Drumul spre înalta societate – John Braine

room-at-the-top

sursă foto: IMDB

Tradusă în limba română cu titlul ”Drumul spre înalta societate”, este cartea lui John Braine, scriitor englez reprezentant al mișcării ”tinerilor furioși” și singura din cele scrise de el, care a fost mai cunoscută în lumea întreagă, din cele 12 lucrări ale sale, printre care și continuarea poveștii lui Joe Lampton (personaj principal din ”Drumul spre înalta societate”), după zece ani de la prima noastră întîlnire cu el.

Best-sellerul lui J. Braine este plasat imediat după cel de-al Doilea Război Mondial. Un tînăr ambițios părăsește orașul natal pentru o slujbă de contabil în Warley, devine funcționar la Primărie, dar aspiră la o viață fără griji financiare, un trai pe picior mare, în care banii sînt doar un mijloc de a te bucura de viața la costume scumpe și femei de lux. Fără un talent anume, dar cu un anumit lipici la muieri, Joe își planifică fiecare întîlnire în funcție de avantajele pe care le poate avea de pe urma acesteia. De pildă, Susan este o tînără extrem de frumoasă și educată, fiică de bani gata, cam simpluță și ușor de păcălit de orice vînător de avere, motive puternice pentru Joe de a se ține după fustele ei virgine, pînă la un moment cînd, ca și Ion al lui Rebreanu, o răstoarnă cu fustele în sus și îi toarnă un copil. Dar pînă ajungem aici, Joe își mai pierde timpul cu o amantă măritată cu chiar șeful lui de la Primărie. Sfîrșitul e abrupt, cineva are întotdeauna de suferit, se mai și moare, dar nu dau amănunte ca să nu mă înjurați.

Scrisă la persoana I, cititorul intră în lumea lui Joe prin mintea acestuia, o privire cinică a unui tip de 25 de ani, rămas orfan de părinți, cu dorința clară de intra pe ușa din față în lumea celor privilegiați, acolo unde vrea să se învîrtă fără să-și numere mărunțișul pentru whisky-uri sau trabucuri. Ce mi-a plăcut în mod deosebit au fost descrierile lui Braine, parcă orașul adoptiv al lui Joe se infiltra în gîndurile lui, ca și cum ploaia, sau ceața, sau luminile felinarelor ar fi fost cele care decideau acțiunile lui. Probabil succesul cărții se datorează și numărului mare de mediocri care vor o ascensiune rapidă, fără bătăi de cap, un fenomen încă de actualitate, un subiect nemuritor despre promisiuni spuse după orgasm și încălcate imediat după aceea. Un fel de Match Point.

Dar că veni vorba de filme, primul film pentru marele ecran, adaptare după cartea lui Braine, s-a făcut în 1959, avînd-o pe Simone Signoret în unul din rolurile principale, care a și cîștigat Oscarul pentru interpretare și premiul BAFTA pentru cea mai bună actriță străină. Al doilea Oscar a fost dat scenaristului pentru cea mai bună adaptare.

 

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :