Educația – încă sub vremuri

1847_991364214256861_6768546960520446888_nÎnţeleg că educaţia, programa şi profesorii încing atmosfera pe la televizor. Păi aşa şi trebuie să fie, doar că, româneşte făcut lucrul, ne vom mulţumi ca de obicei să rămânem la nivelul de opinie.

Îmi atrage însă atenţia şi mă face să iau tastatura în braţe, cazul unui profesor din ţară care va intra în nişte audieri pentru că omul a scos capul din cutie şi a zis: fraţilor, la teza asta o sa lucrați voi frumusel timp de trei săptămâni acasă şi la şcoală. Adică, documentare, redactare, nişte discuţii cu părinţii şi alte persone de intervievat şi tot tacâmul. Totul adunat în forma unui excelent material care urma să fie evaluat şi punctat.

Evident, panică totală între educabili şi susţinătorii acestora, căci, e greu să îţi foloseşti creierul altfel decât să memorezi sau să copiezi materie şi să o transcri fără să foloseşti nici măcar 0,0001% din capacităţile creierului de a efecua operaţii complexe. Acest lucru, evident ar fi dezvoltat şi nişte competențe de care tara asta are nevoie, dar, ce-or fi alea și chiar are țara nevoie?!

Uite, trebuie să mă confesez! Până am intrat eu însămi în zona de cercetare pentru educaţie, nu mi-am pus niciodată problema ce e în programa copiilor la şcoală. Că am avut noroc de învăţători foarte buni, copiii merg şi ei bine şi dacă nu te mănâncă, de ce să te scarpini. Recunosc, o mişcare greşită dacă ţinem cont că toate proiectele aflate în dezbatere publică şi nu numai, ar putea avea de câştigat dacă nişte părinţi care înţeleg importanţa educaţiei şi specialiști interesaţi ar intra puţin în domeniul programelor care formează aceste generaţii pentru piaţa de muncă (ce în mod ideal ar trebui să fie motorul confortului cetăţenesc de la naştere până la moarte trecând prin faza de pensionare).

prmul zborAcum, mai pe înţelesul tuturor, avem următoarele provocări (noi şi vechi) și paradoxuri:

Programa nu mai prevede conţinuturi, ci competențe. Competențele sunt un lucru bun, dar cât de pregătiţi sunt profesorii să le evalueze şi cum concordă ele cu subiectele de examene care vizează conţinuturi?

Profesorii au fost instruiți să predea materie, deci conţinuturi. Ei ar trebui să dezvolte competențe care să sprijne copilul în înţelegere şi să fie capabil să facă un transfer de învăţare când este pus în situaţia să o facă. Materiile trebuie să fie privite global şi să fie înţelese în interdependenţa lor.

Manualele sunt opţionale şi nu există manual avizat de minister. Acel avizat de pe copertă e doar o formalitate, nici într-un caz că cineva a validat conţinuturile sale ca fiind bune sau mai bune decât alte manuale care nu poartă pe copertă aceasta viză goală de însemnătate. Ştiu profesorii să renunţe la a cere copiiilor de clasa întâi să înveţe pe de rost Gândăcelul de Elena Farago şi să exerseze competențe ce ţin de limba şi comunicare pe un text prietenos şi în acord cu interesele unui astfel de copil? Nu cred, altfel nu aş fi stat aseară târziu să sterg copilului lacrimile că trebuie să înveţe pe de rost cea mai tristă poezie din lume care i-a frânt inima şi nu înţelege de ce doamna i-a făcut asta. Norocul lui, a avut alternativa.

Căţeluşul şchiop. Ăla măcar nu a murit în chinuri, zice copilul.

kittyAm scris cândva că educaţia este un drept, dar şi o obligaţie a tuturor celor implicați. Oameni buni, dacă nu înțelegem exact ce fac copiii noștri în şcoală, de ce fac lucrurile acelea şi dacă există alternativa, nimic nu se va schimba. Aceiaşi profesori, aceeaşi materie, acelaşi mod de a evalua şi a fi evaluat. Şi apoi o să ne întrebăm de ce dispar industriii și meserii, de ce importăm manageri şi suntem plătiţi ca sclavii, de ce vârfurile evadează spre universităţi din alte lumi unde probabil că vor şi rămâne să plătească pensii.

Cam asta e cu noi, mă întreb cine îl evaluează pe profesorul acela care a încercat să aducă  școala în prezent. Îi ţin pumnii! Pentru voi, toți ceilalți, luaţi programele copiilor voştri, mai intraţi pe site-ul ministerului şi vedeţi ce proiecte sunt în dezbatere, nu va dezvălui, dar chiar acum este unul foarte important unde fiecare dintre voi îşi poate aduce contribuția.

Pentru noi, pentru vremuri mai deștepte!

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :