Dreptul de a avea timp

Narcisismul asezonat cu o doză precisă de egocentrism poate fi o reţetă mai delicioasă şi mai de succes decât orice plănuiai tu să faci toamna asta. ConectR a adormit şi el în sfârșit, Doamne ajută!, miroase a noi începuturi, noi proiecte, murături, ghiozdane, cărţi, caiete şi, în fine, fiecare cu ce-l doare, eu mă gândesc la faptul că e timpul nostru.

Da, timpul femeilor care au şi altceva de făcut în afară de a pune murături şi a pregăti copiii pentru şcoală. Dacă te-a luat deja prin învăluire toamna cu treburile casnice la care inevitabil iei parte fiindcă nimeni nu se implică mai bine decât tine, stop. Da, stop, adică ia o pauză.

O să ţi se pară ciudat poate, dar astăzi nu vorbim nici despre frumuseţe, nici despre alte virtuţi morale. Dimpotrivă, astăzi vorbim despre ceea ce este “imoral”, total “lipsit de consideraţie” şi care nici nu îngraşă.

Ce vor femeile? De ce vor atât de puţin sau de ce atât de rar? Nu, nu ai ghicit, nu mă refeream la sex. Mă refer la timp. Timpul acest prieten sau duşman, acest amant perfid al tinereţilor pierdute în parfumul secundelor ce ne păreau eternităţi, timpul, balanța nemiloasă a tuturor lucrurilor pe care le facem sau nu le facem, acum ori niciodată, mai târziu sau deloc.

Timpul, singurul şi cel mai de preţ, dar pe care nu îl posedăm niciodată şi care ne posedă mereu.

Când ţi-ai făcut ultima dată timp pentru tine, doamnă?! Când ai stat 3-4 ore la coafor fără să te uiţi sau să te întrebi cât este ceasul? Când ai stat cu prietena ta de vorbă fără să te temi că mai e puţin şi nu mai aveţi timp? Când ai stat ultima dată o zi întreagă în pijamale savurând cele mai obscene delicatesuri, citind, ascultând muzică, savurându-ţi cu adevărat timpul tău?

Nu ştii când, sau nu mai ştii de când. Parcă mereu ceva a fost mai important decât tine şi timpul tău. Ei bine, astăzi a venit timpul răzbunării prin răsfăţ de zile mari.

Dacă vrei cu adevărat să îţi iasă bine, nu uita aceste mici detalii:

Singură, măritată sau nu, cu sau fără copiii, soţie, iubită, sau prietena, ai dreptul la o zi pe săptămână numai a ta! Ai dreptul o dată pe lună să mergi la coafor fără să te uiţi la ceas.

Ai dreptul ori de câte ori poţi să petreci timp de calitate cu prietena ta fără să răspunzi la veşnică întrebare “dar ce aveţi atât de multe de vorbit”.

Ai dreptul uneori să mănânci orice şi oricât fără să te simţi vinovată.

Ai dreptul când simţi, să cumperi ceva doar pentru tine, să te răsfeţi, doar pentru că cei mai mulţi uita s-o facă. Ai dreptul să fii mereu tu însăţi fără să-ţi fie teamă că ceilalţi te vor iubi mai puţin. Este singură probă să afli cine te iubeşte pentru ceea ce eşti.

Ai dreptul să ceri şi să vrei mai mult. Ai dreptul să spui nu, stop, gata. Ai dreptul la a doua şansă. Ai dreptul să cunoşti adevărul şi să ţi-l asumi. Ai dreptul să dispui cum crezi de tine şi de timpul tău, nimeni nu îţi poate da înapoi clipă care tocmai a trecut, nimeni nu îţi va oferi vreodată ceea ce deja a fost şi nimeni nu îţi va garanta a doua şansă sau a doua viaţă.

Etichetele nu contează. Ele sunt simptomele frustrării celorlalţi şi boala lor se numeşte ipocrizie. Nu suntem narcisişti sau egocentrici, suntem oameni şi avem datoria să cerem şi să visăm la tot ce e mai bun de la timpul vieţii noastre.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :