Expoziție la Montreal, o invitație la reflecție

image2Oraşul canadian Montreal găzduieşte în incinta edificiului “Palais de Congrès” premiera mondială a unei expoziţii uimitoare cu titlul “Capela Sixtină a lui Michelangelo”. Tehnica specială de reproducere a operelor pe hîrtie fotografică surprinde aspectul, dimensiunea și senzația frescelor originale. Montrealezii, dar şi vizitatorii din toate colţurile lumii, au posibilitatea de a vizualiza magnificele opere de artă de la o distanță imposibil de atins în reala Capela Sixtină din Roma. Expoziţia ilustrează talentul unic al renumitului pictor renascentist şi oferă o atmosferă plăcută de relaxare, o invitație frumoasă la reflecţie într-o lume în care totul merge pe “repede-înainte”.

image1Lucrările monumentale ale maestrului Michelangelo pictate pe tavanele Capelei Sixtine se bucură de faimă de peste 500 de ani; acum, fotografiile lor autorizate pot fi admirate de oricine trece pragul expoziţiei sus amintite, fără teama de a fi dezamăgiţi cînd vor ajunge să le vadă aievea la Roma. Michelangelo Buonarrotti le-a creat la începutul secolului 16 aplicînd vopsea peste ipsos umed; contrar opiniei populare, artistul le-a pictat stînd în picioare.

image4Imaginile celor 33 de fresce (plus faimoasa operă “Judecata de apoi”) expuse la Montreal au dimensiuni de aproximativ 6 x 3 metri şi sunt susţinute de schele metalice special confecţionate pentru spaţiul expoziţional de 1.600 metri pătraţi “Espace 1001”. Reproducerile frescelor au fost create prin imagini surprinse imediat după restaurările de acum 20 de ani și sunt pe deplin licențiate de către renumitul fotograf Erich Lessing. Dacă toamna aceasta aveţi drum prin Montreal, nu rataţi această celebră expoziţie care va rămîne deschisă pînă la data de 12 octombrie 2015.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :