Expoziția “Hipercarne”-Virgilius Moldovan

14572405_10154287005668300_4584265945444080775_nN-am putut scrie materialul imediat ce am vizitat expoziția. N-am putut scrie nici imediat după ce am vorbit cu Virgilius Moldovan. Mi-a trebuit un timp în care să mă bucur de eveniment, fără a auzi critici sau pudori.

Citeam pe internet, înainte să ajungă în Craiova, că sculpturile lui nuanțează defectele corpului uman. Văzînd sculpturile gigant, aș spune că a surprins gîndurile ascunse ale muzelor sale și le-a așezat in silicon, în văzul tuturor. De aceea, poate, expoziția a fost interzisă celor sub 18 ani. Culmea este că această categorie se presupune a fi pură, în vreme ce doar noi, adulții, putem întelege gîndurile ascunse, obsesiile sau apăsările de zi cu zi. Doar pentru noi ar putea reprezenta ceva obscen, pentru ei ar fi, cel mult, burlesc.

Tentația de a intra palpabil în lumea personajelor sale e mare. Atît de mare, încît vizitatorii îi ating sculpturile. Dar artistul nu se supără, ci spune că această atracție e seducătoare în ochii lui.

Am îndrăznit să încadrez arta lui Moldovan la ultrarealism. În replică, mi-a spus că e un cuvînt cu care se poate împrieteni. Acum cred că nu e bine s-o încadrăm în vreun curent și de aici pornește și frumusețea ei, desprinsă de tipare și de ceea ce se cere pe piața artistică.

“Lucrările lui Virgilius Moldovan, fără a fi monstruoase, alunecă, mai toate spre fantastic. Scara la care recurge în redarea personajelor este și ea responsabilă. Imaginati-vă același obiect avînd 30 de metri, sau 300 de metri înălțime! Simpla deformare dimensională poate bascula un obiect, din zona sublimului, în cea a grotescului, avînd loc ciocnirea absurdului cu idealul, fără a avea de-a face în vreun fel cu comicul”, spune directorul Muzeului de Artă din Craiova, Emil Ștefârță.

14581475_10154287016053300_7318229782653997543_nCred că e un exercițiu de imaginație bun de făcut, dacă vreți să vizitați expoziția lui Virgilius Moldovan. E ca atunci cînd cineva îți place atît de mult, încît îi mărești poza de atît de multe ori, pînă cînd chipul i se transfomă în pixeli, dar pe tine te lasă mut de admirație. Cam atît cred că e iubirea lui Virgilius Moldovan pentru arta sa. Cam atît de mult mi-au plăcut sculpturile!

Expoziția s-a numit „Hipercarne”, iar eu, după ce-am părăsit muzeul, am avut tendința să atașez „hiper” oricărui cuvînt, ca să pot păstra farmecul acestei stări o zi întreagă. Un hiper-farmec, într-un oraș/țară cu minți și gusturi închise, cu sculpturi abstracte, dar la modă, cu tablouri cu natură moartă și culori țipătoare, dar pictate de “lumea bună” a Craiovei. Mai multe vă las pe voi să descoperiți/ simțiți pentru că lucrările sale vor mai rămîne la Palatul Jean Mihail pînă la 1 decembrie 2016.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :