Emil Brumaru – manuscris expus la Biblioteca Județeană I. N. Roman, Constanța

Emil_brumaruPoezie în manuscris expusă la sediul bibliotecii până la sfârşitul lunii martie; prezentare dedicată Zilei Internaţionale a Poeziei – 21 Martie.

Poezia „Scrisoare” a fost scrisă de autor cu stiloul încărcat cu cerneală neagră, pe o filă velină de format A4 şi culoare albă (acum uşor îngălbenită). Este semnată, dar nu este datată; păstrată în condiţii foarte bune.

Manuscrisul a fost donat Bibliotecii Judeţene Constanţa în anul 1975 de către conducerea revistei „Tomis”. Putem bănui că poezia a fost trimisă de Emil Brumaru, spre publicare, revistei de cultură constănţene, cel mai probabil la rugămintea redacţiei.

Putem estima momentul expedierii ei către Constanţa. Poezia a fost inclusă de poetul ieşean în volumul „Ruina unui samovar” (1983, Cartea Românească), cu menţiunea anului scrierii ei: 1968. Prin urmare, poezia nu putea ajunge în redacţia „Tomisului”decât în perioada ’68 – ’75. Poezia nu a apărut în paginile „Tomisului”. Motivele? Nu putem face decât presupuneri. O paranteză: numărul din iunie 1971 al revistei conţine o altă poezie a lui Emil Brumaru: „Cântec naiv”. (Nota bene: Brumaru a pus titlul „Cântec naiv” la mai bine de douăzeci de poeme diferite.) Există şi o versiune mai lungă a poeziei „Scrisoare”, publicată în 1998, în volumul „Dintr-o scorbură de morcov” (editura Nemira), versiune intitulată „Epistolă reîntregită”.

Emil Brumaru s-a născut în ziua de Crăciun a anului 1939, în localitatea Bahmutea din Basarabia. A urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Iaşi. După absolvire, a fost medic, timp de 12 ani, în localitatea Dolhasca din judeţul Suceava. În anul 1975 a renunţat brusc şi definitiv la medicină, s-a stabilit la Iaşi şi a devenit scriitor cu normă întreagă. A debutat editorial în 1970, cu „Versuri”, la editura Albatros. A publicat peste cincisprezece volume originale şi câteva antologii. Dintre multele premii primite de Emil Brumaru de-a lungul anilor menţionăm: Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru debut (1970), Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” (2001), Premiul de Excelenţă al Festivalului „George Bacovia” (2005).

Emil Brumaru_ScrisoareÎn întâmpinarea volumului de debut al poetului ieşean, criticul literar Ion Negoiţescu nota într-o cronică apărută chiar în paginile revistei „Tomis” („Debutul unui poet”, octombrie 1970): „La Începutul lui Emil Brumaru au prezidat, ca la orice destin ales, ursitoarele: melcul, mătasa, piersica, porţelanul chinezesc, lapţii, jobenul, îngerii nenumăraţi cu strai de fluturi, de dulap, de dulceţuri, de franjuri, de coapse…”

Nou serviciu al bibliotecii: împrumut de CD-uri şi DVD-uri

Începând cu data de 1 martie a.c., mediateca bibliotecii îşi oferă colecţiile de documente pentru împrumut la domiciliu. Cititorii pot împrumuta CD-uri şi DVD-uri cu muzică, filme digitale (artistice, documentare şi desene animate), cărţi electronice şi cărţi audio. Se pot împrumuta maximum cinci documente pentru un termen de 20 de zile, cu posibilitatea prelungirii cu încă două termene. Programul mediatecii este acelaşi cu programul pentru public al bibliotecii, astfel:

  • Luni: 13 – 20
  • Marţi şi joi:  8 – 16
  • Miercuri şi vineri: 12 – 20

Mediateca: sediul bibliotecii, etajul 1, camera 29.

Responsabilă: Emilia Condur, bibliotecar.

Persoană de contact: Ionel Alexe, tel. 0241-616.244 int. 126

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :