Edirne, un oraș ignorat pe nedrept

Edirne este un oraș la fel de important ca Istanbulul, din punct de vedere istoric, și, din păcate, mai puțin tranzitat. Iată de ce trebuie să mergi măcar o dată în viață acolo. A avut o importanță strategică și a fost capitala Imperiului Otoman.

Rîul Tunca din Edirne

Moscheea Selimiye a fost opera arhitectului Sinan. Construită în numai 6 ani, moscheea este cel mai popular exemplu al arhitecturii otomane. Structura sa magnifică, pe care Sinan o numea ”capodopera sa” poate fi văzută din mai multe puncte ale orașului în toată splendoarea ei. Clădirea este acum sub protecția UNESCO din 2011 și este unul din obiectivele pe care nu trebuie să le ratați.

Prin Edirne trece rîul Meriç, unul din cele mai mari rîuri din Balcani, care izvorăște în Bulgaria și se varsă în Marea Egee. Primăvara, pe malurile lui, cresc numeroase flori care par a-l îmbrățișa, conferindu-i un aspect suprarealist. Rîul Meriç este un exemplu superb a ceea ce poate crea natura și bucură privirea oricărui turist, oricît de pretențios ar fi el. Îl puteți admira de pe podul cu același nume sau chiar la una din cafenelele sau tavernele de sub pod.

Un alt obiectiv de neratat în Edirne este Palatul de Justiție, construit la ordinul sultanului Suleiman I. Acum este muzeu și de la balcoanele lui puteți avea o vedere superbă asupra orașului.

Podul Ergene are o lungime de 1392 de metri și este unul din cele mai lungi poduri din lume. Are o vechime de 600 de ani și a fost construit la ordinul sultanului Murad al II-lea, tatăl lui Mahomed, cuceritorul Constantinopolului. Construcția lui a început în anul 1427, a durat 16 ani, finalizîndu-se în 1443.

Palatul Edirne, vechiul Palat al Imperiului, a fost construit tot în timpul domniei sultanului Murad al II-lea, și este unul din obiectivele importante ale orașului Edirne. Tot în zonă veți găsi Cimitirul și Monumentul ridicat în cinstea miilor de eroi care au căzut în războiul balcanic.

Moscheea Selimiye, obiectiv protejat UNESCO din 2011

Caravanseraiul lui Rustem Pașa, unul din marii viziri ai lui Suleiman Magnificul (cel căsătorit cu fiica sa, Mihrimah) este o altă capodoperă a perioadei de maximă dezvoltare a Imperiului Otoman. Acum acolo se desfășoară tot felul de tîrguri cu produse tradiționale, unde găsiți toate delicatesele turcești, dar și produse de artizanat la prețuri ridicol de mici.

Ruinele Parcul stadionului (acolo unde se țin Kureșurile – luptele corp la corp) este plin de statui imense ale unor luptători renumiți. Se spune că cine se fotografiază în fața acestor statui prinde putere și curaj pentru tot anul.

Moscheea Serefely nu trebuie nici ea ratată. Dacă Selimiye are patru balcoane elegante, Serefely are doar trei, însă la fel de somptuoase, simple și elegante.

Dar dacă vă va impresiona cu adevărat ceva în Edirne este complexul care cuprinde Spitalul, Secțiunea de Chirurgie, Farmacie, Boli Infecțioase și, mai ales, Muzeul Sănătății (fostul spital de pe vremea lui Baiazid al II-lea) care a primit și un premiu al Consiliului Muzeelor din Europa în 2014. Veți primi și un ghidaj ca la carte și veți pleca uimiți să aflați cît de avansați erau turcii la capitolul medicină încă de acum 500 de ani. Nici un student la medicină nu ar trebui să rateze această incursiune în istoria medicinei. Aici s-a făcut primul transplant de cornee din lume, cînd în Evul Mediu, de exemplu, în Europa, abia se inventau gheruțele de scărpinat perucile pline de păduchi din capetele nespălate ale francezilor.

Toamna în Edirne

Bülbül Adasi (Insula Privighetorii) este situată între rîurile Tunca și Meriç la aproximativ 1,5 km de oraș. Numele ei vine, desigur, de la privighetorile care viețuiesc pe insulă și-și înalță cîntecele minunate din crînguri. Este o bucurie a sufletului să stai să le asculți. Rar vei avea parte de un astfel de concert gratuit.

După această scurtă (sau lungă) plimbare, depinde cît veți dori să vă bucurați spiritul și sufletul de un astfel de concert la liber, nu uitați să gustați la întoarcere din cel mai bun ficat la tavă preparat în Turcia. 

Iar dacă vreți să faceți cumpărături mai ieftine ca la Istanbul (da, există un astfel de loc), treceți prin bazarul Ali Pașa. Nu veți găsi nicăieri cafea sau pishmaniye mai ieftine ca aici, nici măcar în Bazarul Egiptean din Istanbul.

Acestea fiind zise, punem din nou linkul cu următoarea excursie la Istanbul, unde vom petrece mai mult de jumătate de zi în Edirne, ca să vizităm toate aceste minunate incursiuni în istoria unuia din cele mai longevive imperii. Obiectivele vor intra în prețul excursiei. Aveți 3 orașe, dintre care unul cu cele mai frumoase obiective concentrate pe o suprafață de 1,5 km este destul de ignorat, 10 obiective importante cu totul, plus altele care intră la gratuități. Verificați programul și orarul.

Călătorii cît mai interesante vă dorim!

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :