îşi aleg cu o grijă extremă genul de fotografii pe care şi le postează în dreptul profilului.

Parent Alert!
Academia Americană de Pediatrie avertizează părinţii de apariţia unei noi probleme intitulată „depresia Facebook.” Ea apare ca urmare a vizionării pozelor şi status-urilor unor persoane care par mai fericite decât cel care le vede în acel moment. „Este foarte uşor să te compari cu alţii în funcţie de ce afişează ei pe Facebook, lucruri care pot sau nu să fie reale”, spune psihiatrul Ken Ensroth. El susţine că reţelele de socializare pot afecta un adolescent doar dacă acesta are deja o părere proastă despre sine şi percepe aceste mijloace de comunicare ca pe un concurs de popularitate. Cam ca în viața reală, numai că pe Facebook depresia circulă mai rapid.

Facebook sau Fakebook?
Facebook este pentru mulţi dintre utilizatori doar cea mai rapidă modalitate de promovare a unui business sau a unei imagini. Personaje celebre care au în liste mii de fani şi prieteni au câte două sau trei persoane care se ocupă de activitatea lor, aceştia nici măcar nu se mai obosesc să vadă cum arată pagina.
Când zic celebre ne gândim la un star precum Iglesias sau Banderas sau cine vreți voi. Am avut ocazia să mă ocup de pagina unui astfel de personaj. M-am întâlnit atunci cu superficialitatea, cu isteria şi disperarea, cu neputinţă şi cu cea mai patetică forma umană de a cerşi atenţia cuiva. Mii de persoane, femei şi bărbaţi, copii, adulţi şi oameni în vârstă, de toate categoriile sociale, îşi însoţesc cererile de prietenie cu rugăminţi fierbinţi, urmate de mii de mulţumiri. În acelaşi timp, celebrul personaj îşi numeşte fanele „gobleniste”, iar cuceririle ocazionate de rarele momente când ia contact real cu reţeaua, le numeşte „accidente de platou”. Trebuie menționat că era o vedetă de România, ca să nu fie discuții. Așa ceva nu se întâmplă cu Jane Fonda, de pildă, care-și tratează cu un respect deosebit fanii.
PR-isti şi făuritorii de imagine nu greşesc întreţinând viaţa virtuală, dar uneori prostia şi ignoranţa îi fac pe unii să se creadă personaje de telenovelă, sperând că o abordare virtuală a vieţii e şansa lor pentru împlinire. Asta se plăteşte scump. Prostia se plăteşte scump, iar cei mai mulţi bani îi fac cei care ştiu să profite de asta. Aşa s-a întâmplat cu Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook. El a intenţionat să facă din invenţia sa o afacere profitabilă, fără să viseze vreodată că uimitoarea sa creaţie va fi susţinută de peste 500 milioane de fani dispuşi să-şi sacrifice timpul şi sănătatea pentru o altfel de viaţă.

FB la romani
În România există peste trei milioane de utilizatori Facebook. Să speram că nu vom ajunge ca în America unde „Doi tineri au fost arestaţi după ce, săptămâna trecută, au spart sediul CNN din Atlanta ca să găsească un calculator de pe care să-şi verifice conturile de Facebook. Cei doi tineri, de 17, respectiv 18 ani, au fost surprinşi la etajul cinci al sediului CNN de agenţii de pază ai clădirii,” a povestit purtătorul de cuvânt al poliţiei din Atlanta, Kim Jones, citat de Atlanta Journal Constitution în ediţia electronică de marţi. Adevărata problemă este că mulţi tineri confundă aceste reţele cu lumea reală.
Dacă vrei să fii sigur dacă ai sau nu o problemă legată de dependenţa de FB întreabă-te: ”Cât timp petreci zilnic pe internet?” şi gândeşte-te de câte ori pui altora întrebări de genul „Ai cont pe Facebook” sau „Câţi prieteni ai pe Facebook?. Dacă răspunsurile sunt 3 ore la prima întrebare, iar celelalte două nici nu ți-au trecut până acum prin cap să le pui oamenilor, felicitări, eşti un utilizator echilibrat al unei reţele de socializare.
Dacă însă, folosind FB experimentezi simptome precum: tristeţe persistentă, anxietate, sentimente de inutilitate sau de pesimism; sentimente de vinovăţie sau neputinţă; pierdere de interes sau plăcere pentru hobby-uri sau activităţile obişnuite, inclusiv pentru sex, în favoarea navigării pe internet; energie scăzută, oboseală, senzaţie de “încetineală”; capacitate de concentrare redusă sau dificultate de luare a deciziilor; probleme de somn, trezire dimineaţa devreme sau dormit prelungit; modificări ale apetitului sau/şi ale greutăţii; gânduri de moarte sau sinucidere, tentative de suicid chiar; nelinişte sau iritabilitate; stima de sine scăzută; probleme fizice persistente, precum dureri de cap, tulburări digestive, dureri cronice ce nu răspund la tratamentele de rutină, atunci este posibil să experimentezi o depresie.

Persoanele cu stimă de sine scăzută, care au o atitudine pesimistă în general sau care sunt deja copleşite de stres sunt predispuse la depresie. E momentul să apelezi la ajutor şi s-o laşi mai moale cu viaţa virtuală.

Ca orice lucru făcut cu bun simţ şi înţelepciune, şi Facebook-ul în doze mici reprezintă o metodă bună de comunicare şi împărtăşire a unor sentimente, păreri, idei sau experienţe de viaţă. Mi-e greu să cred că un pământean echilibrat poate cădea în patima dependentei în înţelesul său patologic. Conform DEX-ului, cuvântul „dependență” înseamnă „stare de intoxicaţie cronică, rezultând din absorbţia repetată a unui drog sau medicament şi care se manifestă prin nevoia de a continua această absorbţie”. Ok, nu suntem cu toţii dependenţi de droguri sau de fumat, prin urmare oricât ar fi devenit FB un „monstru virtual foarte apetisant şi parşiv”, acestuia îi vor cădea pradă aceleaşi cele mai slabe verigi ale lanţului.
Trebuie însă să recunoaştem forța și viteza cu care ne mănâncă timpul. Cu viteza cu care devorezi o pungă de seminţe fără să te opreşti până când nu termini toată punga, cu aceeaşi viteză te trezeşti uneori că până ai verificat toate mesajele, toate cererile de prietenie, toate statusurile interesante, toate linkurile pe care prietenii tăi le postează, cele 10 minute câte le acordasei relaxării au devenit ore.

În concluzie, în porții mici putem să ne permitem și chiar e recomandat să ne punem la curent cu viețile oamenilor pe care nu i-am mai văzut demult, cu prietenii pe care-i credeam pierduți, sau să păstrăm legătura cu oameni cu care nu ne putem întâlni din cauza distanței și vrem să rămânem conectați la problemele lor. Dar să nu uităm totuși că FB este o reţea virtuală, că unii oameni își construiesc identități false, că pozele pot fi împrumutate cu succes, la fel şi vorbele, la fel şi identităţile. Pentru aceștia există opțiunea unfriend și îți recomandăm s-o folosești atunci când cineva ți se pare în neregulă, când îți dai seama că nu ai ce discuta cu unii oameni și nu vrei să-i faci părtași la viața ta, la călătoriile tale sau la lista ta de prieteni aleși pe sprânceană. Iar dacă eşti unul dintre cei care nu folosesc FB, nu-ţi face griji, eşti absolut normal.

De râsul Facebookului
Şi pentru că noi suntem cei normali (sau cel puțin așa ne place să credem) care încă apreciază prieteni făcuţi din carne şi oase, excursii făcute cu piciorul şi cărţi adevărate în locul statusurilor, uite un top al bancurilor bune despre FB:

Locul 5
Cele 10 porunci ale Facebook
1. Eu sunt reţeaua ta socială; să nu ai conturi pe alte reţele sociale în afară de mine.
2. Să nu îţi faci profile false.
3. Să laşi comentarii la activităţile prietenilor tăi.
4. Adu-ţi aminte să intri cât mai des pe Facebook.
5. Socializează cu prietenii tăi.
6. Să nu ignori nici o cerere de prietenie, aplicaţie, invitaţie.
7. Să nu postezi poze indecente.
8. Să nu furi prietenii prietenilor tăi.
9. Ajută-ţi vecinii pe Farmville.
10. Să nu pui status sau stare civilă mincinoasă.

Locul 4
-Unde merge bine agricultura în România?
-Pe Farmville.

Locul 3
Elefantul îl întreabă pe dinozaur:
-Ti-a dat Noe add?
-Nu.
-Nasol…

Locul 2
O tânără la spovedanie:
-Părinte, eu…
-Știu, fiica mea, ce ai făcut, doar suntem prieteni pe facebook, am văzut poze, am citit ce ai scris pe perete… Mi-a fost destul.
-Si ce trebuie să fac să fiu iertată, părinte?
-Să dai like la 10 mănăstiri.

Locul 1
Bunica era pe patul de moarte, îşi cheamă nepotul la căpătâiul ei şi spune:
-Nepoate, vreau ca tu să moşteneşti averea mea. Vila, fermă, herghelia de cai, tractorul şi toate animalele de casa plus cele 22 de milioane toate vor fi ale tale.
– Wowww !!! exclamă nepotul. Mulţumesc, bunico, nu ştiam că ai aşa o avere. Unde este fermă de care vorbeşti?
Bunica răspunde, dându-şi ultima suflare.
– Pe Facebook.

Ne vedem pe FB :)!

De asemenea, ai putea dori...

3 răspunsuri

  1. BogDan spune:

    Cam aşa e folosit şi de mine, modalitate de promovare a blogului. În plus, nu accept decât persoanele cunoscute sau cele în care am încredere în rândul celor care să mă citească. Nu este suficient să fi fost colegi sau să fi băut o bere împreună. Plus că în ultima vreme prefer Twitter-ul. E mai rapid, şi informaţia este mai variată. Ah, şi nu are „causes” :))

  2. Zully Mustafa spune:

    no more causes, por favor!

  3. Monica spune:

    Putin, variat si echilibrat ca la dietele sanatoase :)! Cred orice viciu care nu te transforma in sclav iti condimenteaza viata.

Comentează :