Excursie la Istanbul – 195 euro, 5 zile la 5 stele

Un apus de soare, după o zi de cumpărături la Istanbul

Cînd aud ”hai la Istanbul”, mă activez imediat. E ceva hipnotic la orașul ăsta. Napoleon zicea la un moment dat că dacă ar fi să aleagă din toată lumea asta un oraș-capitală, acela ar fi Istanbulul. Desigur, mai depinde și pe cine întrebi, cu cine mergi și ce program alegi. Pentru călătorul aterizat pentru prima oară în Istanbul, orașul poate fi un adevărat șoc cultural, dar pentru noi, ăștialalți, care ne-am obișnuit deja cu strigătele vînzătorilor ambulanți, cu mîncarea de pe stradă, cu metroul sau tramvaiul ce taie cartierul Fatih în două, pînă ajunge în Eminönü, de unde iei feribotul mai departe spre insule sau doar ca să faci un tur de Bosfor, deja strigătul amical ”hai la Istanbul”, îți activează din nou toate simțurile.

Iată ce facem între 24-30 octombrie.

Plecăm pe 24 octombrie din Constanța și străbatem Bulgaria cu ieșire prin Vama Veche.

Pe 25 oct., cînd ajungem, trecem podul spre Asia și vedem Istanbulul de sus de pe dealul Camlica, un loc de vis, unde poți să admiri orașul de pe una din cele mai înalte coline ale lui, facem apoi o vizită în cea mai mare moschee din Turcia, admirăm meandrele pe care le face Bosforul pe sub podurile orașului și Moscheea Mihrimah, construită la ordinele sultanului Suleyman I Magnificul, de către arhitectul Sinan, pentru cea mai iubită fiică a sa. Numele prințesei, Mihr-i-Mah, semnifică Soare și Lună.

Pe 26 octombrie e program de voie pentru shopping în bazarul Bakirkoy și seara plimbare în cartierul celebru Taksim. Luați-vă încălțări comode (sau cumpărați-vă unele de acolo) și fixați-vă pedometrul. Kilometri pe care-i veți face pe 26 octombrie nu-i veți uita niciodată, mai ales dacă vă întoarceți la hotel cu cele mai ieftine suveniruri din lume.

Pe 27 octombrie programul clasic: Sf. Sofia, Moscheea Albastră, palatul Topkapi, Palatul lui Ibraim Pașa și hipodromul, concentrate toate în cartierul Sultanahmet.

Un tramvai numit Taksim

Pe 28 octombrie pregătiți-vă să ajungem pe Insula Prinților (se numește astfel pentru că aici erau exilați prinții de care nu mai avea Curtea bizantină nevoie). E un loc unde mașinile sunt interzise și nu dai decît de liniște, verdeață, aer curat și oameni care se plimbă pe jos, cu bicicletele sau cu caleștile și nu au altă grijă decît să respire aer curat și să admire peisajul. Și să cumpere alte suveniruri și chilipiruri cum numai în Turcia găsești. Așa că ia un cal (sau o caleașcă), drăguță, și pornește-o și tu pe prima potecuță să vezi ce mai descoperi pe o insulă. Știți vorba aia: ce iei cu tine dacă ajungi pe o insulă? Ei bine, marea provocare acum este: ce aduci cu tine de pe o Insulă a Prinților?

Pe 29.10 dimineata se merge la biserica Chora sau muzeul Kariye unde se păstrează unele dintre cele mai frumoase mozaicuri bizantine, care portretizează viața lui Isus Christos.

Cine vrea să vină, să lase un semn la 0722219327.

Zully Mustafa

După ce am lucrat în presă vreo 20 ani, dar și ca învățătoare și profă de franceză și engleză timp de 7 ani, m-am dedicat din 2007 exclusiv scrisului și călătoriilor. Primul roman a fost “Strugurii s-au copt în lipsa ei”. Au urmat “Nopți orientale” și ”Al treilea călător”. Plus altele pentru copii. În prezent, călătoresc des, traduc filme turcești și-mi pregătesc următoarele romane. Din cînd în cînd, mai scriu și pe aici. Dacă ai de gînd să comentezi, fă-o civilizat și doar dacă ai ceva de spus. Dacă nu, așteaptă-te la un răspuns pe măsură și ia viteză.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :