Escapada la Paris

parisRomantic, rebel, capricios, sentimental – Parisul este escapada perfectă pentru toţi cei care cred în dragoste sau în puterea shoppingului. Parisul mai are şi reputaţia – şi pe bună dreptate – unuia dintre cele mai scumpe oraşe din lume în ceea ce priveşte costurile, mai ales cele referitoare la mîncare. Însă mesele luate la Paris sunt de o asemenea calitate şi servire încît costurile devin simbolice în comparaţie cu amintirea exploziilor culinare pe care le vei avea toată viaţa numai amintindu-ţi Parisul.

Este necesar totuşi să adopţi cîteva strategii legate de această chestiune, dar ai să vezi că de fapt mîncarea senzaţională a francezilor este parte a experienţei culturale pe care o vei trăi vizitînd Franţa şi, mai ales, Parisul.

Deci… cum economisim vizitînd acest oraş senzaţional? Sau mai degrabă cum vizităm Parisul avînd grijă să nu cheltuim mai mult decît trebuie, eficientizînd cît mai inteligent şederea noastră în „oraşul luminilor”?

Iată cîteva moduri prin care poţi economisi timp şi bani, chiar şi la Paris

Dacă ai visat să ajungi în vîrful Turnului Eiffel şi să savurezi de-acolo marea privelişte care se aşterne la picioarele lui, şi nu de oriunde altundeva, atunci e musai să cheltuieşti bani, timp şi să stai la coadă pentru a-ţi realiza acest vis. Dar dacă doar îţi doreşti Parisul văzut de sus poţi încerca priveliştea oferită de Sacre Coeur. Sau… dacă ai un Metro pass, îl poţi folosi pînă la staţia Abbesses pe linia verde şi de-acolo o scurtă plimbare cu telecabina prin Montmartre. Înainte de asta însă poţi faci un tur prin Basilica. Nu trebuie decît să plăteşti o taxă, destul de mică, dacă vrei să urci scările în domul Basilicii.  Ceea ce este cel mai important însă: vei cîştiga foarte mult timp pentru preţioasa ta vacanţă plimbîndu-te decît aşteptînd la coadă pentru bilete la turnul Eiffel.

Dar Turnul Eiffel nu este singurul punct turistic în care poţi pierde foarte mult timp aşteptînd la coadă. Muzeul Louvre este printre cele mai faimoase din lume şi practic toţi turiştii vor să-l viziteze. Aceeaşi poveste şi cu Catedrala Notre Dame. Dacă-ţi doreşti să vezi ambele atracţii turistice planifică-ţi vizitele în perioadele mai puţin aglomerate: ca de pildă, dimineţile din timpul săptămînii sau din afara sezonului turistic, adică prin octombrie-noiembrie.

petit dejeunerParisul în extrasezon

Turiştii vor invada Parisul primăvara şi vara. Dacă alegi una din lunile toamnei sau ale iernii (mai puţin perioada Crăciunului), economiile vor fi şi mai semnificative, de la cazare la transport, la biletele pentru muzee şi alte atracţii turistice.

Ca să nu mai vorbim despre faptul că oraşul este superb toamna, culorile se schimbă de la o zi la alta, iar vremea e perfectă pentru plimbări. Cît despre iarnă, să nu uităm că multe dintre atracţiile turistice sunt indoor: muzee faimoase, restaurante minunate, shopping clasa întîi. Vei găsi bilete de avion şi camere de hotel mult mai ieftine decît în sezon, cu discounturi care ajung pînă la 50-60%. Cele mai mari discounturi le veţi găsi la hotelurile care renovează, acolo chiar puteţi negocia pînă la 90% discount.

Dacă îţi petreci trei sau mai multe zile în Paris, ia-ţi un Paris Pass care oferă intrare liberă la mai mult de 60 de muzee, galerii de artă, monumente şi alte atracţii. În acest Paris Pass ai inclusă şi o cartel de călătorii, un ghid de 120 de pagini. Un astfel de pass pentru două zile pentru un adult costă 90 EUR; 4 zile, 130 EUR; 6 zile, 160 EUR. Să fii sigur/ă că cele mai importante 60 de puncte turistice sunt deja pe lista Paris Pass-ului. Mă îndoiesc că vei avea timp să le vizitezi pe toate, dar iată care sunt cele mai de top atracţii: Turnul Eiffel (9 EUR); Versailles (12 EUR); Paris Exhibition (10 EUR); Bateaux Parisiens River Cruise (11 EUR); Louvre (9 EUR). Numai aceste 5 însumează 51 EUR, asta înseamnă deja jumătate din preţul Pass Parisului.

Şi aminteşte-ţi că cele mai frumoase experienţe la Paris sunt fie gratuite, fie – ca în cazul muzeului Louvre – nu reflect adevărata lor valoare.

bridgesTop 5 puncte de atracţie gratuite la Paris

  1. Rîul Sena este cel care îşi croieşte drumul prin Oraşul Luminilor. Sute de mii de îndrăgostiţi s-au sărutat pe podurile sale, zeci de scene de film s-au filmat pe rîul Sena, simbolul subtil al Parisului, sau pe podurile lui. Parisul chiar este un oraş în care merită să te îndrăgosteşti sau să-ţi regăseşti romantismul pierdut.  Cireaşa de pe tort este că poţi vedea Sena în toată splendoarea ei fără nici un ban. Ai doar grijă să te plimbi pe toate podurile ei, pentru că fiecare are şarmul, povestea şi personalitatea lui.
  2. Turnul Eiffel. Sigur, trebuie să plăteşti dacă vrei să urci în vîrf. Dar cine ar vrea să stea la coada aceea interminabilă de la ghişeul de bilete? Poţi să admiri mormanul acesta celebru de fiare în toată minunăţia lui arhitecturală de jos, de la poalele lui sau, pe bune, cam de aproape oriunde din oraş. Important e să faci poze!
  3. Catedrala Notre Dame, una dintre cele mai incredibile piese de arhitectură din lume şi inspiraţie pentru cel puţin un roman clasic, este una din comorile gratuite pentru turiştii aterizaţi la Paris. Da, aşa e, ca să urci să vezi turnurile sau să vizitezi muzeul trebuie să plăteşti nişte taxe, dar nu costă nici un ban să intri şi să te plimbi prin catedrală sau prin jurul catedralei. Poate ai norocul să dai şi peste un concert gratuit, căci găzduieşte şi aşa ceva.
  4. Muzeul Parfumului. Merită o vizită dacă vrei să descoperi obiecte de parfumerie din diferite perioade de timp, dar şi decorul minunat al fostei case al lui Napoleon III. Şi… nu costă nimic.
  5. Spectacolele Fashion de la Galeriile Lafayette. Puţine lucruri sau, mai degrabă, puţine oraşe ţipă a “fashion” aşa cum se întîmplă la Paris. Pe oriunde întorci ochii, nu vezi decît femei frumoase care, fie sunt la modă, fie impun moda. Şi… toate sunt slabe! Te poţi simţi şi integra în cercul elitei fără ca măcar să ai geantă Gucci doar prin participarea la unul din evenimentele-spectacol săptămînale de modă de la Galeriile Lafayette. Au loc în fiecare vineri la ora 15.00. Garantat că vei ieşi altfel de femeie de acolo. Numai de oftică şi tot vei da 2 kg jos.

jazz in parisAlte secrete pariziene:

  • Învaţă cîteva cuvinte franţuzeşti. Expresia „Parlez vous Anglais?” o s-o auzi în tot Parisul şi adevărul este că mulţi parizieni vorbesc o engleză excelentă, dar apreciază enorm pe oricine care încearcă să vorbească în limba lor, oricît de rău ar măcelări-o.
  • Nu rata o noapte de Jazz în Paris. Chiar dacă nu eşti un fan al acestui gen muzical, să asculţi un concert de jazz la Paris este o experienţă unică şi o vei găsi la tot pasul. Multe din cluburi nu cer îmbrăcăminte formală, dar ai grijă să alegi un club aproape de zona în care locuieşti pentru că metroul nu mai aleargă pe şine după miezul nopţii.
  • Nu rata nici frumuseţea parcurilor. În afară de atracţiile turistice bine cunoscute, Parisul mai oferă şi una dintre cele mai bune reţele de parcuri din lume. Picnicurile în aer liber sunt experienţe pe care ţi le vei reaminti mult timp după întoarcerea ta acasă. Le Bois de Boulogne (cunoscut simplu ca „Le Bois”) este cel mai mare dintre toate şi a fost amenajat după modelul Hyde Park din Londra. Este gratuit, desigur, şi revigorant. Ai doar grijă să împachetezi pantofi confortabili de mers pe jos şi să ai o atitudine de cercetaş sau explorator. Fireşte că trebuie să eviţi să te plimbi singur noaptea sau în zonele prea aglomerate.

paris-picnicPicnic în Paris

Restaurantele din Paris sunt delicioase şi la propriu şi la figurat şi reprezintă cu siguranţă un aspect unic al şederii tale în Franţa. Dar dacă vei lua fiecare masă importantă a zilei la restaurant, te poţi trezi cu facturi neliniştitoare şi indigestii cumplite. Ca să nu rămîi lefter şi ca să completezi cum nu se poate mai interesant experienţa pariziană, atunci e musai să faci cumpărături dintr-o piaţă deschisă. Vei găsi fructe şi legume proaspete, cărnuri şi brînzeturi, sucuri şi alte delicatesuri, printre care cele mai bune produse de patiserie din lume, ca să nu mai vorbim despre pîine franţuzească.

Cafenele literare, de ce nu?

Unde crezi că se strîng studenţii din Paris? Păi, acolo unde sînt şi preţuri bune. Bineînţeles că nu toţi studenţii mor de foame, iar mulţi dintre ei trăiesc foarte bine mersi.

Dar în unele ţări europene, este bine să te concentrezi asupra locurilor frecventate de studenţi. În Franţa (Cartierul Latin este casa multor studenţi), Montmartre (în apropierea Sacre Coeur) şi Montparnasse (o zonă deja cunoscută artiştilor), toate acestea sunt renumite pentru preţurile accesibile şi pentru turiştii care vor să mănînce şi să nu rămînă fără bani. Aminteşte-ţi de excelentul sistem subteran al Parisului, unde Metroul te poate transporta de la Notre Dame la Eiffel în doar cîteva minute, aşa că n-ai nici o scuză.

bar trainTrenule, maşină mică

Poate că o călătorie cu mini-trenul în urma căreia economiseşti doar $20, nu e chiar aşa de tentantă. Dar dacă economiseşti $75 şi înmulţeşti 75 cu 5 (cît eram în grupul cu care am fost la Paris) decizia poate fi simplu de luat. Astfel de discounturi însă nu sunt întotdeauna la îndemînă, ţin mai mult de norocul chior al călătorului, dar nu strică niciodată să pierzi cîteva minute ca să verifici alte modalităţi de transport în afară de tradiţionalul (deja) avion. Există linii convenabile către Bruxelles, Londra sau Dublin şi al căror preţuri de bilete poate fi semnificativ mai ieftine decît cele de avion. Şi-apoi ce poate fi mai romantic decît o călătorie cu trenul printr-o Franţă generoasă, verde, arămie sau albă,  indiferent de anotimp, sau un mic dejun luat la restaurant în timp ce imaginile curg prin faţa ferestrei şi oricînd se poate aşeza alături de tine sufletul tău pereche?

Dar mai presus de toate, fă-ţi temele şi fii pregătit! Şi oricît ar suna de paradoxal fii flexibil… Parisul e făcut special pentru oameni flexibili şi pregătiţi pentru surprise, mai ales din cele sentimentale… Doar nu degeaba are o reputaţie romantică de secole!

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :